Anbefalt inntak er ikke det samme som næringsstoffbehov

august 7, 2015 at 3:13 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Når vi snakker om kvaliteten på kostholdet sammenholder vi ofte inntaket av næringsstoffer med daglig anbefalt inntak. Det er lett å blande anbefalt inntak med hva som er individuelle næringsstoffbehov. Vet du forskjellen?

Dekker behovet til hele grupper

Det anbefalte daglige inntaket av vitaminer og mineraler som vi finner i næringsstoffanbefalinger og kostråd er satt med tanke på å dekke det individuelle behovet for de aller fleste (97 %) i gruppen de gjelder for. Anbefalt daglig inntak er egnet å bruke når vi planlegger kostholdet til grupper av befolkningen, som barn i barnehage, eldre menn, eller gravide. Skal vi sette opp en dagsmeny vet vi at den bør inneholde 900 mg kalsium om den er til en gravid, mens det er tilstrekkelig med 800 mg til kvinner som ikke er det. Personer over 75 år bør få i seg 20 mikrogram vitamin D per dag, mens det for resten av befolkningen er tilstrekkelig med 10 mikrogram.

Capture

Tar hensyn til ulike indivduelle behov

I tillegg til at behovet for næringsstoffer varierer med alder, kjønn og tilstander som graviditet og amming vil det være store variasjoner i behov mellom individer. Selv om kvinnen ved siden av meg på toget er omtrent like gammel og ikke så ulik i størrelse, kan mange forhold gjøre at hun har et annet individuelt behov for kalsium enn meg. Evne til å ta opp mineralet fra kosten, hvor mye hun trener, om hun fra før av har en tilfredsstillende ernærings-status er noen slike forhold. Tilsvarende vil størrelsen på blødningen ved menstruasjon være avgjørende for hvor mye jern den enkelte kvinne trenger å få gjennom kosten for å dekke hva akkurat hennes kropp trenger. De 800 mg kalsium som er anbefalt for kvinner mellom 31 og 60 år tar høyde for at de individuelle behovene i gruppen varierer. Både sidekvinnen på toget og jeg skal få dekket våre individuelle behov for kalsium om vi setter sammen et kosthold i tråd med anbefalingene. Når det gjelder anbefalingen for jern må den ta høyde for at kvinner blør ulikt. Anbefalt inntak for enkelte vitaminer og mineraler, kvinner 31-60 år

Kalsium 800 mg
Kalium 3,1 g
Magnesium 280 mg
Jern 15 mg*
Jod 150 µ
*frem til opphør av menstruasjon

 

Inntaket stort sett i tråd med anbefalingene

I Norge er mangel på næringsstoffer heldigvis regnet å være lite utbredt. Kostundersøkelser (Norkost 3) tyder på at gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler er i samsvar med anbefalingene, med unntak av vitamin D og folat som ligger noe under. At snittet er på nivå med anbefalingen betyr imidlertid ikke at alle får nok. Vi spiser forskjellig, og det vil alltid være noen som ligger over og noen som ligger under anbefalingene. Ulike kostholdsmønstre gir ulikt inntak av næringsstoffer. Nokså mange av de som har lite melk og fisk i kostholdet vil for eksempel nokså trolig ha et lavere inntak av jod og kalsium enn hva som er anbefalt. I følge Ungkost 2000 får 70 % av jenter i 8 klasse i seg mindre enn anbefalt inntak av kalsium for aldersgruppen. Men vi vet altså ikke med sikkerhet om alle de 70 % får mindre kalsium enn de trenger. Enkelte av jentene kan ha et individuelt behov som ligger lavere enn de 900 milligrammene som er anbefalt. Eller høyere.

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer.

Kom i gang med trening etter ferien Hva bør jeg spise og drikke før Birken?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: