Enklere for allergikere å spise ute

september 17, 2014 at 12:37 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Allerede før jul trår reglene i kraft som sikrer at restauranter og kantiner har full kontroll på ingredienser som kan forårsake allergi.

Tenk deg å måtte unngå ethvert produkt som inneholder, eller kanskje kan inneholde, stoffer som selv i ørsmå mengder kan gi kløe, hevelser, pustebesvær og i verste fall allergisk sjokk. For de som lider av alvorlige matreaksjoner har det å spise på restaurant eller å ta med seg en kebab i farta på vei hjem lenge vært en fjern drøm.

Trygg på restaurant

Fra 13. desember skal all mat, også det som omsettes gjennom storhusholdning og kantine, følges av opplysninger om visse ingredienser som kan forårsake allergier eller intoleranser. Du har altså rett på å få vite hvorvidt kjøttkakeretten på veikroa kan inneholde soya, eller om sjokoladekaken som blir servert på flyet har sett spor av nøtter. Påbudet omfatter både uemballerte matvarer, de som lages på anmodning og de som er emballert for å skulle omsettes umiddelbart.

Disse ingrediensene skal servitøren alltid kunne gi deg opplysninger om:

  • Kornslag som inneholder gluten
  • Skalldyr
  • Egg
  • Fisk
  • Peanøtter
  • Soyabønner
  • Melk
  • Nøtter, inkludert mandler
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesamfrø
  • Svoveldioksid og sulfitt (over en viss mengde)
  • Lupin
  • Bløtdyr

Merking av allergenet er ikke nødvendig dersom navnet på retten helt klart viser til det aktuelle stoffet. For eksempel vil det ikke være nødvendig å fortelle at rømmegrøt eller ostepølse inneholder melk, ettersom melkeallergikeren umiddelbart vet at de må styre unna både rømme og ost.

Restaurant

Informasjonsheftet Hurra – en allergisk gjest kan være en nyttig hjelp for serveringsstedene, som får helt nye og strengere krav å forholde seg til. Heftet kan også bestilles fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Entry filed under: Allergi/intoleranse. Tags: .

Halvspist matpakke etter endt skoledag? Liker du sunn eller usunn mat best?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: