Porsjonene blir stadig større

juli 20, 2016 at 9:07 am Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

I kostundersøkelser blir man spurt om hvor mange porsjoner, skjeer eller glass man har inntatt av ulik mat og drikke. Opplysningene danner grunnlag for beregninger av kostholdet til den enkelte, og til Ola og Kari Nordmann.

En poster lagt frem av Mattilsynet, Universitetet i Oslo og Helsedirektoratet på 11th Nordic Nutrition Conference tidligere i sommer konkluderer med at hva vi oppfatter som en porsjon er i endring. Data for mål, vekt og størrelser på matvarer må oppdateres jevnlig for å gi et riktig bilde av kostholdet.

Funnene som ligger til grunn for konklusjonen er tankevekkende. Mange vanlige matvarer har økt betydelig i størrelse siden de forrige gang ble sjekket, i 1989. Kjøper du en rosinbolle i farta på vei hjem fra jobb veier den trolig nesten dobbelt så mye i dag som for 25-30 år siden.  Da var 50 gram standard størrelse, mens du i dag kan kjøpe boller som veier godt over 100 gram per stykk. Skolebrødene på 70 gram i 1989-størrelse vil du sannsynligvis ikke en gang få tak i, – i dag er de gjerne dobbelt så store. Selv mengden i et standard glass har økt med en halv desiliter i de samme årene, og regnes nå som 2 dl. rosinbolleStørrelsen på porsjonene av det vi kjøper eller får tildelt er retningsgivende for hva vi oppfatter som en passe mengde mat . Når vi tror vi spiser en bolle til kaffen, men den i virkeligheten er dobbelt så stor som den pleide å være, – hvem er det som blir lurt?.

 

 

 

Entry filed under: Ukategorisert. Tags: .

Det er ikke magen som bestemmer hvor mye du spiser Oppdaterte tall om ungdommens kostvaner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: