God undervisning gir positive matopplevelser

september 23, 2013 at 8:51 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Vi har flere ganger tatt til ordet for at matlaging burde prioriteres høyere i skolen. Nå er det publisert nok et arbeid som støtter opp under dette synspunktet.

Kristine S. Myhrer ved Nofima har i sin mastergrad funnet ut at sjetteklassinger som får god undervisning i matfaget er mer positive til sunne matvarer. Hun har tatt med seg elevene til Geitmyra matkultursenter for barn og sett på hvordan dette har påvirket deres holdninger til mat.

Mer positive til nye smaker

grønnkålResultatene fra Myhrer sin undersøkelse viser at barna oftere ville smake på nye matvarer, og var mer positive til nye smaker, etter at de hadde vært på Geitmyra.

Den kanskje viktigste faktoren for at barna skulle smake på, og like maten, var at de selv hadde fått være med å lage den, konkluderes det med i undersøkelsen.

Lage selv

Jeg har stor tro på at det er viktig at barna er med på å lage maten – både hjemme og på skolen. Jeg tror det er positivt at barna også får impulser fra andre, slik som fra skolen, eller som  fra steder som Geirmyra.

grønssakssuppeVår guttunge har aldri vært spesielt glad i grønnsakssuppe, men kom hjem fra skolen og fortalte meg at de hadde laget så god mat på skolen den dagen. Og gjett hva det var – grønnsakssuppe! Jeg hadde ikke forventet akkurat det svaret. Selvfølgelig kunne det vært en annen oppskrift e.l. som gjorde at han likte grønnsaksuppen på skolen, men jeg tror ikke det. Jeg tror det var fordi han, sammen med sine klassekamerater, hadde laget den selv. Og fordi de var på skolen. Det er ikke fullt så enkelte å si at du ikke vil smake som det kanskje er hjemme.

Mat og helse i skolen er viktig, og det er viktig at det settes av ressurser til å gjøre dette på en spennende og variert måte. Det er ikke nok å lære om matvarepyramiden eller lære seg å smøre knekkebrød og koke kakao!

Geitemyra matkultursenter for barn

Geitmyra Gård ligger midt i Oslo. Her undervises det om råvarer, råvareopprinnelse, smak og matkultur for skoleklasser, aktivitetsskolen/sfo, fritidskurs og gjennom åpen gård-arrangementer. De har som mål å bidra til at barn og unge blir glade i mat som gjør dem godt, og temaet for undervisningen er matglede.

De får oppleve glede ved å delta i matlagningen, og gjennom dette håper de på Geitmyra å oppnå positive holdninger hos barna til sunne råvarer og nye smaker.

Ble du inspirert til å ta en tur? Sjekk ut tilbudene på Geitmyras nettsider; www.geitmyra.no

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Grønnsaker, Næringsstoffer, Nytt fra forskningen. Tags: , , , , .

Min første 10 km i Oslo Maraton Verdens skolemelkdag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: