200 Kcal, og hva mer?

januar 11, 2016 at 11:31 am 5 kommentarer

Av Kirsti

Interessen for kalorier er sjelden større enn rett over nyttår. Aftenposten har i helgen satt fokus på brødskiva, og viser med fine illustrasjoner hvilke påleggsalternativer som gir minst og mest energi. Du finner også en oversikt over hvor mye du kan spise av nesten 80 mat og drikkevarer for 200 kcal.

Hva får du på kjøpet?

Spørsmålet som mangler er hva du får på kjøpet av de 200. Ulike påleggsvarianter bidrar med ulike næringsstoffer til kroppen. Selv om leverposteien gir mer kalorier enn lettsyltetøyet gir den et godt bidrag av jern i kostholdet. Gulosten bidrar med kalsium, jod og protein, og andre næringsstoffer det kan være utfordrende å få nok av gjennom andre typer pålegg. Velger du bort en påleggstype som bidrar med noe viktig må du uansett få dekket disse næringsstoffene gjennom annen mat.  I sammenligninger av matvarer bør vi ta med i beregningen hva de ellers bidrar med til kostholdet.

Balanse er viktig

Det er nyttig å vite at lettost er et godt alternativ til helfet ost fordi den bidrar med de samme næringsstoffene, men mindre av det mettede fettet. Opplysninger om kalorier alene er lite nyttig. Et sunt og helseriktig kosthold må ikke begrenses til å handle om hvordan unngå å få i seg for mange kalorier. Spørsmålet er heller hvordan vi skal unngå å få i oss for mange av de unødvendige kaloriene.

yay-1209585-digital

Tommel opp for å øke bevisstheten på gode valg, og hvordan man kan finne veien til lettere valg i hverdagen. Men vi må passe oss for å gi inntrykk av at riktige valg av matvarer utelukkende handler om kalorimengde. Alle matvarer bidrar med ulike næringsstoffer. Et sunt og helseriktig kosthold handler ikke bare om færrest mulig kalorier. Det handler om hva vi bør velge for å få i oss de vitaminene og mineralene som kroppen trenger for å holde koken gjennom dagen. I tillegg skal vi holde oss friske gjennom et langt og aktiv liv, uten å få i oss mer energi enn vi forbruker. Mitt ønske for neste oversikt over sunne matvarer er «Her ser du påleggsalternativene som gir mest næring for kaloriene!»

 

 

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert.

Hvor mye sukker er tilsatt i yoghurten? Aktivitetsmerking på mat gir et ensidig fokus

5 kommentarer Add your own

 • 1. Hege  |  januar 13, 2016, kl. 8:25 am

  Eksakt hva jeg tenkte etter å ha lest artikkelen 🙂

  Svar
  • 2. Kirsti  |  januar 13, 2016, kl. 9:20 am

   Så bra! Det er et engasjerende tema 🙂

   Svar
 • 3. Anita Husevåg  |  februar 16, 2016, kl. 8:38 pm

  Det er et spennende tema det om næring per kcal, jeg spiser rå lever, smør og eggeplomme siden disse inneholder eksepsjonelt gode næringsstoffer per kalori

  Svar
  • 4. solt  |  april 14, 2016, kl. 8:04 pm

   Anita, hvilke gode næringsstoffer inneholder smør pr kalori? Trodde smør inneholder mye av det farlige mettete fettet og lite nyttig bortsett fra litt a- og d-vit. som man kan få fra andre sunnere kilder!

   Svar
   • 5. Kirsti  |  april 20, 2016, kl. 9:08 am

    Hei! Ser at du ikke har fått noen tilbakemelding på denne. Du har rett i at smør ikke er regnet å være en god kilde til næringsstoffer. Selv om smør bidrar med vitamin A og D er det andre andre matvarer, som fisk, oljer, vitamin D-beriket melk osv som bør være foretrukne måter å få i seg de viktige vitaminene. Takk for at du følger med på bloggen! 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: