Omega-3 – fortsatt sunt?

juli 9, 2014 at 10:41 am 5 kommentarer

Av Gyrd

Omega-3 anses å være en sunn komponent i kostholdet vårt. Vi finner den primært i fisk og sjømat, men også i linfrø, rapsolje og valnøtter. Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss ca. en energiprosent fra omega-3 fettsyrer. I det siste har det imidlertid kommet enkelte studier som ikke har greid å vise at omega-3 har en positiv effekt på helsa vår. Står gammel lærdom for fall?

Omega-3 fettsyrer

Kilde: Wikipedia

Kilde: Wikipedia

Omega-3-fettsyrer er flerumetta fettsyrer som har én dobbeltbinding på karbonatom nummer tre fra hydrokarbonenden (ω-enden), se figuren til høyre i skjermbildet. Fra omega-3 fettsyrer kan kroppen vår lage de også mye omtalte fettsyrene eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

EPA er antatt å ha en gunstig effekt på kretsløpet (hjerte- og karsystemet), og således forebygge hjerte- og karsykdom. Kroppen kan kun lage begrensede mengder EPA og DHA. Det er derfor det er viktig å få i seg omega-3-fettsyrer via kosten.

Overbevisende kunnskap om fordelene ved omega-3-fettsyrer

Frem til ganske nylig har de aller fleste studiene som omhandler effekten av omega-3 på hjerte- og karsykdom vist at omega-3 fettsyrer virker forebyggende på utvikling av hjerte- og karsykdommer. Grunnen til dette er at omega-3 fettsyrene ser ut til å virke positivt inn på blodlipidene.

På bakgrunn av denne kunnskapen, anbefaler Helsedirektoratet blant annet at vi spiser fisk to til tre ganger i uken. Minst 200 gram av fisken bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild.

Men hvorfor er det slik at når man tidligere har vært så samstemte når det gjelder omega-3 fettsyrenes positive effekt på helsa, kommer studier som ikke kan påvise denne sammenhengen? Er ikke omega-3 fettsyrer så sunt lenger, eller kan det være andre faktorer som spiller inn?

Kan de negative funnene forklares?

Sushi -hjemmelagetDet kan være flere grunner til at man i enkelte av de nyere studiene på området ikke greier å finne en positiv sammenheng mellom inntaket av omega-3-fettsyrer og redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

 1. I en del av de nye studiene er det inkludert veldig få forsøkspersoner. Det vil da kunne være vanskeligere å finne en forskjell.
 2. Vi har fått bedre behandlingsmetoder for hjerte- og karsykdom og færre vil dø fra dette i dag enn tidligere – dette vil være av betydning i studier der man undersøker antallet dødsfall.
 3. Det antas at vi har et høyere inntak av flerumetta fettsyrer i dag enn tidligere. Det kan da være vanskeligere å spore en effekt fordi forsøkspersonene i utgangspunktet kanskje har et inntak som tilfredsstiller nivået som kreves for å gi en beskyttende effekt.
 4. Det kan også være slik at det blir publisert flere studier som viser enn negativ effekt nå enn tidligere fordi dette er noe nytt og utfordrer en etablert sannhet. Det er ikke like interessant å publisere studier som viser at omega-3 virker beskyttende på helsa fordi dette er noe folk allerede vet (publication bias).

Omega-3 fortsatt sunt

På tross av at enkelte nyere studier om omega-3 og helse ikke viser noen positiv effekt av omega-3 på risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom, er det så mye litteratur som underbygger den motsatte konklusjonen. Det er derfor ingen grunn til å utelate fet fisk, tran og andre gode kilder til omega-3 fra kostholdet sitt, men det er ikke sikkert at det er nødvendig å spise så mye mer enn det som er anbefalt.

 

Blogginnlegget er basert på prøveforelesningen til Kathrine J. Vinknes ved Institutt for medisinske basalfag, UiO, 3. april 2014, over oppgitt emne: An overview of poly-unsaturated fatty acids (PUFA) and cardiovascular diseases.

Temaet ble også omtalt i en artikkel på forskning.no 6. mai.

Reklamer

Entry filed under: Fett, Hjerte og karsykdommer, Kostråd, Kosttilskudd, Nytt fra forskningen. Tags: , , , , , .

Fjern momsen på frukt og grønt Pizzasnurrer til matpakken

5 kommentarer Add your own

 • 1. erdetsunt  |  juli 9, 2014, kl. 11:02 am

  Unnskyld meg…. Når Helsedirektoratet (NNR-2012) anbefaler at hele 3 % av energiinntaket skal komme fra omega-fettsyrer, så er ikke fet fisk man mener først og fremst. Det er både omega-6 og omega-3, og da ikke bare omega-3 fra fisk (EPA og DHA), men plantekilder til omega-3 (ALA) som bl.a. linfrø, rapsolje og valnøtter. De 250 mg av EPA og DHA, eller «fiskeøljer», «algeoljer» bør utgjøre mye mindre enn 3% av energiinntaket. Siterer Helsedir: «Linolsyre (n-6) og alfa-linolensyre (n-3) er essensielle flerumettede fettsyrer og bør bidra med minst 3 prosent av energiinntaket, inkludert minimum 0,5 energiprosent alfa-linolensyre. I kostholdet til gravide og ammende bør essensielle fettsyrer bidra med minst 5 energiprosent, inkludert 1 energiprosent n-3 fettsyrer, hvorav
  200 mg per dag bør være dokosaheksaensyre (DHA)»

  Svar
  • 2. Gyrd  |  juli 9, 2014, kl. 12:24 pm

   Det er helt korrekt at det ikke er anbefalt at tre energiprosent skal komme fra marine omega-3-fettsyrer, og at det er flere kilder til omega-3-fettsyrer enn fet fisk. Jeg har gjort noe endringer i innlegget som jeg håper klargjør dette.

   Svar
 • 3. erdetsunt  |  juli 9, 2014, kl. 11:11 am

  hvis man hadde fått hele 3 % av energiinntaket med marine omega-3, dvs EPA og DHA, så hadde man måttet spise hele 7 gram EPA og DHA (3 % av 2000 kcal er 60 kcal. 60 kcal delt på 9 blir ca. 7gram), dvs. mange ganger mer enn anbefalt. Dette innebærer en moderat blødningsrisiko. Stemmer ikke det?

  Svar
 • 4. Omega3  |  februar 25, 2017, kl. 5:41 pm

  Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is
  simply nice and i could assume you are an expert on this
  subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to
  keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  Svar
 • 5. Multikomponenten Protein  |  mars 12, 2017, kl. 7:18 am

  Awesome! Its really amazing piece of writing, I have got much clear
  idea about from this paragraph.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: