Litt sunnere fastelavnsboller
mars 1, 2011 at 5:11 pm Anne Katrine 8 kommentarer
Av Anne Katrine
Til helgen er det fastelavn og da må vi jo bake boller! Det er enkelt å gjøre bollene litt sunnere. Jeg synes det er viktig at de ser fine ut og ikke minst smaker like godt som andre boller. Hvis du har en favorittoppskrift på boller, så kan du gjøre den litt sunnere ved å bytte ut hvetemelet med Fibra fullkornshvetemel. Det er et ekstra finmalt sammalt mel, hvor hele kornet er med og derfor har et høyere fiberinnhold. I de fleste oppskriftene er det mye sukker, og særlig hvis du skal fylle bollene med krem og syltetøy, kan du redusere mengden sukker. Hvis du skal spise bollene nystekte, kan du også redusere fettmengden litt uten at det merkes.
Glutenfri med suksess
Kjenner du noen som har cøliaki, vil du få en venn for livet hvis du lager gode glutenfrie boller til hele selskapet. I en velassortert matvarebutikk vil du finne det du trenger. Jeg gir deg en utprøvd oppskrift som alle kan spise, enten de tåler gluten eller ikke. Fiberhusk er visstnok hemmeligheten for å få en vellykket bakst.
Fyll med lettere krem
Til fastelavn fyller vi bollene med krem og syltetøy og drysser melis på toppen, og slike tradisjoner må vi jo ta vare på. Velg gjerne lett dessertfløte som kan piskes, så sparer du en del fett og kalorier. Hvis du vil servere krem ved siden av, er det kjempegodt å blande vaniljekesam og pisket kremfløte!
Oppskrift til ca 30 boller
1 kg Fibra fullkornshvetemel
1 pk fersk gjær
1/2 ts salt
1-1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
5 dl lettmelk eller ekstra lettmelk
100 g smeltet smør/margarin/olje
Smelt smøret og hell i melken, skru av varmen. Rør ut gjæren. Bland i det tørre, men hold gjerne igjen litt av melet. Elt deigen godt og la den heve i minst en halv time. Trill ut boller og la dem heve i minst en halv time. Spraye gjerne med lunkent vann underveis og rett før du steker dem. Vil du ha dem litt mer glanset, pensle med egg eller melk. Pensler du dem med melk rett etter at du har tatt dem ut av ovnen, blir de fine og blanke.
Stekes på ca 200 grader i ca 12-15 minutter.
Glutenfrie boller
1 liter lettmelk eller ekstra lettmelk
3 ss Fiberhusk
2 pk fersk gjær
2 ts kardemomme
1 dl sukker
1 dl olje
1 ts salt
2 egg
1300 gram glutenfri mix (Semper)
200 gram Jyttemel
Lunk melken og rør ut gjæren, visp inn Fiberhusk og la det svelle i 5-10 min. Bland alt i en kjøkkenmaskin, men hold tilbake litt av melet. Elt og fyll på med mel etterhvert som deigen løsner fra bakebollen. La deigen heve i minst en halv time. Trill ut og la bollene heve i minst en halv time. Stekes på 225 grader i 10-15 minutter. En utfordring med glutenfrie melblandinger er at de ikke inneholder nok fiber, så da kan Hi maize være lurt å tilsette deigen.
Med enten sunnere boller eller helt vanlige boller håper jeg du får en god fastelavn !
Entry filed under: Oppskrifter, Sunnhetstips. Tags: boller med krem, fastelaven, fastelavensboller, Fastelavnsboller, glutenfrie fastelavensboller, glutenfrie fastelavnsboller, sunnere fastelavnsboller.
8 kommentarer Add your own
Leave a reply to Asgeir Avbryt svar
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1. Jan | mars 1, 2011, kl. 5:29 pm
Sunne boller? Med margarin og sukker?
Hvorfor ikke med ekte kremfløte, sukrin fremfor sukker og sunt norsk meierismør?
Hvorfor sukker? Vet dere ikke hvor skadelig det er?
2. Anne Katrine | mars 1, 2011, kl. 5:40 pm
Hei og takk for kommentar. Legg merke til at jeg kaller det «litt sunnere» og ikke sunne. Hvis vi skulle være veldig sunne, burde vi vel ikke spise boller i det hele tatt. Men mange ønsker å spise boller til fastelavn, så da gir vi tips til hvordan bollene kan gjøres litt sunnere.
3. Kirsti | mars 1, 2011, kl. 8:44 pm
Hallo?! Boller uten rosiner er rundstykker! Forøvrig ser de veldig gode ut.
Et godt tips er å bruke hel kardemomme som du morter selv, – mye mer smak enn i den ferdig malte. Bare synd de fleste dagligvarebutikker har sluttet å selge hel kardemomme. Var det muligens bare meg som kjøpte den da den fantes?
4. Anne Katrine | mars 2, 2011, kl. 2:28 pm
Enig, rosinboller er godt, men akkurat til fastelavn synes ikke jeg at det passer. Jeg må innrømme at jeg kun har brukt den malte kardemommen, og synes den er helt ok. Men jeg skal jammen kikke etter hel kardemomme og teste det ut.
5. Asgeir | mars 3, 2011, kl. 11:50 am
Her er en annen oppskrift på litt sunnere fastelavnsboller:
http://www.funksjonellmat.no/oppskrift.php?oppskriftid=6
6. Anne Katrine | mars 3, 2011, kl. 12:11 pm
Takk
7. LovelyLiller | mars 3, 2011, kl. 10:44 pm
takk 🙂
8. lisaelskerarvid | desember 30, 2014, kl. 3:22 pm
Reblogged this on Ta hendene til din kjære – se på dem og hold dem hardt Disse hendene skal du følge, leie og lede. Du skal få føle på varmen fra dem og kjenne en inderlig glede. De skal stryke deg og de skal holde rundt deg – de er ikke skapt for å såre i vrede For du skal ikke alene mer vandre. De skal klemme og kose og aldri klandre De skal skjerme deg for det du ikke selv ser. De skal elske og aldri forakte – bare hjelpe når du ber. Disse hendene skal jobbe for at dere skal få det godt De skal gi – og du skal takke for det du har fått. De skal tvinnes sammen i kjærlighet og være ømme og gode og et tegn på inderlighet Hendene du holder er sterke og unge De skal gjennom mye for din skyld når dagene er tunge De skal stryke og klemme og være gode og fromme De skal ruske i ditt hår og takke når dagen er omme Disse hendene skal følge deg gjennom livet. De skal holde fast ved deg og verne om samlivet De skal være hos deg når alle andre har gått De skal aldri slippe men holde fast og tørke tårer når du har grått. Hendene skal bære din ring med rette Den skal skinne og for alle berette Jeg elsker deg! – kan den bekjenne Det er bare en som har maken til denne En dag er hendene blitt ru og grå Hver fure og rynke forteller om livet som bak dere lå Dere kan minnes den dagen i dag – da et livslangt bånd Ble knyttet Og fra denne dag dere gikk Hånd i hånd..