Er laktosefritt sunnere?

september 29, 2015 at 2:30 pm Legg igjen en kommentar

Av Anne Katrine

laktosefrie produkter juni 2015Det kan se ut til at mange tror det er lurt å unngå laktose, selv om de ikke har noen plager av det. Det er ingen holdepunkter for at det ernæringsmessig er lurt å unngå laktose med mindre du opplever ubehag. Det er heller ikke slik at det er bedre «jo mindre laktose du får i deg, jo bedre» slik tilfellet er med allergi. Personer med laktoseintoleranse har for lite av enzymet laktase som hjelper til å spalte laktosen. Med normal mengde laktase i kroppen, kan alle fordøye laktose.

Laktose er ikke farlig for laktoseintolerante

Det er ikke farlig å få i seg laktose selv om du har laktoseintoleranse, men det kan være ubehagelig med for mye. Når laktose vandrer ufordøyd ned i tykktarmen, får laktoseintolerante luftsmerter og mageknip. Faktisk virker laktosen litt på samme måte som fiber gjør i tykktarmen. Fiber «produserer» også litt luft. De fleste laktoseintolerante kan for eksempel fint spise litt yoghurt og bruke matlagingsprodukter i vanlige mengder. Melkesyrebakteriene i de syrnede produktene bidrar i fordøyelsen av laktosen. Det forskes stadig på hvilke effekter laktose kan ha i kroppen. Laktose kan blant annet hjelpe på opptaket av enkelte mineraler.

Irritabel tarm og laktose

Personer som plages med irritabel tarm (IBS) velger å prøve seg på et lav-FODMAP kosthold. Da anbefales laktosefrie produkter i en testperiode.

Laktosefri melk inneholder fortsatt «sukkerarter»

Selv om produktet er laktosefritt og inneholder <0,01 gram laktose, er det fortsatt noe sukkerarter igjen i produktet. Når det gjelder laktosefri melk, så går melken først gjennom en patentert prosess hvor en del av laktosen fjernes. Deretter tilsettes enzymet laktase, som spalter resten av laktosen. De sukkerartene som er igjen i produktet er altså omdannet fra laktose til glukose og galaktose.

Hva er forskjellen på laktosefritt og laktoseredusert?

Som nevnt i et tidligere innlegg er det ikke stor forskjell på laktosefrie og laktosereduserte produkter hva gjelder innhold av laktose. Begge inneholder så lite laktose at de tåles av de fleste som har nedsatt evne til å fordøye det. Det kan være litt ulikt hva definisjonen på laktosefri  er i ulike land. Visste du forresten at de fleste faste hvite oster er naturlig laktosefrie?

 

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse, Dietter, Kostråd. Tags: , , .

Honning er også sukker Vet du forskjellen på Kesam, gresk yoghurt og cottage cheese?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: