Litt sunnere fastelavnsboller

mars 1, 2011 at 5:11 pm 8 kommentarer

 Av Anne Katrine

Til helgen er det fastelavn og da må vi jo bake boller!  Det er enkelt å gjøre bollene litt sunnere. Jeg synes det er viktig at de ser fine ut og ikke minst smaker like godt som andre boller.  Hvis du har en favorittoppskrift på boller, så kan du gjøre den litt sunnere ved å bytte ut hvetemelet med Fibra fullkornshvetemel. Det er et ekstra finmalt sammalt mel, hvor  hele kornet er med og derfor har et høyere fiberinnhold. I de fleste oppskriftene er det mye sukker, og særlig hvis du skal fylle bollene med krem og syltetøy, kan du redusere mengden sukker. Hvis du skal spise bollene nystekte, kan du også redusere fettmengden litt uten at det merkes.

Glutenfri med suksess

Kjenner du noen som har cøliaki, vil du få en venn for livet hvis du lager gode glutenfrie boller til hele selskapet. I en velassortert matvarebutikk vil du finne det du trenger. Jeg gir deg en utprøvd oppskrift som alle kan spise, enten de tåler gluten eller ikke. Fiberhusk er visstnok hemmeligheten for å få en vellykket bakst.

Fyll med lettere krem

Til fastelavn fyller vi bollene med krem og syltetøy og drysser melis på toppen, og slike tradisjoner må vi jo ta vare på. Velg gjerne lett dessertfløte som kan piskes, så sparer du en del fett og kalorier. Hvis du vil servere krem ved siden av, er det kjempegodt å blande vaniljekesam og pisket kremfløte!

Oppskrift til ca 30 boller

1 kg Fibra fullkornshvetemel
1 pk fersk gjær
1/2 ts salt
1-1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
5 dl lettmelk eller ekstra lettmelk
100 g smeltet smør/margarin/olje
Smelt smøret og hell i melken, skru av varmen. Rør ut gjæren. Bland i det tørre, men hold gjerne igjen litt av melet. Elt deigen godt og la den heve i minst en halv time. Trill ut boller og la dem heve i minst en halv time. Spraye gjerne med lunkent vann underveis og rett før du steker dem. Vil du ha dem litt mer glanset, pensle med egg eller melk. Pensler du dem med melk rett etter at du har tatt dem ut av ovnen, blir de fine og blanke.
Stekes på ca 200 grader i ca 12-15 minutter.

Glutenfrie boller

1 liter lettmelk eller ekstra lettmelk
3 ss Fiberhusk
2 pk fersk gjær
2 ts kardemomme
1 dl sukker
1 dl olje
1 ts salt
2 egg
1300 gram glutenfri mix (Semper)
200 gram Jyttemel
Lunk melken og rør ut gjæren, visp inn Fiberhusk og la det svelle i 5-10 min. Bland alt i en kjøkkenmaskin, men hold tilbake litt av melet. Elt og fyll på med mel etterhvert som deigen løsner fra bakebollen. La deigen heve i minst en halv time. Trill ut og la bollene heve i minst en halv time. Stekes på 225 grader i 10-15 minutter. En utfordring med glutenfrie melblandinger er at de ikke inneholder nok fiber, så da kan Hi maize være lurt å tilsette deigen.

Med enten sunnere boller eller helt vanlige boller håper jeg du får en god fastelavn !

Entry filed under: Oppskrifter, Sunnhetstips. Tags: , , , , , , .

Enkelt å gjøre kantiner og hoteller sunnere Prester bedre med riktig kosthold

8 kommentarer Add your own

Leave a reply to Asgeir Avbryt svar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med blant 133 andre abonnenter
bloglovin
Blogglisten
Bloggurat