Brussalget stiger
august 27, 2010 at 12:53 pm Anne Sofie Legg igjen en kommentar
Av Anne Sofie
I Handelsbladet FK kan man lese at brussalget økte med hele 14 prosent i juni iår sammenlignet med juni i fjor. Ser man på veksten hittil iår, er den på 4,3 prosent, og det er brus tilsatt sukker som øker mest. Vannsalget gikk ned med 8,5 prosent i juni sammenlignet med i fjor.
Samtidig kan vi lese i Tidsskrift for Den norske legeforening at høyt sukkerinntak gir ugunstig lipidprofil. En svensk undersøkelse har vist en signifikant sammenheng mellom høy andel tilsatt sukker i kosten og og høyt nivå av triglyserider, og mellom høy andel tilsatt sukker og lavt nivå av HDL-kolesterol. Dette er en lipidprofil som er typisk for det såkalte «Metabolske syndrom» som er en fysiologisk tilstand som kan føre til diabetes type 2 og hjerteinfarkt, og som bekymrer alle som sysler med folkehelsa her i landet. Denne studien kobler høyt sukkerinntak til metabolsk syndrom.
Det er mye fokus på lavkarbo-kosthold om dagen og Kirsti har skrevet om karbohydrater tidligere og om jo-jo effekten i blodsukkeret dersom vi ikke velger de riktige karbohydratene/matvarene. Men det viktigste vi kan gjøre hvis vi ønsker et sunnere kosthold og har fokus på karbohydrater, er å redusere inntaket av tilsatt sukker. Norge er ett av de land i verden med høyest inntak av sukret mineralvann, og brus er absolutt et produkt du bør begrense bruken av dersom du vil kontrollere blodsukkeret ditt.
Myndigheter og ernæringseksperter har i flere år vært bekymret for det høye inntaket av sukker i befolkningen, og har anbefalt en nedgang. Det at brussalget nå øker, tyder på at myndighetene ikke har nådd fram med sitt budskap, og det er bekymringsfullt.
Så budskapet må bli: Alt med måte! Begrens inntaket av tilsatt sukker og brus! Hørt det før, det også, sier du? Derfor et lite tips:
Unn deg gjerne en brus av og til. Man skal jo ikke være helt asket heller! – men mitt tips er å begrense det til en dag i uka. Hos oss er fredagskvelden familiens høydepunkt i uka. Da kommer brusen og potetgullet på bordet og vi flater ut i sofaen foran tv’en og drikker brus med god samvittighet 🙂
Entry filed under: Diabetes, Hjerte og karsykdommer, Nytt fra forskningen, Sukker. Tags: Blodlipider, Blodsukker, Brus, Diabetes, HDL kolesterol, Hjerte- og karsykdom, Karbohydrater, Lavkarbo, Lipidprofil, Metabolsk syndrom, Sukker, Tilsatt sukker, Triglyserider, Vann.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed