Er myseprotein bra for personer med diabetes type 2?

august 18, 2014 at 8:50 pm Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

En ny studie indikerer at myseprotein kan være bra for personer med type 2 diabetes.Etter å ha gitt 15 forsøkspersoner myseprotein rett før frokost fant forskerne stor forskjell på hvor mye glukose (sukker), insulin og GLP-1 forsøkspersonene hadde i blodet, sammenliknet med å innta vann.

Insulin er et hormon som deltar i reguleringen av organismens stoffskifte, særlig i karbohydratomsetningen og GLP-1 er et hormon som er med å regulere produksjonen av insulin. Myse er et melkeprotein som felles ut ved osteproduksjon. Det har høy biologisk kvalitet (utnyttes godt i kroppen), men er tradisjonelt brukt mest som dyrefor. I de senere årene har det blitt mer og mer vanlig i kosttilskudd i idretten.

Fikk redusert blodsukkernivå

I denne studien fikk forsøkspersonene enten en oppkonsentrert myseproteinløsning, eller vann, rett før de fikk en frokost basert på loff og syltetøy – en frokost som vi vet vil gi en stor økning i blodsukkernivået. Når personene fikk myse i forkant av frokosten ble ikke blodsukkerstigningen så høy, og innholdet av insulin og GLP-1 økte. En redusert blodsukkerstigning er fordelaktig for alle personer med diabetes. En økt insulinproduksjonen kan være fordelaktig for de som har en redusert produksjon av insulin, mens det nødvendigvis ikke vil være like fordelaktig for de som har en diabetes hvor insulinet virker dårlig (insulinresistens) som ved prediabetes eller metabolsk syndrom. Ved insulinresistens vil ikke lenger cellene reagere like godt på insulinet, noe som fører til at sukkeret ikke blir lagret, men forblir i blodbanen fordi insulinet virker for dårlig.

Kan enda ikke anbefale tilskudd av myseprotein

LaboratorietSelv om resultatene fra denne studien er interessante, er det behov for mer forskning på området før vi kan anbefale pasienter med diabetes type 2 å ta tilskudd av myseprotein. For det første var denne studien kun utført på 15 forsøkspersoner, hvilket er for lite til å kunne konkludere med at dette også gjelder for alle andre med diabetes. Det er heller ikke lett å vite om det er myseproteinet som gjør at blodsukkerstigningen blir mindre, eller om vi hadde fått den samme effekten om det var brukt protein fra andre proteinkilder som f.eks. kjøtt eller soya. Nå skal det sies at det finnes andre forskere som har sett på disse sammenhengene og som konkluderer med at myseprotein i større grad enn egg, soya, fisk og kalkun reduserer innholdet av glukose i blodet og øker insulinproduksjonen.

Men tilbake til studien jeg nevner innledningsvis – personene i denne studien inntok et måltid med et høyt innhold av karbohydrat, noe som ikke er ideelt for diabetespasienter – hva hadde skjedd med blodsukkerstigningen og insulinproduksjonen om de inntok et måltid som i utgangspunktet ikke inneholdt så mye karbohydrat sammen med myseprotein? Ville vi sett den samme reduksjonen i blodsukker og økningen i insulin og GLP-1?

Det er heller ikke nok kunnskap om dette til at vi kan si noe om hvilke mengder protein som det eventuelt er ideelt å spise for å oppnå en reduksjon i blodsukkeret og/eller økt insulinproduksjon.

Resultatene fra studien er interessante, men her må det forskes mer før vi kan konkludere med at personer med diabetes bør ta tilskudd med myseprotein, eller at vi kan benytte myseprotein i produkter til pasienter med diabetes.

Myseprotein – protein av høy kvalitet

Det er imidlertid ingen tvil om at myseprotein er en ingrediens med høy kvalitet, og dersom det etter hvert viser seg at myseprotein har en gunstig effekt på blodsukkerregulering hos diabetikere er det ikke umulig at myse også kan brukes som ingrediens i matvarer til denne gruppen, eller som tilskudd ved måltider for å bedre regulere blodsukkerstigningen.

En annen fordel ved å bruke mer myse, er en bedre utnyttelse av melkeråstoffet.

Vil du vite mer om diabetes?

Vil du vite mer om diabetes finner du mye nyttig informasjon på Helsenorge sine nettsider om diabetes.

 

 

 

 

 

Reklamer

Entry filed under: Diabetes, Kosttilskudd, Nytt fra forskningen, Protein. Tags: , .

Pizzasnurrer til matpakken Hva er det beste du kan gjøre for helsa di?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: