Halvspist matpakke etter endt skoledag?

september 3, 2014 at 2:45 pm 2 kommentarer

Av Gyrd

Har du opplevd at poden kommer hjem fra skolen uten å ha spist opp matpakken sin fordi han eller hun ikke rakk å spise den opp? Han eller hun er sannsynligvis ikke alene om det. Mange norske barn får ikke de tilmålte 20 minuttene de har krav på for å spise matpakken sin viser ny norsk forskning.

Hva brukes spisepause til?

3 barn drikker melk tn178Du tenker kanskje at 20 minutter er mer enn god nok til tid for å spise opp matpakken sin . Formiddagsmaten hjemme er jo ofte unnagjort på langt mindre enn 20 minutter. Det er i alle fall min erfaring.

Men mange erfarer at skolesituasjonen er litt annerledes. Det er ofte mer enn spising som skal skje på de tilmålte 20 minuttene. Barna skal rydde pultene sine fra tidligere fag, de skal vaske hendene sine, de skal finne frem maten sin, noen skal gå å hente melk og frukt, dette skal deles ut og alle skal finne plassene sin før det blir ro i klassen og rom for å spise. For den som kommer sist i køen kan dette sikkert ta mellom 5 og 10 minutter. Er det mye prating og uro i tillegg, kan det ta enda lengre tid. Da har ikke barna mange minuttene igjen til å spise matpakken sin, langt mindre til å roe seg ned og kose seg med maten.

Ernæringsmessig betydning?

Man kan spørre seg om det er av ernæringsmessig betydning at barna får knapp tid til å spise opp matpakken sin. Kanskje spiller ikke dette noen rolle for de fleste, men for noen kan det nok ha betydning om de ikke får i seg tilstrekkelig med næring i lunsjen.

Det er også flere aspekter ved dette. Lunsjen bør kunne brukes som en arena for hyggelig samvær med klassekamerater, et velfortjent avbrekk mellom fagene og et sted hvor barna lærer seg å spise blant flere mennesker.

Retningslinjer for skolemåltidet

Retningslinjer skolematVisste du at Helsedirektoratet har laget retningslinjer for skolemåltidet?  Det er i denne at vi finner kravet om at barna skal ha minimum 20 minutters spisepause.  Skolen er pålagt å følge retningslinjene gjennom forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Har barna dine for kort spisepause?

Om dere har utfordringer med at skolen gir barna for kort spisepause – tips dem om retningslinjene og opprett dialog. Jeg tror barna har godt av 20 minutters spisepause som kun brukes til å spise.

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Kostråd, Næringsstoffer, Nytt fra forskningen. Tags: , , , .

Grove vafler på stadion Enklere for allergikere å spise ute

2 kommentarer Add your own

 • 1. Liv  |  mai 19, 2017, kl. 11:33 am

  Akkurat denne kjenner jeg trang til å kommentere. Jeg jobber i skolen, i 3.klasse. Vi har 20 minutters spisepause, og i de aller fleste tilfellene er det nok til til å få i seg maten på en skikkelig måte. Men jeg ser at det er noen som har med seg SVÆRT rikholdige og varierte matpakker. De klarer ikke å spise alt på 20 minutter, det hadde ikke jeg heller klart med så mye mat. Så jeg mener foreldrene må tenke gjennom hva de sender med barna, og de må vite hvor lang tid de har til rådighet. Det er flott at barna spiser variert og sunn mat, men de trenger ikke ha hele repetoaret med seg på skolen.

  Svar
  • 2. Gyrd  |  august 2, 2017, kl. 9:42 am

   Et viktig poeng, Liv. Matpakken skal være et påfyll midt på dagen og må tilpasses hvor mye et barn har behov for. Matpakken kan godt være variert, men da må mengdene av hver enkelt matvare tilpasses 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 132 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: