Svensk studie om melk vekker oppsikt

oktober 29, 2014 at 11:00 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

En nylig publisert svensk studie som relaterer melkeinntak til dødelighet har allerede rukket å vekke oppsikt i norske medier. Funnene er overraskende og må tas på alvor, men rokker ikke ved anbefalingen om å la meieriprodukter inngå som en viktig del av hverdagskostholdet.

I studien har har man fulgt nesten hundre tusen svenske menn og kvinner over en tidsperiode på opp mot tyve år, og blant annet sett på inntaket av mange matvarer, inkludert meieriprodukter. Det vekker oppmerksomhet at man fant høyere dødelighet og økt forekomst av lårhalsbrudd i gruppen med høyt inntak av melk enn blant dem som drakk mindre. For syrnet melk og ost så man derimot ingen slik sammenheng, snarere en tendens til det motsatte.

 

Picture 39087

 

Krever mer forskning

Forskningsarbeidet til Michaëlsson og medarbeidere bringer frem nye teorier. Slike teorier må testes i gode forsknings-studier som er egnet til å si om det ligger et årsaksforhold bak. Også forskerne selv trekker frem i sin konklusjon at funnene ikke gir grunn til å fraråde melkedrikking, og at mer forskning må til. Slik forskning stiller meieribransjen seg bak.

Må ses i lys av det totale kunnskapsbildet

Det er viktig å se studien i lys av det totale kunnskapsbildet og all den samlede forskningen som tilsier at melk og melkeprodukter er viktig for god helse. I en omfattende samleundersøkelse fra 2011 der man ser på 17 større inntaksstudier finner man ikke sammenheng mellom melkedrikking og dødelighet, samtidig som man observerer en mulig gunstig sammenheng med hjerte- og karsykdom.

Kostrådene står fast

Melkens rolle som hovedleverandør av kalsium og andre byggesteiner til skjelettet er en av flere godt etablerte sammenhenger som ligger til grunn for anbefalingen fra Helsemyndighetene om å inkludere magre meieriprodukter i hverdagskostholdet. At anbefalingen fra helsemyndighetene står fast, bekrefter også avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Henriette Øien. Vi baserer våre kostråd på oppsummert kunnskap, og tar eventuelle enkeltstudier inn i vårt arbeid, sier avdelingsdirektøren  i en kommentar til VG onsdag.

 

 

 

 

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Hjerte og karsykdommer, Kostråd, Nytt fra forskningen. Tags: .

Kostholdsplanleggeren er lett å bruke Sunn matglede i praksis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: