Glutenfri pai i en fei

oktober 3, 2014 at 4:32 pm 2 kommentarer

paiAv Anne Katrine

Pai er enkelt og godt og veldig fleksibelt. Bruk det du har av grønnsaker og kjøtt/fisk, gjerne rester. Servert sammen med salat er pai en god middag. Vi har noen som ikke spiser gluten i vår familie, så da er det greit å lage glutenfri pai til alle. Det går også fint å lage paien melkefri. Sist jeg skulle lage pai hadde jeg veldig dårlig tid, så da valgte jeg en «kjapp» løsning og droppet paibunnen. Da la jeg ca 1 dl havregryn og litt sesamfrø i bunnen av paiformen før jeg la i fyllet. Det ble faktisk en helt ok løsning. Likevel blir det enda bedre med en paibunn.

Glutenfri paibunn:

  • 1 ss fiberhusk
  • 1 dl vann
  • ca 200 gram glutenfritt mel/gjerne litt «grov» type
  • 100 gram margarin/smør
  • 1/2 ts salt

Start med å blande 1 ss fiberhusk med 1 dl vann og la det stå noen minutter (det sveller). Deretter blander du alt i en food processor. Legg paideigen i kjølekapet mens du lager fyllet.

Som nevnt kan du bruke alt du har av rester, men det jeg alltid bruker er: løk, hvitløk, purre og sopp som jeg steker i biter i stekepannen i litt fett. Deretter kan du tilsette små brokkolibuketter, spinat, grønnkål, erter, tomater eller noe annet.

I en middels stor pai passer det med mengder omtrent som dette:

  • 1/2 løk
  • 3-4 sopp
  • 1/4 purre
  • 1/4 brokkoli
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 tomat
  • 1-2 kvister grønnkål
  • ca 100 gram revet ost
  • salt og pepper

I tillegg kan du bruke biter av skinke, laks, røkelaks, bacon, pølse eller kylling, stek det sammen med grønnsakene i stekepannen. Det smaker også godt med bare grønnsaker

Klem ut paideigen i en eller flere ildfaste former (hvis du ikke har paiform) Jeg anbefaler å forsteke paibunnen, ca 10 min på 200 grader. Legg i det stekte fyllet og dryss over revet ost. Du kan gjerne drysse over sesamfrø, og ev. litt havregryn. Lag deretter en blanding av egg og «fløtemelk». Du kan bruke bare lettmelk, eller bland for eksempel matfløte med vann. Huskeregel: 1 egg og 1 dl væske piskes sammen. Til en middels stor pai passer det med 2 egg og 2 dl væske sammen med litt salt og pepper.

Hell over eggeblandingen og stek i  220 grader i ca 30-40 min eller til eggeblandingen har stivnet og fått en gylden farge.

Christine har tidligere lagt ut favorittoppskriften på høstpai.

Pai kan fint fryses, men da anbefaler jeg å ta den ut av fryseren om morgenen og tine den i kjøleskapet. Eventuelt kan du pakke den i folie før du setter den i stekeovnen på 200 grader. Beregn ekstra tid, den trenger sannsynligvis 45 min på både å tine og bli varm.

Et annet smart tips for raskere pai: Du kan lage en stor porsjon med paideig, dele den opp i passe emner, trille og klemme dem litt flate, pakke i folie og fryse. Tine deigen i kjøleskapet mens du er på skole/jobb og du har ferdig paideig klar på ettermiddagen!

PS: Havre er i utgangspunktet en glutenfri kornsort, men fordi de vanlige havregrynene kan være «forurenset» av andre korntyper, finnes det også en helt glutenfri variant.

En enda enklere oppskrift på paibunn med kesam kan også brukes:

50 gram smør/margarin, gjerne flytende margarin

2,5 dl glutenfritt mel  (går sikker greit med flere typer mel)

1 dl kesam orginal 8%

½ ts salt

Eventuelt litt vann

 Forstekes  på 200 grader i ca 10 minuter

 

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: , , , , .

Vi må spise mindre salt Kostholdsplanleggeren er lett å bruke

2 kommentarer Add your own

  • 1. Saftige og kjappe glutenfrie brød | sunnhetsbloggen  |  november 4, 2015, kl. 1:47 pm

    […] du lyst å bake mere glutenfritt? Her finner du oppskrift på glutenfri […]

    Svar
  • 2. Jeanette  |  oktober 27, 2016, kl. 10:06 am

    Denne paibunn oppskriften var super også når jeg lagte en helt annen pai!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: