Hjertesykdom rammer også unge

september 13, 2013 at 2:00 pm 3 kommentarer

Av Anne Katrine

jente lager matDet er sikkert vanskelig for mange av oss som lever ganske sunt å forstå hvordan det er mulig at personer under 45 år dør av hjerteinfarkt. Men det skjer, og det vil dessverre komme en sterk økning av ulike livsstilsykdommer i tiden framover! Den største utfordringen slik jeg ser det, er at ingen helt forstår hva som skjer, og særlig ikke de som er i risikosonen.

Økningen av livsstilssykdommer skyldes i hovedsak en usunn livsstil med mange uheldige matvalg og lite fysisk aktivitet. Det finnes ikke EN grunn til denne utviklingen, men hvis jeg skulle komme med ett eneste råd til hva vi kan gjøre med det, så er det økt fokus på mat i skole og barnehage.

Manglende kunnskap om helse og livsstil

Jeg er overbevist om at mange ikke vet hva en sunn livsstil betyr i praksis. Men hvordan skal de kunne vite det, når de ikke har fått det med seg verken hjemmefra eller på skolen?  Mange vet altfor lite om at farlig sykdom kan ramme dem tidlig hvis de spiser usunt og ikke er i fysisk aktivitet.

Lavkarbo har ikke skylden

I dagens VG refereres det til at stadig flere unge får hjerteinfarkt. VG antyder at lavkarbo kan ha skylden, og der er jeg helt uenig. De som velger å legge om kostholdet og kutte ut mest mulig av raske karbohydrater, slik som godteri, lyse brødvarer, sukker og fete blandingsprodukter gjør jo mye riktig.

Hjerteinfarkt før du er 45 år

Mange unge tenker sikkert at det skjer ikke meg. Men fra 2001 til 2009 har det skjedd en alvorlig utvikling. I denne perioden fikk over 4000 personer i alderen 25 til 44 år hjerteinfarkt, og 388 unge døde av infarktet. Det er mange flere som har fått andre typer livsstilssykdommer i tillegg til disse.

Ta matlaging på alvor

Vi må snakke mer om sammenhengen mellom hvordan vi lever og helsa vår, og vi må gjerne starte med matlaging. På skolen må barna lære å lage hverdagsmat og lære om gode råvarer. Jeg har stor sans for Jamie Oliver sitt forslag til Matrevolusjon . Han foreslår at hver av oss kan lære bort 10 sunne og enkle matretter til 3 venner.  La mat bli en del av livet, og ikke bare noe du må fylle på i farta for å holde det gående. Hvis alle lærer mer om matlaging, tror jeg alle blir mer interessert i hva maten inneholder og hva den gjør med kroppen. Sist, men ikke minst erfarer alle hvor godt det smaker med skikkelig mat!

God helg!

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert.

Økt konsentrasjon med frokost Min første 10 km i Oslo Maraton

3 kommentarer Add your own

 • 1. JM  |  september 14, 2013, kl. 8:53 am

  Hva skal man si til slike oppslag som VG kjører? Det virker jo som en slags siste desperate kamp; det virker desperat og nesten som et slags felttog mot lavkarbokosthold. For eller i mot lavkarbo er en sak, men jeg tror alle krefter i ernæringsfaget må oppfordre pressen til mer edruelighet i sine oppslag. Et bilde av et blødende hjerte med overskriften «Lavkarbo dreper» – blir det det neste? Hva blir neste oppslag?

  Svar
 • 2. Anne Katrine  |  september 16, 2013, kl. 4:10 pm

  Hei og takk for innspill. Journalister har nok et litt annet syn på, og en litt annen innsikt enn fagpersoner i ernæringsmiljøet. I tillegg er oppslagene ofte basert på en eller annen «sensasjon» eller noe overraskende. Det er vel det de tror «selger» best.

  Svar
  • 3. JM  |  september 16, 2013, kl. 4:16 pm

   Her er et glimrende tilsvar til den tullete VG forsiden på fredag (som i dag er anmeldt til PFU av Kostreform Oslo & Akershus).

   http://www.lillemaane.no/nyhet/164/

   Lavkarbo lager kaos i trafikken. LES!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: