«Hvorfor så mye beinskjørhet når vi drikker så mye melk…?»

desember 30, 2013 at 12:35 pm 6 kommentarer

Av Anne Marie

I alle år har vi hørt at kalsium gir sterke bein. Det er en utbredt oppfatning at nordmenn ligger på verdenstoppen i melkedrikking, og det rimer derfor dårlig for mange at vi også er verdensmestre i forekomst av beinbrudd. La oss se litt nærmere på hva sammenhengen her kan være.

Drikker ikke så mye melk som vi tror

I 2011 drakk vi nordmenn 93 liter melk per person, spiste 10 liter yoghurt og 17 kg ost. Omregnet til melk tilsvarer dette 273 liter. Til sammenligning drakk franskmennene 60 liter melk , spiste 26 kg ost, og 23 liter yoghurt per person. Dette tilsvarer 343 liter melk per person. Franskmenn får altså i seg ca 20 % mer meieriprodukter enn nordmenn. Land som Island og Finland har også et høyere inntak enn oss. Vi skal også huske på at variasjonen i inntaket er stor, og at en del stordrikkere gjør at snittinntaket er nokså høyt på tross av at en del ikke får i seg meieriprodukter i det hele tatt.Dairy Products

Kalsium er ikke nok alene

Kalsium alene er ikke nok til å forebygge beinskjørhet. Hvis vi ser på risikofaktorene for å utvikle beinskjørhet, er det mer enn kalsium som må være plass. Noe kan vi påvirke, mens andre faktorer kan vi ikke gjøre noe med. Arv og gener, kjønn, høyde, alder og tidligere brudd er ting vi ikke kan få gjort noe med, mens grad av fysisk aktivitet, inntak av kalsium, vitamin K2 og vitamin D, røyking, mengder alkohol osv er faktorer vi kan påvirke.

Capture

Ikke på topp i osteoperotiske brudd

En av de vanligste formene for brudd ved beinskjørhet/osteoporotiske brudd er brudd i ryggvirvlene, og der er vi ikke på første plass. En studie i Tromsø viser at vi har svært lite brudd i ryggen sammenlignet med andre land. Kun 10-12 % av 3000 kvinner og menn mellom 38 og 87 år som deltok i studien hadde små brudd i ryggen. Andre studier viser at kvinner fra blant annet Spania og Vietnam har en mye høyere andel av brudd i ryggvirvlene enn nordmenn.

Årsaken til at vi totalt sett har mange brudd i Norge er det ingen som helt har klart å finne fram til, men vi vet blant annet at mange fortau er glatte om vinteren og at mange nordmenn liker å gå på tur!

Svaret

Påstanden i overskriften har derfor mange faktorer som påvirker resultatet. Forskning viser fortsatt at kalsium bidrar til å bygge og vedlikeholde et sterkt skjellett, sammen med et variert kosthold og jevnlig mosjon som også styrker beina våre. Så ja, vi har en del brudd i Norge, men mengden melk vi drikker er ikke alene det som har betydning for om vi brekker noe.

Reklamer

Entry filed under: Benskjørhet, Dietter, Kostråd, Mineraler, Næringsstoffer, Vitamin D. Tags: , , , , , , .

Er kanel farlig? Inflammasjon – venn og fiende

6 kommentarer Add your own

 • 1. LovelyLiller  |  desember 30, 2013, kl. 5:58 pm

  Bra innlegg 😀

  Svar
  • 2. Anne Marie  |  januar 8, 2014, kl. 9:17 am

   Tusen takk LovelyLiller

   Svar
 • 3. I  |  januar 3, 2014, kl. 11:20 pm

  Fin blogg. Hva tenker dere om sjokomelk ift vanlig melk? Og i forbindelse med trening? Så vidt jeg vet er det ikke mer tilsatt sukker i sjokomelk enn i f.eks youghurt, som mange spiser hver dag.

  Svar
  • 4. Anne Marie  |  januar 8, 2014, kl. 9:26 am

   Takk for hyggelig kommentar. Ser du har fått svar av Lise på hennes blogginnlegg på dine spørsmål. Bare spør om det er noe mer du lurer på 🙂

   Svar
 • 5. Magnus Jonsson  |  mai 18, 2015, kl. 6:39 pm

  Interessant forskning som forteller noe helt annet enn vedtatte sannheter:
  http://sund-forskning.dk/artikler/forskere-gor-overraskende-opdagelse-magnesium-ikke-calcium-er-noglen-til-sunde-knogler/

  Svar
  • 6. Daniel  |  august 19, 2017, kl. 10:00 pm

   Bra at en dansk link hvor det står at en amerikansk (mest sannsynligvis betalt) doktor mener at magnesium KAN være nøkkelen til sterkere knokler, er en vedtatt sannhet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: