Fjern momsen på frukt og grønt

juni 13, 2014 at 11:31 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Regjeringen har tatt opp kampen mot fedme og usunt kosthold, og inviterer bransjen til å være med på et krafttak. I første omgang fokuserer regjeringen på saltreduksjon. Det er et bra tiltak, men hvorfor ikke også fjerne momsen på frukt og grønnsaker?

Pris er viktig for folk

Vi har flere eksempler på at pris er viktig for oss. Blant annet solgte Kiwi flere produkter merket med nøkkelhullet og mer frukt og grønnsaker da de reduserte prisen på disse matvarene. Vi leter etter tilbud og føler at vi har gjort et godt kjøp når vi har handlet på tilbud. Ja, vi kan til og med føle at vi har spart penger på et godt kjøp. Hvilket vi jo egentlig ikke har, da det hadde vært mer penger å spare på å la være å kjøpe det – tilbud eller ikke. Men mat må vi ha, og vi er ute etter å gjøre matbudsjettet vårt så lite som mulig, selv om vi bruker lite av vårt totale budsjett på mat.

Om regjeringen får med seg stortinget på å fjerne momsen på frukt og grønt tror jeg folk vil kjøpe mer frukt og grønnsaker. Jeg tror jeg ville gjort det. Ville du?

Vil også redusere saltinntaket

Vegetables and raw meatEt økt inntak av frukt og grønt vil også redusere inntaket av salt og mettet fett, to av andre næringsstoffene som helsemyndighetene ønsker at vi spiser mindre av. Tenkt deg middagssituasjonen; om du fyller halve tallerkenen og halve magesekken med grønnsaker, vil det automatisk bli plass til mindre av den salte kjøttpuddingen du har ved siden av. Du får i deg mer grønnsaker med de næringsstoffene vi ønsker et økt inntak av, og mindre av de næringsstoffene vi ønsker et redusert inntak av.

Bransjen sitt ansvar

Å fjerne momsen på frukt og grønnsaker, eventuelt også andre matvarer – for eksempel produkter merket med nøkkelhullet – fordrer selvfølgelig at bransjen følger opp og ikke tar ut høyere fortjeneste på disse produktene slik at produktene faktisk blir billigere.

Jeg håper dette blir det neste tiltaket regjeringen og bransjen enes om å gjennomføre. Hva synes du regjeringens neste tiltak bør være?

Reklamer

Entry filed under: Antioksidanter, Bær, Frukt, Grønnsaker, Næringsstoffer, Nøkkelhull. Tags: , , , , , , .

Skolens ansvar hva barna har i matpakken? Omega-3 – fortsatt sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: