Nytt Nøkkelhull fra 1. mars

februar 27, 2015 at 1:42 pm Legg igjen en kommentar

Av Anne Katrine

Nøkkelhullet1. mars blir det innført nye regler for innholdet i matvarer som kan merkes med Nøkkelhullet. Helsedirektoratet og Mattilsynet står bak ordningen som ble lansert i 2009. Matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber enn andre sammenlignbare produkter kan merkes. Nå er forskriften revidert, og endringene trer i kraft nå. Riktignok får industrien en overgangsperiode for å gjøre tilpasninger og til å bruke opp allerede trykket emballasje.

De viktigste endringene er: mindre salt, mettet fett og sukker og mer fullkorn

  • Det er innført kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter (ingen krav før)
  • Strengere krav til saltinnhold i kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza, bagett/wraps og supper
  • Saltkravet for ost er lempet noe
  • Kravet til innhold av fett og sukker i yoghurt er lempet noe
  • Salt skal nå merkes som salt og ikke som natrium (enklere å forstå)
  • Det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett enn før
  • Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper
  • Krav til innhold av fullkorn er økt med 20% for brød og bagetter/wraps og med 100% for pizza/piroger og lignende produkter

Nå blir det spennende å se om det blir færre eller flere merkede matvarer, og om industrien tilpasser produktene etter de nye reglene. Vil du se de nye kriteriene og lese mer om Nøkkelhullet, gå inn på nokkelhullsmerket.no

 

Entry filed under: Merking av matvarer, Nøkkelhull. Tags: .

Er barneyoghurt usunt? Får pizza fortsatt Nøkkelhull?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: