Er barneyoghurt usunt?

februar 18, 2015 at 3:55 pm 6 kommentarer

Hedda sprett yoghurtAv Lise Marie

Nå skjer det igjen. I Oslo har også bydel Alna gått ut med retningslinjer om hva barna kan ha i matpakkene sine. Denne gangen er det ikke brunosten som er bannlyst, men blant annet alle typer yoghurt.

«Vi ønsker ikke yoghurt i barnehagen. Yoghurt gir lav metthetsfølelse, og fører til at barnet blir raskt sultent igjen. Noen typer yoghurt inneholder kunstig søtningsmiddel som barn ikke bør spise, mens andre kan inneholde store mengder tilsatt sukker.»

FRA INFORMASJONSBROSJYREN / BYDEL ALNA

Får ikke melk til brødskiva
Jeg har to barn i en barnehage i Oslo, og der serveres det ikke melk. Jeg legger alltid med en yoghurt til ett av måltidene slik at barna får i seg viktige næringsstoffer som melk og meieriprodukter bidrar med (se tabell). At yoghurten ikke metter for mye synes jeg er positivt, da det til samme måltid blir plass til en brødskive og litt frukt/grønt.

Mindre sukker totalt
I følge en stor nasjonal undersøkelse (Småbarnskost 2007) har ikke toåringer lenger et problematisk inntak av sukker. Mindre brusdrikking og inntak av søte drikker står for en stor del av nedgangen i det totale sukkerinntaket.  Denne trenden ser man også blant 4 åringer (ungkost 2000).

Mengden tilsatt sukker er mer enn halvert på 10 år
Det er nå tilsatt 4% sukker i flere av dagens barneyoghurter (for eksempel Sprett og Safari). På slutten av 90-tallet var mengden tilsatt sukker opp mot 10% i barneyoghurtene. Med yoghurten følger også et verdifullt bidrag av protein, kalsium, jod, og vitamin B12, næringsstoffer som kroppen trenger hver dag (se tabell). Jeg synes derfor at en yoghurt om dagen bidrar ernæringsmessig positivt i mine barns kosthold.

yoghurt bidrag til barn

Tabell: Sprett barneyoghurts prosentvise bidrag av næringsstoffer i forhold til anbefalt inntak hos barn.

Det er flott at kosthold er blitt et viktig tema i norske barnehager, og at det deles ut en informasjonsbrosjyre til foreldrene, men er det en fare for at retningslinjene er for strenge, eller at de ikke virker etter hensikten?

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom. Tags: , , , , , , , .

FODMAP – en løsning ved urolig mage? Nytt Nøkkelhull fra 1. mars

6 kommentarer Add your own

 • 1. Positivt For Deg  |  februar 19, 2015, kl. 9:32 am

  Men kan det tenkes at youghurten likevel ikke er optimal med tanke på at man kan få de samme viktige ernæringsmessige ingrediensene i noe annet som i tillegg ikke inneholder sukker? At den påvirker et barns (les: alles) blodsukker da den bl.a er lav på fett og den inneholder mye karbohydrater er i utgangspunktet ikke positivt for små barn. Et stabilt blodsukker gjennom dagen uten at de skal gå å være sultne er vel positivt? I tillegg til youghurten så gis barn ofte frukt og eller brødskive ved siden av. Dette vil igjen være med på å høyne blodsukkeret og totalt inntak vil da være at barnets blodsukker har svingt gjennom hele barnehagedagen likevel… ?

  Egg inneholder blant annet alt det du peker på som viktige næringsstoffer, minus sukkeret 😉

  Svar
 • 2. Lise Marie  |  februar 20, 2015, kl. 10:23 am

  Hei.

  Takk for din kommentar!

  Jeg tror ikke at det finnes optimale matvarer som vi bør spise ubegrenset av. Derfor er det så viktig med variasjon i kostholdet, og nettopp derfor synes jeg yoghurt kan være et godt alternativ i matpakken. Om man ikke ønsker noe tilsatt sukker i yoghurten, kan man velge naturelle varianter uten tilsatt sukker. Men dersom barnet ikke drikker mye brus/saft eller spiser andre matvarer med tilsatt sukker ila. dagen, er det fint plass til en yoghurt med 4% tilsatt sukker i kostholdet.

  I utgangspunktet inneholder en barneyoghurt også protein og fett, som er positivt i forhold til en eventuell blodsukkerstigning. Grovt brød til samme måltid som yoghurten vil gi mer næring, men fiberet vil nok bidra til et mer jevnt blodsukker. Hos friske barn vil ikke blodsukkeret svinge mye, da kroppen har mange mekanismer til å kompensere for dette. Og næring må aktive barn ha.

  Egg er en næringsrik matvare og et godt alternativ som matpakkemat:-)

  Svar
 • 3. Magnus Jonsson  |  mars 4, 2015, kl. 10:25 am

  Hva med dette? De fleste yoghurttypene er vel tilsatt slike stoffer?
  http://fodevarewatch.dk/Fodevarer/article7506053.ece?utm_source=Feed&utm_medium=top&utm_campaign=Morgen&utm_content=2015-03-04+08%3A22%3A00

  Svar
 • 4. Lise Marie  |  mars 5, 2015, kl. 11:19 am

  Hei Magnus.

  Det er ikke vanlig å bruke emulgatorer i yoghurt, nei. Yoghurt fra TINE inneholder i hvert fall ikke slike stoffer.

  Svar
  • 5. Magnus Jonsson  |  juni 17, 2015, kl. 10:55 pm

   Takk for svar. Karragenan er er av stoffene som mistenkes å føre til betennelse i tarmen. Mener bestemt det er brukt i
   enkelte yoghurttyper fra Tine?

   Svar
   • 6. Anne Katrine  |  juni 18, 2015, kl. 9:54 am

    Hei Magnus. Vi planlegger å gjøre en ny risikovurdering av alle tilsetningsstoffer vi bruker. Vi anser det som uten risiko ved bruk av de mengder karragenan som er tillatt i produktene. Hva gjelder type produkter vi bruker det i, så kjenner jeg ikke til noe yoghurtprodukt hvor karragenan er tilsatt. Derimot finner du det blant annet i litt «fyldige» drikker, slik som sjokolademelk, iskaffe, milkshake m.m.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: