Nøkkelhullet virker!

april 17, 2015 at 2:17 pm 2 kommentarer

Av Kirsti

Å erstatte vanlig ost og melk med nøkkelhullsmerkede varianter kan få inntaket av mettet fett ned på nivå med hva som er anbefalt. Nye kostholdsberegninger bekrefter i følge Helsedirektoratet at nøkkelhullet kan være løsningen på mange av utfordringene i det norske kostholdet.

Det er Universitet i Oslo som på oppdrag fra myndighetene har  regnet seg frem til at inntaket av totalt fett, mettet fett og energi går ned om man bytter ut vanlige matvarer med nøkkelhullsmerkede. Går man konsekvent over til produkter som er merket med det lille symbolet som «skal gjøre det enkelt å velge sunnere» vil det det totale kaloriinntaket reduseres med 4,3 %, og energiandelen fra mettet fett nærme seg anbefalt nivå på 10. Basert på et gjennomsnittlig kosthold, vel å merke.

Det er for ost, andre meieriprodukter og margarin at potensialet ved å gå over til nøkkelhullsmerkede varianter er størst. Nøkkelhullsmerket ost er en like god kilde til protein, kalsium, jod og de andre melke-næringsstoffene som den originale osten, men inneholder betydelig mindre fett og mettet fett. Nettopp det at fettinnholdet er så mye lavere i den nøkkelhullsmerkede osten enn i den folk flest bruker til vanlig kan være en del av forklaringen på at det er så mye å spare ved å gå over til den som er merket. Nøkkelhullsmerket ost utgjør i dag en svært liten del av inntaket av ost.

Lunsj nøkkelhull

Menn har mest å hente

Om man går etter det lille grønne og hvite symbolet også i brødhylla vil inntaket av fiber, som ligger lavere enn anbefalt, kunne komme opp mot 25-30 gram per dag. Størst effekt på fiberinntaket får Ola Nordmann, som er en større brødspiser enn Kari, og dermed vil få en større effekt av å endre brødvaner. Det er også han som vil ha mest utbytte av en vridning i inntaket på meieriproduktene.

Forutsetter at man ikke spiser mer

I et gjennomsnittlig kosthold kan reduksjonen i energiinntak fort tilsvare et par tre kilo på kroppen i året. Forutsetningen for vektnedgang er imidlertid at kostholdet forøvrig er det samme. Det neste Helsedirektoratet bør sjekke ut er derfor om det å bytte over til nøkkelhullsmerkede matvarer faktisk gir et kosthold som er mer i tråd med anbefalingene, og at vi ikke kompenserer for det reduserte energiinntaket med å spise mer av noe annet.

Klikk på bildet eller følg lenken for å se Helsedirektoratets splitter nye film til kampanjen (lunsj)!

 

Reklamer

Entry filed under: Dietter, Fett, Fiber, Kostråd, Merking av matvarer, Nøkkelhull.

Gjør tacoen litt sunnere Triks: halver sukkermengden i rabarbrasuppen

2 kommentarer Add your own

 • 1. lilly  |  april 26, 2015, kl. 4:10 pm

  Men hvorfor koster lett hvitost minst dobbelt så mye som helfeit ost? Burde Vært motsatt da man ved produksjon av mager ost får til gode melkefett som kan selges som fløte rømme og smør til lchf – ere som jo betaler hva som helst for å leve fett.

  Svar
  • 2. Kirsti  |  april 27, 2015, kl. 10:21 pm

   Hei! I «min» butikk er de lettere variantene, både TINEs og Synnøve sine, en del rimeligere enn originalvariantene. Unntaket er lettere nøkkelost, som er marginalt dyrere enn den helfete.Ofte vil prisen på produkter det selges mindre av gjenspeile høyere produksjonskostnader, men i og med at det er butikken som setter den endelige prisen på matvarene vil det kunne variere. Som her. Anbefaler å sjekke litt rundt i ulike butikker om du er på utkikk etter nøkkelhullmerkede varianter!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: