Trodde du at Stevia var naturlig?

juni 23, 2015 at 11:39 am 2 kommentarer

Stevia gronn utsnittAv Anne Katrine

Jeg må dessverre skuffe deg og fortelle at det som oftest brukes i mat og drikke i Norge kalles steviolglykosid (E 960). Det er akkurat like «kunstig» som mange av de andre søtstoffene og deklareres på samme måte. Hvis du tørker bladene på planten, blir det helt naturlig, men det er kanskje ikke så praktisk med dette grønne «pulveret» i alle retter?

Hvordan foredles stevia?

For å lage hvitt pulver av planten til bruk i mat og drikke, lar man først bladene trekke i 50-60 grader varmt vann. Deretter filtreres blandingen slik at søtstoffene setter seg i filteret. Glykosidene løses fra filteret med metanol eller etanol og tørkes slik at det blir et pulver som inneholder ca. 95 % steviolglykosider. Det naturlig søte bladet har altså blitt til et hvitt pulver, kalt Steviolglykosid og fått E-nummer 960. Dette uttrekket er 250 – 300 ganger søtere enn sukker. Til sammenligning er tørkede steviablader ca 30 – 45 ganger søtere enn sukker. Når du kjøper sjokolade, iskaffe, saft eller yoghurt som er søtet med stevia, står det sannsynligvis steviolglykosid i ingredienslisten og ikke stevia. Veldig ofte er produkter søtet med en kombinasjon av flere søtstoffer. Dette er blant annet fordi det ikke er lov å bruke store mengder med steviolglykosid, samt at det gir en lakrisaktig smak på produktet.

Lett å få i seg for mye

Det som heter akseptabelt daglig inntak (ADI) er verdier satt av myndighetene. ADI vil si den mengden man kan få i seg hver dag i løpet av hele livet uten risiko for helsen. ADI for steviolglykosid er satt til å være maks 4 mg per kilo kroppsvekt per dag. Det er ganske lavt, og derfor lett å overskride hvis du ofte velger mat og drikke søtet med steviolglykosider. Noen av de andre godkjente søtstoffene har ADI-verdier på opp mot 40 mg per kilo kroppsvekt.

Alt med måte

Vi vet foreløpig lite om langtidsvirkningen ved bruk av søtstoff fra stevia. Folkehelseinstituttet har stilt spørsmål ved om stevia virkelig er det «sunne» sukkeret?

Som med alt annet tenker jeg at vi bør tenke variasjon, og at alt stort sett er greit i passe mengder. Søtstoff er et godt valg for å redusere sukker i kostholdet, men det er få kalorifattige erstatninger som er «helt naturlige». Da er det ofte for godt til å være sant!

Reklamer

Entry filed under: Dietter, Diverse, Sukker. Tags: , , .

Verdens beste milkshake er hjemmelaget! Mettere med mer protein?

2 kommentarer Add your own

  • 1. Morten Skahjem  |  juni 28, 2015, kl. 12:52 am

    Blir det kunstig fordi man koker og tørker det og bruker etanol (som forøvrig er et stoff som forekommer helt naturlig)? Betyr «kunstig» at det er usunt og «naturlig» at det er sunt?

    Svar
  • 2. Anne Katrine  |  juli 6, 2015, kl. 2:43 pm

    Hei. Det er sikkert mye som er naturlig, men usunt, for eksempel rusmidler. Hovedpoenget mitt her er å formidle at Stevia finnes i «naturlig» form, men at man ikke kan kalle det naturlig lenger når det er prosessert å har blitt til Steviolglykosid. Da må søtstoffet sidestilles med andre tilsetningsstoffer/søtstoffer som for eksempel aspartam. Jeg mener at alle godkjente søtstoffer er sunne i passe mengder, hvis alternativet er sukker.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: