Triks: halver sukkermengden i rabarbrasuppen

mai 28, 2015 at 2:04 pm 3 kommentarer

Av Anne Katrine

rabarbra bruserRabarbraen er på sitt beste før St.Hans, og mange har mye i hagen. Jeg føler at jeg må bruke mye sukker for å gjøre rabarbraen god, noe som begrenser bruken. Nå har jeg funnet et genialt triks som kan halvere sukkermengden, uten å bruke søtstoff, og samtidig få en god og like søt smak.

Del rabarbraen i biter og fyll på vann til det dekker og kok opp i en kjele. Jeg pleier ofte og skrelle av «skallet» før jeg deler den opp. Når vannet koker, tar du 1-2 ts natron i vannet. Da bruser det veldig, og jeg antar at det oksalsyren i rabarbraen som «reagerer» med den basiske natronen. Når det slutter å bruse, heller du av vannet og fyller på med nytt vann og følger oppskriften videre. Hvis du vil lage pai, tar du bitene rett i paibunnen og tilsetter resten av «fyllet».

Har du sans for kjemi?

Jeg vil tro at noe skjer når oksalsyren (CO2H)2 reagerer med natron NaHCO3 (fra snl.no). Hvis noen vet hva som skjer, rabarbra yay-4081848-digitalså del det gjerne. For deg som ikke kjenner natron, så er det helt greit å spise i små mengder. Jeg selv bruker det alltid i vafler og kaker sammen med surmelk.

Oppskrift på rabarbrasuppe

4-5 stilker rabarbra (en stor stilk veier ca 250 gram)
ca 1 liter vann
ca 1 dl sukker (smak til)
1 vaniljestang eller litt vaniljesukker (kan sløyfes)
ca 1,5 ts potetmel utrørt i litt kaldt vann (kan sløyfes)
Kok opp rabarbra med sukker og eventuelt en vaniljestang og kok det noen minutter til rabarbraen løser seg opp. Hvis du vil ha en litt fyldigere suppe, rør ut potetmel i litt kaldt vann og hell i en tynn stråle og kok opp. Serveres gjerne lunken!

Bladene kan ikke spises, men kan være nyttige

Bladene inneholder mye oksalsyre, så spis dem ikke. Men bruk det som middel mot lus på planter! Lag en «spray» av en blanding av grønnsåpe og vann. Legg noen biter av rabarbrablader i blandingen, så blir den enda mer effektiv!

Sjekk gjerne næringsinnholdet til rabarbra på Bama sine sider.

Jeg ønsker deg en god rabarbraopplevelse: hva med en pai eller kanskje syltetøy eller kompott? Rabarbra passer for eksempel veldig godt sammen med jordbær!

GOD sommerfølelse!

Entry filed under: Oppskrifter, Sukker, Sunnhetstips. Tags: , , .

Nøkkelhullet virker! Hva er sunt for hvem?

3 kommentarer Add your own

  • 1. Lisa Mari  |  mai 28, 2015, kl. 2:08 pm

    Reblogged this on Myblog's Blog.

    Svar
  • 2. Ostefrue  |  mai 28, 2015, kl. 6:33 pm

    Hei! Tusen takk for et bra tips! Det beste er jo dersom det kan smake godt, men med mindre sukker🙂 For oppskrift på godt syltetøy og smulepai med rabarbra og mindre sukker, ta en titt på bloggen min: http://www.ostefrue.wordpress.com

    Svar
    • 3. Anne Katrine  |  juni 8, 2015, kl. 9:28 am

      Takk for tipset🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: