Hvordan få sunnere mat på idrettsarenaen

april 28, 2014 at 10:32 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Aftenposten 27/4-14

Aftenposten 27/4-14

Debatten om sunnere mat raser videre. Andreas Viestad og Terje Håkonsen skrev i helgen en kronikk om «drittmaten» vi serverer ungene våre på idrettsarrangementer. Sportsklubben Frigg står frem som et godt eksempel på hvordan de har endret profilen på sitt sortimentet i forbindelse med sin fotballcup. Jeg har også fokusert på dette temaet i tidligere innlegg på bloggen. Jeg håper tiden nå er moden for at det skjer noe. Men hva skal egentlig til for å få til en endring?

Kunnskap og vilje

For det første tenker jeg at det må være personer i hver enkelt klubb som synes dette er viktig og som har kunnskap nok om temaet til å vite hva man skal erstatte de mindre sunne alternativene med. Like viktig er det at klubben tør å satse på dette. Mange klubber er avhengig av inntektene de får fra kiosksalget og vil ikke risikere en dårligere fortjeneste ved å bytte ut varer de har erfaring med at selger godt og gir god inntjening.

Folk kjøper ikke de sunnere alternativene

Dette er et argument vi ofte hører, og som vi erfarer stadig vekk. Jeg tror mye av løsningen er å finne alternativer som frister like mye som de mindre sunne alternativene. Fruktkurvene må til enhver tid være ferske, de må vises frem og de må inneholde mange ulike typer frukt og grønnsaker. La en av klubbens ungdommer gå rundt på arenaen med fruktkurver istedenfor å stue dem bort inne i kiosken. Tilgjengelighet er viktig.

I forbindelse med idrettsarrangementer vil kiosken på arenaen i mange tilfeller være en monopolist. Tenk over hvilke muligheter det gir! De fleste holder seg i området der idretten utøves og reiser ikke til nærmeste matvareforretning for å kjøpe varer. Dette gir arrangøren en unik mulighet – har ikke kiosken det produktet kunden i utgangspunktet ønsker, kjøper de noe annet fra kiosken istedenfor! Har ikke kiosken Cola, nei vel, da får vi ta en smoothie istedenfor. Dessuten tør jeg påstå at få smaker forskjell på nystekte vafler som inneholder litt grovt mel.

Flere leverandører bør tilby de gode løsningene

Fruits and vegetablesVi trenger flere initiativer slik som ordningen med Idrettsfrukt. Frukt og grønnsaker, inkludert fruktdrikker som klubben kjøper fra BAMA blir refunder med 60% av innkjøpssummen. Dette gir klubben en god mulighet til fortjeneste. Vi ønsker flere slike initiativ!

Hvor er det hjelp å få?

Det er lite hjelp og få tips å få til hvordan man skal ta fatt på en slik oppgave. Sunn jenteidrett har laget noe informasjon og tips til mat som kan serveres i forbindelse med idrettsarrangementer. Litt informasjon finner du også på Olympiatoppen sine nettsider.

Østfold fotballkrets hadde tidligere et flott initiativ hvor målet var å få sunnere utvalg på idrettsarenaene. Jeg har tidligere omtalt dette på bloggen, men det var dessverre for liten interesse hos klubbene til at kretsen kunne opprettholde tilbudet. Brosjyren som ble laget finnes imidlertid på nettsiden deres. Kanskje tiden nå er moden for å få på plass igjen dette tilbudet?

I mellomtiden er det en god ide å ta kontakt med klubber som har fått det til. Frigg er et nærliggende eksempel, men jeg er sikker på at det er flere. Gjør litt research og sett i gang. Ungene og miljøet rundt dem fortjener det!

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Frukt, Idrettsernæring, Næringsstoffer, Overvekt, Trening. Tags: , , , .

Dyrk egne grønnsaker på terrassen Derfor kjøper jeg økologisk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: