Jod er viktig for gravide

juni 17, 2016 at 10:36 pm 7 kommentarer

Av Lise Marie
Da jeg var gravid med mitt første barn fikk jeg råd på helsestasjonen om å slutte å drikke melk da dette kunne være negativt for barnet når jeg skulle amme henne senere. Lite visste jeg da hvor store konsekvenser dette kan få for mitt barn.

Urovekkende lavt jodinntakyay-1105572

Mandag denne uken publiserte Nasjonalt råd for ernæring en rapport som heter «Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak». De konkluderer med at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av den norske befolkningen og at nasjonale myndigheter bør igangsette tiltak som sikrer adekvat jodstatus i hele befolkningen. 

«Jodmangel hos mor under svangerskapet og amming kan medføre nedsatt mental utvikling hos barnet»

Spesielt viktig for gravide og ammende

Jod er et grunnstoff som er helt sentralt for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og små barn, og for energiomsetningen gjennom hele livet.

Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at særlig kvinner som hadde et lavt inntak av meieriprodukter, står i fare for å ha for lavt inntak av jod. Hele 89% av de gravide kvinnene i denne studien hadde jodverdier under anbefalingene.

Mens negative konsekvenser av alvorlig jodmangel i fosterlivet har vært godt dokumentert i mange tiår, er det relativt nylig at vi vet mer om effektene av mild- til moderat jodmangel. En WHO-rapport fra 2014 konkluderte med at også mild og moderat jodmangel i svangerskapet ser ut til å kunne påvirke fosterutviklingen negativt og øker risikoen for nedsatt mental utvikling hos barnet.

8 dl melk hver dag

De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat. Anbefalt inntak er 50-150 mikrogram per dag avhengig av alder, mens gravide og ammende anbefales henholdsvis 175 og 200 mikrogram jod per dag.

For å sikre behovet for jod anbefaler rapporten at gravide får i seg 8 dl melk/yoghurt per dag og 300-450 g sjømat per uke. Kvinner som ikke drikker melk eller spiser fisk bør ta kosttilskudd med jod.

Så får vi håpe at alle som gir kostholdsråd til unge kvinner, gravide og ammende tenker seg godt om før de ber dem om å utelukke viktige matvarer fra kostholdet. Dette bør alltid følges opp med god kostholdsveiledning, helst med oppfølging av en klinisk ernæringsfysiolog.

 

Aftenposten har også skrevet om denne saken. Les om det her.

Kilde: Nasjonalt råd for ernæring sin rapport «Risiko for jodmangel i Norge».

 

 

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Dietter, Kostråd, Kosttilskudd, Næringsstoffer. Tags: , , , , .

Bør få vite hvor mye sukker som er tilsatt Det er ikke magen som bestemmer hvor mye du spiser

7 kommentarer Add your own

 • 1. optimaltkosthold  |  juni 18, 2016, kl. 5:10 pm

  WHO anbefaler tilskudd av jod for dem som ikke drikker melk, eller dem som drikker lite melk eller ikke spiser ikke fisk. Internasjonalt er dte jodberiket salt som er hovedkilden til jod. Så det er helt trygt å ikke drikke melk hvis man sikrer en annen kilde til jod. Norsk jodberiket salt inneholder per i dag altfor lite jod, og er ikke noe å satse på.

  Kosstilskudd kan kjøpes på apotek – av produsenten A.Vogel, Kelpasan, som inneholder 50 mikrogram per tablett.

  Det finnes ulike kosttilskudd med jod på helsekost, fra tang. For eksempel Blæretang fra http://www.natur-drogeriet.dk som inneholder 150 mikrogram jod per kapsel.

  Ellers er norske apoteker i forhandlinger med leverandører av jodtilksudd.

  En knivspiss tangmel skal sikre dagsbehovet for jod, og det er viktig å ikke ta for mye tangmel fordi det kan inneholde mye jod.

  Svar
  • 2. Lise Marie  |  juni 19, 2016, kl. 9:10 am

   Takk for din kommentar. Ja, det er viktig å være bevisst på at man kanskje trenger tilskudd av noen næringsstoffer om man utelukker tradisjonelle matvarer fra kostholdet.

   Svar
   • 3. Hepla.no  |  november 29, 2016, kl. 11:54 am

    50 % av norske gravide har aldri utelukket tradisjonelle matvarer fra kostholdet! Urovekkende lavt inntak av jod gjelder altså hele halvparten av norske gravide. Det er bare vanskelig å drikke 8 dl melk hver dag når man er gravid og kvalm, og har fått begrensninger om å spise noen typer fisk

    Svar
 • 5. Johanne  |  november 28, 2016, kl. 8:21 pm

  Hvit fisk er en av de aller viktigste kildene til jod i dag! Er det vanskelig å spise nok hvit fisk, kan alternativet være et tilskudd. Vet det finnes ett fiskeproteintilskudd som er laget kun av hvit fisk, så da slipper du alle tilsetningsstoffene man ville fått ved inntak av syntetiske tilskudd 🙂

  Svar
  • 6. Lise Marie  |  november 29, 2016, kl. 9:32 am

   Takk for kommentaren. Ja, etter melk-og meieriprodukter er hvit fisk vår største kilde til jod. Hvis du har et variert kosthold med både melk-og meieriprodukter og hvit fisk trenger du nok ikke tilskudd:-)

   Svar
 • 7. Hepla.no  |  november 29, 2016, kl. 11:52 am

  Små mengder tangmel er god og naturlig kilde til jod! Internasjonalt er jodberiket salt hovedkilden til jod, ikke kumelk, fordi WHO har anbefalt i flere tiår at myndighetene sørger for å tilsette tilstrekkelig med jod i matsalt. Norske myndigheter har satset på å berike maten til kyrne med jod – nå har vi resultatet.
  Her er oversikt over jodtilskudd i Norge – inntil norske myndigheter har gjort det både WHO og (endelig!) Ernæringsrådet har anbefalt

  https://hepla.no/2016/06/24/jod-uten-melk-oversikt-over-jodtilskudd/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: