Jeg tror jeg ikke tåler…

november 4, 2013 at 3:45 pm Legg igjen en kommentar

Av Anne Marie

En av fire nordmenn mener de reagerer på enkelte matvarer, mens hver tredje småbarnsforeldre oppgir at barnet har matvareoverfølsomhet. Grunnene er sikker flere. Om folk opplever å ha større ubehag nå enn tidligere, om det har skjedd endringer i kostholdet, eller store endringer i hvilken type mat vi spiser, om tarmfloraen er i endring og derfor skaper større ubehag ved visse type matvarer eller om det bare er trendy for tiden, vet ikke jeg. Det jeg vet er at det er flere som sier at de ikke tåler melk, hvetemel, sukker, reagerer på å spise yoghurt etc. Ord som matallergi og intoleranse brukes om hverandre. Mange vet ikke hva det vil si å ha en matallergi fremfor en intoleranse. Her gir jeg deg et lite minikurs i matallergi og intoleranse.

Du MERKER om du er allergisk

Norges Astama- og Allergiforbund har laget en fin informasjonsbrosjyre om reaksjoner på mat. I dette heftet forklarer de forskjellen på ordene matallergi og matintoleranse. Hovedsakelig skiller vi reaksjoner på mat inn i to kategorier som figuren nedenfor viser; toksiske som er matforgiftning og ikke-toksiske reaksjoner på matreaksjoner som kalles overfølsomhetsreaksjoner og deretter deles inn i matallergi og matintoleranse.

Allergi kjennes godt på kroppen

Ved matallergi reagerer kroppen på ett eller flere proteiner i maten og selv svært små mengder av proteiner er nok til å gi en reaksjon. Immunforsvaret er alltid med ved en allergisk reaksjon. Hvis du har allergi vil du som oftest oppleve symptomene innen et par timer etter at du spiste matvaren. Vanlige symptomer er hudreaksjoner som feks eksem, kløe og utslett og mage-tarmsymptomer som oppkast, kvalme Rash or sun allergyog diarè. Noen opplever symptomer i munn og svelg og det kommer som regel av kryssallergi mot frukt og grønnsaker. Noen kan reagerer med en kraftigere og mer alvorlig reaksjon som kalles for anafylaktisk sjokk. Det er en akutt allergisk reaksjon som gir kraftige symptomer som hevelser i munn/svelg/slimhinner, pustebesvær, opplevelelse av kvelning, oppkast og i noen tilfeller bevisstløshet. En slik reaksjon oppstår kun ved matallergi.

Intoleranse betyr at kroppen har nedsatt evne til å bryte ned komponenter i maten

Mens matallergi rettes kun mot proteinene i matvarene, kan en intoleranse komme av at man reagerer på ulike komponenter i maten man spiser. Ofte kommer reaksjonene av at kroppen ikke klarer å bryte ned disse komponentene helt. Som ved f.eks. laktoseintoleranse. Grunnen til at noen reagerer på laktose i melk er at de har en nedsatt funksjon i kroppen til å bryte ned laktosen. Vil du ha mer informasjon om laktoseintoleranse kan du sjekke ut melk.no egne nettsider om emnet. Andre oppgir å reagere på godt modne oster og rødvin, fordi de ikke klarer å bryte ned histaminer like bra som andre, og kroppen reagerer på det økte nivået av histaminer. I motsetning til allergi, vil ikke immunforsvaret kobles inn ved en intoleranse. Symptomene er ofte like ved intoleranse som ved allergi, men de oppleves i en mindre grad og er mindre alvorlige.

Hva reagere vi oftest på?

Blant voksne er det mest vanlig å ha allergiske reaksjoner mot nøtter og peanøtter, eller kryssreaksjoner, f.eks. at man reagerer på pollen og dermed får en allergisk reaksjon ved å spise frukt. Mindre vanlig Pistachioser det å ha allergi mot skalldyr, fisk, sesamfrø og solsikkefrø. Mest sjelden er det å reagere allergisk på melk, hvete, egg, soya, lupin, erter og bønner. Det er ofte disse matvarene mange hevder å reagere allergisk på. Når det gjelder voksne og intoleranse er det ofte laktose, rødvin, champagne og godt modne oster som gir reaksjoner. Mindre sjelden er det å ha intoleranse mot fruktsukker, fargestoffer, konserveringsmidler, tunfisk, makrell, sild og ansjos.

Gå til legen og undersøk hva du reagerer på

Å fjerne matvarer fra kostholdet kan være både utfordrende praktisk og skape ernæringsmessige utfordringer. Derfor er det viktig at diagnosen stilles på et skikkelig grunnlag. Ikke bare prøv ut ting på egenhånd eller bruk Dr.Google. En rett diagnose er viktig med tanke på hva du gjør videre, både for behandling, for kostholdet ditt og for din helse og velvære.

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse, Barn og ungdom, Dietter. Tags: , , , , , , , .

Røyking gjør deg eldre Smør versus planteoljer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: