Brunost bør ikke forbys i barnehagen

februar 21, 2014 at 4:23 pm 6 kommentarer

brunost-web_01Av Lise Marie

I bydelen der jeg bor i Oslo er det nå bestemt at barna skal bli sunnere og slankere. Barnehagen skal nå få nye sunnhetsregler som blant annet går på å ikke spise brunost, yoghurt eller å drikke kakao i barnehagen. Nå ser jeg at vi ikke er alene om dette. Horten kommune har nå bannlyst brunost og prim fra barnehager og SFO.

Sammenlikner brunosten med karamell
Brunost er ikke tilsatt sukker, men har et naturlig høyt innhold av melkesukker. Linda Jakobsen, enhetsleder for barn og unge i Horten kommune, sier at den er på lik linje med en karamell. Jeg er enig i at smaken er sammenliknbar, men brunost inneholder også viktig næringsstoffer for barn i vekst, i tillegg til at den ofte brukes i en næringsrik sammenheng. Innholdet av kalsium, jod og protein gjør brunost til et bedre valg enn annet søtpålegg. I tillegg til kalsium som er viktig for skjelettet og tennene, er brunost spesielt rik på jod. Jod er et mineral som mange får for lite av i norsk kosthold, og dette er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod har en sentral rolle i hjernens utvikling. En skive med brunost dekker nesten 40 % av anbefalt inntak av jod hos barn i barnehagealder.

Kutt heller brus, saft, kaker og søtsaker
Helsedirektoratet har også kommentert saken og mener at man heller bør kutte ned på brus, saft, kaker og søtsaker, og at brunost og prim kan være en del av et variert og sunt kosthold.

Tilpasse  aktivitetsnivået
Jakobsen forteller også at noe av grunnen til at de ikke ønsker å servere brunost og prim, er at de vet at barna sitter mer stille og spiser mer kaloritett mat nå enn før. Hvorfor ikke satse flere midler inn mot mer fysisk aktivitet i barnehage, skole og SFO? De fleste er vel enige om at det er sunt og bra å være fysisk aktiv, og barna skal jo også  ha med seg disse vanene videre.

Ekstra viktig for småspiste barn
Argumentet for å gjøre disse sunnhetstiltakene i barnehage og SFO i Horten kommune er at et av fem barn i tiårsalderen sliter med overvekt. Dette tallet er altfor høyt  og jeg er helt enig i at man bør gjøre mange forebyggende tiltak for å endre på dette. Samtidig gjelder ikke dette for alle barn. Selv har jeg en småspist 4-åring, og om hun får i seg en skive med grovt brød får jeg som mor en følelse av lykke. Det er jo ingen tvil om at barn er glad i søtt, og for meg er brunost et mye bedre alternativ enn andre søtpålegg. Det er synd om jeg ikke kan ha brunost som et alternativ til andre pålegg i matpakken, da det stort sett er i barnehagen hun spiser brødmåltidene sine.

Heller oppmuntring enn bannlysning
Neste uke skal jeg på et informasjonsmøte om sunnhetsprosjektet i min bydel og jeg er i utgangspunktet kjempeglad for at det fokuseres på sunn mat i barnehagene. Men jeg håper at sunnhetsprosjektet i vår bydel fokuserer mer på oppmuntring til nye sunnere valg enn bannlysning av enkeltmatvarer som i dag er en del av kostholdet til barna.  I Horten kommune skal de etterhvert sende ut en egen informasjonsbrosjyre om sunnere matpakker til alle foreldrene. Kunne de nøyd seg med det?

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Overvekt, Sukker, Vekt. Tags: , , , , , , .

Hva gjør sulten med deg? Nye norske anbefalinger

6 kommentarer Add your own

 • 1. Anne Katrine  |  februar 24, 2014, kl. 10:09 am

  Horten kommune forbyr ikke brunost likevel. Enormt engasjement ! http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10145592

  Svar
 • 2. Johan  |  februar 27, 2014, kl. 10:57 am

  Brunost og geitost inneholder uforsvarlig mye jod og produktet bør tydelig merkes om dette, alle som opplever at barn har utmattelses symptomer, hevelser i kroppsvevet, eksemlignende, kløende og/eller væskende sår bør holde seg borte fra både Brunost og Geitost da disse produktene inneholder uansvarlig mye jod. Den ekstreme unødvendige og unødvendige tilsatsen av jod i norske meieriprodukter har også sannsynlig sammenheng med den fedme epidemien vi ser nå. Kostholdsrådene om at jod er sundt er feilbegrunnet og lite gjennomprøvd, vi vet at vi må jod for å unngå struma men kan man pøse på med jod i alle kanaler uten at det har en annen helsemessig bakside. Husk at jod er et giftig grunnstoff og at en dose på 3 gram er dødelig for et voksent menneske….. hvordan er det da med barn og for mye jod i kosten??

  Svar
  • 3. Lise Marie  |  mars 17, 2014, kl. 3:33 pm

   Melk og melkeprodukter er en god og svært viktig kilde til jod i norsk kosthold. Hvor mye jod det er i melken varierer med jordsmonnet. Tilsetning av jod i fôret er nødvendig ut fra dyrehelsehensyn, men har også ønskelig effekter fra et humanernærings-perspektiv. Jod er helt essensielt for skjoldbruskkjertelens funksjon og, kanskje enda viktigere, for hjernens utvikling hos barn. Det er store grupper i befolkningen i Norge som i dag får i seg betydelig mindre jod enn det som er anbefalt, og det er grunn til bekymring at en høy andel gravide inntar langt under anbefalt inntak, og at gjennomsnittsinntaket hos barn ligger under anbefalt inntak.

   På grunn av den viktige rollen melk og meieriprodukter har for i å sikre nordmenn et tilfredsstillende inntak av jod er TINE svært opptatt av å sikre at innholdet holder seg på et tilfredsstillende nivå.

   Enkelte personer er mer sensitive mot jod enn andre, og disse kan oppleve å reagere på mat som har et høyt innhold. Jodsensitive personer anbefales å holde seg på et minimumsnivå, som i Nordiske næringsanbefalinger (NNR) er anslått til å være 70 mikrogram per dag, altså langt lavere under hva som er anbefalt daglig inntak for friske (150 mikrogram per dag). For de som er sensitive mot jod og trenger å redusere inntaket kan det være hensiktsmessig å be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog for å sette sammen et fullverdig kosthold.

   Når du påstår at den dødelige dosen av jod er på 3 gram vil den oversatt til mikrogram bli på ca 3 000 000 mikrogram. 100 gram brunost inneholder ca 0,000014 gram jod.

   Svar
 • 4. Johan  |  mars 17, 2014, kl. 6:57 pm

  Rent jod er temmelig giftig, en dose på 2-3 g regnes som dødelig. Den maksimalt tillatte konsentrasjon av I2 i luft er 1 mg m-3. Jod er særlig giftig for mikroorganismer, og derfor brukes jod oppløst i alkohol for å desinfisere huden før man setter sprøyter. Jodsalter er normalt trygge å omgå, men natriumjodat, NaIO3, skader spesifikt hornhinnen på øyet. For mye jod over lang tid kan påvirke stoffskiftet i motsatt retning av jodmangel og gi hypertyreose, som arter seg som rastløshet og hyperaktivitet (sykdommen kan også ha andre årsaker).

  Det norske kostholdet overstrømmes av jod, det norske folk er i en totalt endret modus fra å være i fare for jodmangel til å bli utsatt for overeksponering og innta en grad jodforgiftning, ikke dødelig men i den grad at jodforgiftningen ødelegger og redusere livskvalitet. Grad jodforgiftning innebærer fedme, endokrin kreft, fatigue (utmattelse) og store hudlidelser i form av væskende sår og hevelser i vevet. Ser man på folkehelsen så har dette i befolkningen blitt nærmest blitt en folkesykdom med en utbredelse vi ikke har kontroll på og dette startet å utvikle med en voldsom vekst først når en begynte å fikle med jod innholdet i næringsmidlene.

  Tine melk har dobbelt så mye jodd om vinteren som om sommeren, årsaken til dette er at en har større kontroll over foringen og kan overdosere jod via foret når dyrene står innomhus og ikke går fritt på sommerbeite. Dette betyr at Tine søker og minimum tredoble det naturlige jod innholdet i melken og om ikke foring med raps hadde brutt ned jod i livdyrene så ville sikker Tine gått for en fire eller femdobling av det naturlige jod innholdet. Dette må dere slutte med, jod manipuleringen deres forurenser hele matkjeden videre slik at en også må avstå fra norsk sjokolade eller kun kjøpe utenlandsprodusert sjokolade.

  Tine, norske meierier fikler med naturlige matvarer ved å heve jod innholdet, dere har svært mangelfull merking av jod innholdet på deres produkter, hverken fløte, kesam eller graddost er merket og oppgitt jodd innhold. Vi som forbrukere vil vite om produktene inneholder jod, hvor mye jod eller ikke jod og på denne måte kan vi styre unna produkter som påfører oss helseskade.
  Geitost og Brunost et er versting produkt bør pga det store jod innholdet ikke serves som menneskeføde verken til barn eller voksen.

  Ta heller frem jod frie produkter, jod fri Geitost og Brunost ville da nærmest blitt helsekost….. for det er jod innholder som er den store røveren for folkehelsen både når en får for lite og når en får for mye.

  Grenseverdiene dine på 70 mikro gram jod er feil og er antagelser uten vitenskapelig begrunnelse mennesker kan bli syke med et inntak på 10 til 30 mikro gram per dag og derfor er det viktig å kunne velge matkildene. Deres politikk gjør at det blir svært lite å velge mellom når en skal spise sundt og godt.

  Avslutningsvis oppsummerer jeg med at dere vet ingenting om eller ignorerer de negative helsemessige konsekvensene ved å tilføre og manipulere jod innholdet.

  Svar
 • 6. Johan  |  mars 18, 2014, kl. 3:33 pm

  Det er et par ting jeg vil legge til før vi kommer til selve forskningen.

  1. Saltvannsfisk er den naturlige jod kilden i kostholdet, i dag er dette tilgjengelig landet over og er dette ingen mangelvare, på bakgrunn av dette er Tines jod manipulering ikke annet enn tullete og kan betraktes som en bjørnetjeneste for folket. Barn er flinkest til og instinktiv å velge bort fisk fra kostholdet når jod balansen er ok, derfor er det feil å presse barn til å spise fisk. Voksenbefolkningen må læres å spise fisk i nødvendig månedlig mengde og på denne måten har en kontroll over jod inntaket, vi skal ikke dope ned den øvrige maten med jod. Farene ved å dope ned melkeprodukter med jod er nettop og overeksponere befolkningen med jod og dermed oppnå grad forgiftning.
  2. Jodforgiftning er ikke et enten eller som om: enten så er jod forgiftet og død eller så lever en og er dermed ikke jod forgiftet. Det er en mellomfase mellom det å ha nødvendig jod i kroppen (15mg) og det å være død av jodforgiftning, fasen mellom disse punktene velger jeg å kalle grad forgiftning. Det er denne grad forgiftningsfasen dere overhode ikke har kunnskap om da dere tror den ikke eksisterer, dere manipulerer naturlige råvarer og kjører og baserer deres matvaresikkerhet på en ”snakkis” om at jod er sundt uten at dere overhode har kunnskap om de faktiske konsekvensene ved jod og jod manipulere matvarer. Grunnleggende matvarer som melk, egg og fjørfekjøtt videreleveres også til øvrig matvareindustri og dermed sprer jod forgiftningen seg i uante proporsjoner og Tine nærmest forer befolkningen på jod i alle kanaler. Dette er alvorlig. Det har ikke kunnskap hva som skjer med mennesker hvor ”15mg jod i menneskekropp-terskelen” overskrides over tid. Med fulle jod lagre og stadig tilførsel av jod gjennom maten da er en i en grad forgiftning av jod. Konsekvensene av en grad forgiftning innebærer fedme, endokrin kreft, fatigue (utmattelse) og store hudlidelser i form av væskende sår og hevelser i vevet.
  3. Forskning, det finnes mye forskning på dette feltet, vedlagte rapport er trukket tilbake av publiserende tidsskrift nettopp begrunnet i at det er plagiat (kopi), dette eksempelet sier vel da at dette er noe en har forsket på verden rundt. Utdrag av konklusjonen i rapportens introduksjon er som følger:
  … However iodine deficiency is not as likely to occur today as it did several decades ago. In fact, it has been suggested that iodine toxicity is more likely to occur than iodine deficiency.

  Rapporten finner du ved følgende lenke:
  http://www.sciencedomain.org/abstract.php?iid=227&id=1&aid=1326#.UyhFbs6BV6V

  Forskeren kan kontaktes, og hans tilbakemelding på min forespørsel med tanke på jod innhold I melk var som følger:

  Sitat:
  In recent studies high level of milk iodine has been emphasized.

  For example in a survey of iodine content in 18 brands of cows’ milk was performed between 2001 and 2002 in the Boston area, Pearce et al. [2004] showed that the average iodine content of milk was 110 µg per cup. The recommended intake for adequate calcium nutrition of 4 cups daily would provide 440 µg iodine daily. This intake is 4.8 times the recommended intake for children and 2.9 times the recommended intake for adults.

  A combination of 4 cups of milk and two slices of bread could result in a daily ingestion of greater than 1700 µg iodine, or 11.3 times the recommendations and 600 µg above adult tolerable limits.

  Of course this is not true in all situations. This excess occur in industrial dairy cow production that in these farms mineral supplements containing iodine were used. Also these farms use pre and post-milking iodine teat dipping that increase milk iodine content, significantly.

  However in many areas that expose to iodine deficiency, one solution is increasing the concentration of iodine in milk that we’ve done this way for the Middle East countries in our studies and produced iodized milk for supply human requirements.
  Sitat slutt.

  Jeg vil her syrlig nevne at forskerern her i sin eksemplifisering av 4 glass melk og to brødskiver antagelig i sine villeste fantasier ikke hadde hverken brunost eller geitost på skivene for det ville betydd vesentlig utslag på hans beregning/kalkyle.

  Få jod vekk fra Tines produkter og la saltvannsfisken besøgre minumum nivå av jod tilbefolkningen, maxnivå er en dårlig vei å gå.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: