Hvor mye sukker er tilsatt i yoghurten?

desember 29, 2015 at 12:18 pm 5 kommentarer

yay-8816222-digitalAv Kirsti

TINE gjennomfører med jevne mellomrom forbrukerundersøkelser hvor vi stiller spørsmål om produktene våre. I høst var det sukker i yoghurt som var tema. Vi ble overrasket over at mange trodde yoghurten inneholder langt mer tilsatt sukker enn den i virkeligheten gjør. For oss betyr dette at vi må bli enda flinkere til å informere om hva de ulike produktene inneholder, og hva som er gode valg med hensyn på tilsatt sukker.

Hvor mye sukker tror du det er tilsatt i yoghurt?

På spørsmålet svarte flere at de trodde det var tilsatt opp til 40% sukker, mens andre mente det måtte ligge mellom 20 og 30 %.

Da de fikk vite at de fleste av dagens fruktyoghurter inneholder 6-7% tilsatt sukker ble de positivt overrasket og syntes dette var lite. I dagens barneyoghurt er det om lag 4 % tilsatt sukker, noe som tilsvarer mer enn enn en halvering siden slutten av nittitallet. Selv om sukkerinnholdet i yoghurt er kraftig redusert  de senere årene, har det likevel aldri vært i nærheten av nivåene som ble oppgitt i undersøkelsen.

Svarene er overraskende og skyldes kanskje negative oppslag i media om yoghurt og sukker.

For oss i TINE betyr dette at vi må bli enda flinkere til å informere forbrukerne våre om hva produktene faktisk inneholder, og om hvilken plass de kan og bør ha i hverdagskostholdet.

Reklamer

Entry filed under: Diabetes, Merking av matvarer, Sukker. Tags: .

Glutenfrie lussekatter til Luciadagen! 200 Kcal, og hva mer?

5 kommentarer Add your own

 • 1. solt  |  januar 30, 2016, kl. 9:49 pm

  Hva mener dere med at fruktyoghurt er tilsatt 6-7 prosent sukker??? Mye mindre fare for misforståelser hvis dere hadde oppgitt hvor mange gram tilsatt sukker det er i 100 gram av yoghurten!!!!

  Svar
  • 2. Kirsti  |  februar 1, 2016, kl. 10:25 am

   Hei!
   Helt enig i at det bør være så enkelt som mulig å forstå hvor mye sukker som er tilsatt. Målet må være at man lett kan ta gode valg med hensyn på sukkermengden. Regelverket er nok ikke veldig godt tilrettelagt for å gi denne typen opplysninger. Det er ikke obligatorisk å fortelle hvor mye sukker som er tilsatt i mat eller drikke. Dersom produsenten velger å oppgi mengden av en ingrediens, som sukker, skal mengden uttrykkes i prosent. Dette i følge Matinformasjonsforskriften.

   Svar
 • 3. solt  |  januar 30, 2016, kl. 10:48 pm

  Tror absolutt ikke at noen trodde at fruktyoghurt inneholder 40 g tilsatt sukker pr 100 g fruktyoghurt . 40 g sukker er jo nesten en halv desiliter sukker!!!! Isteden mente de nok at 40 prosent av sukkeret/karbohydratene i yoghurten var tilsatt sukker, resten fra melka og frukta. På høy tid å gjøre dette forståelig for folk flest!

  Svar
  • 4. Kirsti  |  februar 1, 2016, kl. 10:44 am

   Kanskje du har rett i at de mistforstå spørsmålet? Jeg skal undersøke litt hvordan det ble stilt.

   Har du selv noen tanker om hvordan informasjonen om tilsatt sukker burde presenteres for at det skal bli enklest mulig å gjøre gode matvarevalg?

   Svar
 • 5. Er det sukker i Zeroproduktene? | sunnhetsbloggen  |  februar 24, 2017, kl. 3:18 pm

  […] Det er det tilsatte sukkeret som helsedirektoratet anbefaler at vi kutter ned på, og det er det vi har fjernet i våre Zero-produkter. Melk har et naturlig innhold av melkesukker. Det får vi ikke gjort noe med. Jeg håper og tror at folk vet at det ikke er melkesukkeret som er utfordringen i kostholdet, men vi vet at mange tror at det er tilsatt sukker i naturell yoghurt. […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: