Liker du sunn eller usunn mat best?

september 23, 2014 at 6:47 am 2 kommentarer

Av Gyrd

Hva ville du ha svart om jeg spurte deg hva du liker best – sunn mat eller usunn mat? Dersom du var en franskmann ville du mest sannsynlig svart sunn mat. Om du var amerikaner derimot ville du mest sannsynlig svart usunn mat. Interessant, tenker du kanskje, men hvorfor er dette viktig å vite noe om?

Kulturelt betinget

Colorful fresh group of vegetables and fruitsDet kan være flere grunner til at mange amerikanere vil svare at usunn mat smaker best, mens de fleste franskmenn vil svare det motsatte, men det pekes på noen kulturelle ulikheter mellom disse to landene som kan være med på å forklare forskjellene.

En undersøkelse viser at mat i USA stort sett forbindes med noe man må ha for å leve, eller som en belønning (jeg kan unne meg en dessert siden jeg har vært ute og trent i dag). På tross av mye informasjon om mat og helse, synes mange amerikanere det er vanskelig å spise sunt. Det opereres ofte med «ja-mat» og «nei-mat», og mat er mer til bekymring enn til nytelse. «Nei-mat» er usunn mat og det skal man helst ikke spise, mens «ja-mat» kan man nærmest spise ubegrensede mengder av. Ofte blir «nei-mat» sett på som mer attraktivt fordi det ikke er «lov».

I Frankrike derimot assosieres mat med glede, samhold, kulinariske opplevelser og kvalitet. Matglede er i større grad assosiert med balanse og variasjon i kostholdet. Det virker som om franskmenn fokuserer mindre på hva som er sunt, og mer på nytelse. En oservarsjon som Anne-Katrine foresten har reflektert litt over på bloggen i et tidligere innlegg.

Viktig å vite om kulturell bakgrunn

Forskning viser altså at svaret på spørsmålet jeg stiller innledningsvis henger sammen med hvor man er fra og de kulturelle betingelsene man er vokst opp under. Her vil det selvfølgelig være individuelle variasjoner, og ikke alle kan skjæres over en kan, men på gruppenivå ser forskerne disse sammenhengenene. For bedre å kunne forstå hvordan vi forholder oss til mat, og hvorfor vi velger som vi gjør, er det viktig å ha kunnskap om hva som påvirker hva vi velger.

For å ta et konkret eksempel – vi vet at frukt og grønnsaker er sunt, og at vi burde spise mer av det, men når vi står i kiosken på hjørnet og skal ha noe på vei hjem fra jobben, velger vi ofte ikke dette, men heller en bolle, sjokolade, is eller noe annet mindre sunt. Vi er fullt klar over hva vi burde velge, men vi gjør det likevel ikke. Så hva skal egentlig til for å få folk til å velge de sunnere alternativene?

For å knekke denne koden, er det viktig å vite mer om hvilke faktorer som er med på å bestemme hvorfor vi velger som vi gjør. Og her er vi tydeligvis enda ikke i mål.

Har du en «fransk» eller «amerikansk» holdning til mat?

I forskningen jeg har referert til her, er det kun franskmenn og amerikanere som er undersøkt. Hvor tenker du at nordmenn passer best inn – er vi mest lik amerikanerne eller franskmennene på dette området?

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Dietter, Fett, Frukt, Grønnsaker, Næringsstoffer. Tags: , , , , , , , .

Enklere for allergikere å spise ute Vi må spise mindre salt

2 kommentarer Add your own

 • 1. optimaltkosthold  |  september 23, 2014, kl. 12:48 pm

  Franskmenn og grekere spiser mye mer belgvekster, tomater og frukt enn nordmenn, dessverre, mens nordmenn spiser mye bearbeidet kjøtt, nesten ikke belgvekster og lite frukt/grønt. Dette er synd fordi et (gammelt) nordisk kosthold er sunt. Franske mørkegrønne gourmet-linser som vi f.eks. finner på Rema1000 kunne nordmenn med stor helsefordel spise mye mer av. Her omtaler Diabetesforbundet linser og bønner som en spesielt sunn matvare, som bl.a. har lav glykemisk indeks, noe som er gunstig for blodsukkeret. Kanskje dere kan lage noen gode oppskrifter med linser? Det går sikkert an – sammen med noen av deres matvarer, helt klart http://kosthold.diabetes.no/matvaregrupper/hvorfor-spise-belgfrukter/

  Svar
  • 2. Gyrd  |  september 29, 2014, kl. 8:05 am

   Belgvekster og bønner er matvarer vi sikkert kunne vært flinkere til å inkludere i kostholdet vårt, men selv inkludert 🙂 Jeg skal formidle videre ønsket om oppskrifter med linser. Det gjøres mye spennende forskning på nordisk mat for tiden. Her er linken til en en artikkel omhandlende dette på forskning.no som ble publisert for ikke så lenge siden – http://forskning.no/mat-og-helse/2014/09/nordisk-kosthold-er-bra-helsen.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: