Nyhet: 14 – sunnere mellommåltider som metter

januar 14, 2014 at 11:46 am 20 kommentarer

Av Anne Katrine

14 Mellommåltid som metterEr du ofte litt småsulten når det fortsatt er lenge til middag?  Mange spiser middagen senere i dag enn tidligere. For deg som spiser middag sent, kan et bra mellommåltid på ettermiddagen gjøre at du unngår usunne valg når du handler inn til og mens du lager middag.

Med serien 14 ønsker vi å minne deg om at det kan være nyttig å få til en god måltidsrytme. I dag kl 14.00 «forhåndslanseres» serien 14 i Narvesen. Vi har lyttet til hva slags mellommåltider nordmenn  ønsker seg, og nå gleder vi oss til å høre hva du synes.

Hvilke produkter finnes i 14-serien?

Det kommer flere nye spennende mellommåltider som du kan spise «i farta». Fra i dag finner du tre varianter av gresk yoghurt og to varianter cottage cheese i Narvesen. Fra 17. februar finner du også to varianter spiseklar havregrøt. Den kan spises kald, eller varmes i mikro. Alle produktene har en smakfull topping som du kan drysse på.  I februar finner du alle 14-produktene også i dagligvarebutikken.

Produktutvikling med ernæring i fokus

TINE har jobbet i flere år med utviklingen av 14-serien. Ernæringsavdelingen i TINE FoU har vært sterkt involvert i hele prosessen.  I alle de ulike fasene har vi bidratt med kunnskap, innhentet informasjon fra ernæringsmiljøer, intervjuet forbrukere og vurdert trender fra inn- og utland. I løpet av innovasjonsprosessen har vi vært med å definere utfordringer, fått mye innsikt, kommet opp med ideer og til slutt vært med i valget av produkter til serien.

Hva inneholder 14-produktene?

Råvarene i 14 er utvalgt med hensyn til flere kriterier. De skal gi metthetsfølelse, de skal være naturlig næringsrike og de skal inngå i myndighetenes råd til sammensetning av et sunt kosthold (magre meieriprodukter, grove korn, nøtter og frukt/bær).  Sist, men ikke minst, skal de være fristende og smake godt. Cottage cheese har et naturlig høyt innhold av protein og lite fett og gir litt tyggemotstand. Gresk yoghurt er en filtrert yoghurt, med et høyt proteininnhold og fyldig konsistens selv om den bare inneholder 2 % fett. Havregrøt gir både fiber og proteiner og litt å tygge på. Metoden ”steel cut” betyr å kutte havrekorn i biter i stedet for å valse de flate, slik vi er kjent med. ”Steel cut” gir økt tyggemotstand og kan derfor oppleves mer mettende.

Gode mellommåltider gir ettermiddagen et løft !

Hva pleier du å spise mellom lunsj og middag?

Vil du vite mer om innholdet i 14 produktene, gå inn på tine.no/14

Reklamer

Entry filed under: Kostråd, Nye produkter, Protein, Sunnhetstips. Tags: , , , , , , , , .

Inflammasjon – venn og fiende Hva gjør sulten med deg?

20 kommentarer Add your own

 • 1. LovelyLiller  |  januar 14, 2014, kl. 8:34 pm

  gleder meg å prøve 🙂

  Svar
  • 2. Anne Katrine  |  januar 17, 2014, kl. 12:58 pm

   Håper du liker det 🙂 Si gjerne fra om du har ideer til videreutvikling av serien.

   Svar
 • 3. Stine - Bakekona  |  januar 14, 2014, kl. 9:18 pm

  Dette er et veldig smart konsept! 🙂 Ihvertfall nå som et proteinrikt kosthold er i fokus hos mange 🙂

  Svar
  • 4. Anne Katrine  |  januar 17, 2014, kl. 12:59 pm

   Hei og takk for hyggelig tilbakemelding. Da vi intervjuet folk skjønte vi at proteiner er etterspurt.

   Svar
 • 5. Marte  |  januar 14, 2014, kl. 11:11 pm

  Dette gleder jeg meg veldig til!! Spesielt cottage cheese variantene! Er jeg så heldig at dere bruker glutenfri havre i havregrøtene også? Håper virkelig det!!!

  Svar
  • 6. Anne Katrine  |  januar 17, 2014, kl. 1:17 pm

   Hei, ja vi håper at produktene faller i smak. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men for at havren skal kalles glutenfri må det ikke være dyrket andre kornsorter i samme åker tre år på rad. Vi kan ikke garantere at det ikke har vært et strå av en annen kornsort i de åkrene som havren er hentet. Dette er selvsagt beklagelig for de som lider sterkt av glutenallergi. Til de to grøtvariantene, er et er kun toppingen med gresskarkjerner og eple som ikke inneholder gluten. Den andre inneholder krisp.

   Svar
 • 7. Hege  |  januar 15, 2014, kl. 11:45 am

  Jeg spiser mye cottage cheese (som pålegg, som dessert osv. Topper med kanel, nøtter,bær, blander inn yoghurt, sukkerfritt syltetøy) Gledet meg til å prøve disse og kjøpte cottage cheese med hasselnøtt topping på Narvesen på flyplassen i går.
  jeg ble litt skuffet da den var veldig tørr. (virket også som det er light versjon av cottage cheese og det hjelper ikke) Savnet litt sukkerfritt eplesyltetøy eller pæresyltetøy som en kunne blande inn.
  Ellers kjempebra konsept!
  skal prøve de andre også 🙂

  Svar
  • 8. Anne Katrine  |  januar 17, 2014, kl. 1:44 pm

   Hei og tusen takk for at du sier fra. Jeg tar med innspillet ditt i videreutviklingen av konseptet. Ja, det er mager cottage cheese vi bruker, men den originale varianten Cottage cheese er faktisk også ganske lik i konsistens. Det som skiller den magre fra originalen er «fløteblandingen» som tilsettes ostekornene.

   Svar
 • 9. Johan  |  januar 15, 2014, kl. 10:09 pm

  1. Nå må dere ta dere sammen.. en introduserer ikke nye produkter i 2014 som KAN inneholde spor av Gluten. Enten så er det et gluten holdig produkt eller så er det ikke det. Dette er jo i utgangspunktet et ikke Gluten holdig produkt og da må dere produsere dette i omgivelser som gjør at det kan garanters som gluten fritt. Gluten er UT.

  2. Hva med Jod innholdet i disse produktene? Er disse produktene også forurenset med Jod tilsettning gjennom kraftfor tilskudd? Vær klar over at mange reagerer på Jod tilsatt i mat ved at de får både kviser, hevelser i kroppsvev samt store kløende og væskende sår.

  3. Fint om dere kan merke produktene som: Inneholder IKKE Gluten og IKKE Jod.

  Svar
  • 10. Anne Katrine  |  januar 23, 2014, kl. 12:01 pm

   Hei Johan og takk for at du tar kontakt.
   Gluten er et merkepliktig allergen. Dette innebærer at dersom gluten ikke er nevnt i ingredienslisten, og produktet ikke inneholder ingredienser som helt åpenbart inneholder gluten, er produktet fritt for gluten. Når nytt regelverk om matinformasjon trer i kraft om litt blir det også obligatorisk å utheve allergenene blant ingredienser på pakningen. Dette vil kunne være til stor hjelp for de som trenger å unngå disse stoffene. I TINE har vi allerede startet med å merke allergener på denne måten, og det vil ikke være aktuelt å merke produkter med at de ikke inneholder gluten.

   Det er selvsagt beklagelig at vi på enkelte produkter ikke kan garantere at de er helt glutenfrie. I TINE er vi svært klar over at merking med «kan inneholde spor av» er en stor utfordring for de som må unngå det aktuelle allergenet. Merking med «kan inneholde spor av» er noe som kun brukes i tilfeller hvor det, på tross av at andre tiltak har vært vurdert, ikke lar seg gjøre å garantere at det ikke kan forekomme partikler fra glutenholdig korn. Lokkene produseres i lokale med andre glutenholdige ingredienser og det kan dermed ikke utelukkes at dette kommer over i produkter som ikke inneholder glutenholdige korn.

   Melk og melkeprodukter er en god og svært viktig kilde til jod i norsk kosthold. Hvor mye jod det er i melken varierer med jordsmonnet. Tilsetning av jod i fôret er nødvendig ut fra dyrehelsehensyn, men har også ønskelig effekter fra et humanernærings-perspektiv. Jod er helt essensielt for skjoldbruskkjertelens funksjon og, kanskje enda viktigere, for hjernens utvikling hos barn. Det er store grupper i befolkningen i Norge som i dag får i seg betydelig mindre jod enn det som er anbefalt, og det er grunn til bekymring at en høy andel gravide inntar langt under anbefalt inntak, og at gjennomsnittsinntaket hos barn ligger under anbefalt inntak.

   På grunn av den viktige rollen melk og meieriprodukter har for i å sikre nordmenn et tilfredsstillende inntak av jod er TINE svært opptatt av å sikre at innholdet holder seg på et tilfredsstillende nivå.

   Enkelte personer er mer sensitive mot jod enn andre, og disse kan oppleve å reagere på mat som har et høyt innhold. Jodsensitive personer anbefales å holde seg på et minimumsnivå, som i Nordiske næringsanbefalinger (NNR) er anslått til å være 70 mikrogram per dag, altså langt lavere under hva som er anbefalt daglig inntak for friske (150 mikrogram per dag). For de som er sensitive mot jod og trenger å redusere inntaket kan det være hensiktsmessig å be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog for å sette sammen et fullverdig kosthold.

   Svar
 • 11. christine arnesen  |  januar 23, 2014, kl. 1:00 pm

  Synes cottage cheese med bær og nøtter var knallgod, kanskje bare litt lite topping om man skal klage på noe:) Gleder meg til å prøve de andre, dette har det vært mangel på lenge synes jeg!;)

  Svar
  • 12. Anne Katrine  |  januar 23, 2014, kl. 1:41 pm

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Min favoritt er grøten, men den er ikke å finne før 17.februar. Gled deg:)

   Svar
 • 13. Knut  |  februar 6, 2014, kl. 4:59 am

  Nå fikk jeg lyst på grøt

  Svar
  • 14. Anne Katrine  |  februar 15, 2014, kl. 6:15 pm

   Fra mandag finnes to varianter av grøt i de fleste dagligvarebutikker. Den smaker kjempegodt ! (grøten er lik i begge variantene, men toppingen er litt ulik)

   Svar
 • 15. helsekost  |  februar 6, 2014, kl. 5:00 am

  Lager meg som oftest bare en proteinshake og tar noen vitaminer som mellommåltig. Det funker bra for meg 🙂

  Svar
  • 16. Anne Katrine  |  februar 15, 2014, kl. 6:16 pm

   Takk for at du deler dine erfaringer. De fleste ønsker jo litt variasjon, så da finnes det mye å velge mellom!

   Svar
 • 17. Veslemøy  |  februar 26, 2014, kl. 4:06 pm

  Hei, prøvde yoghurt med granateple og bringebær i går. Synes den var litt tørr, og litt sur! Kunne gjerne vært mer av bærene. Synd at dere bruker hasselnøtter i så mange toppinger, hva med å bruke feks mandler i noen i stedet?? Vi er mange som reagere på hassel og andre nøtter, men mandler er det mange flere som tåler!

  Svar
  • 18. Johsn  |  februar 27, 2014, kl. 2:56 am

   Nå det gjelder Tines bruk av hasselnøtter, gluten og jod i sine nyutviklede produkter så må det bety at de gir blaffen i sitt viktige samfunnsansvar ved fremstilling av næringsmiddler. Tine er en bedrift som skjuler seg bak og søker å profitere på en feilslått og stalinistisk landbrukspolitikk. Det å gjemme seg bak høye tollmurer betyr tydeligvis at en kan gi blaffen i forbrukere, helse og matvaresikkerhet. Fy skamm dere Tine.

   Svar
   • 19. Anne Katrine  |  februar 27, 2014, kl. 1:09 pm

    Hei og takk for din tilbakemelding.

    Svar
  • 20. Anne Katrine  |  februar 27, 2014, kl. 1:20 pm

   Hei Veslemøy og takk for dine tilbakemeldinger. Det at du får en litt tørr ettersmak har trolig å gjøre med det høye proteininnholdet (filtrert yoghurt) At det smaker syrlig er nok fordi vi har redusert mengden sukker til et absolutt minimum. De oppfyller kravene til maks mengde sukkerarter som er tillatt for å kunne merke produkter med Nøkkelhull. Men ettersom vi har valgt å ha litt mer fett i yoghurten, kan den ikke merkes med det. Vi jobber med videreutvikling av serien, så tusen takk for dine innspill. Ta en titt på alle produktene, så ser du ingredienslisten på alle: http://www.tine.no/14/om-14

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: