Helsepåstand for fruktose virker mot sin hensikt

juni 28, 2013 at 3:54 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

En nylig godkjent helsepåstand for fruktose gjør at jeg, med loven i hånd, kan selge deg sjokolademelk tilsatt 5 % sukker med lovnaden om at den gir lavere blodsukkerstigning enn andre tilsvarende produkter. Forutsetningen er at minst 1,5 (30 %) av de fem grammene med «vanlig sukker» er erstattet med fruktose.

Gir fruktosemat og -drikke et skinn av sunnhet

Det er lett å tenke seg at mange vil drikke sjokolademelken med enda litt bedre samvittighet. Om vi dermed drikker mer, og totalt sett får i oss mer tilsatt sukker, vet ingen.

Å bruke en slik påstand som salgsargument kan gi fruktosemat, og -drikke, et skinn av sunnhet som undergraver målsetningen om redusert inntak av tilsatt sukker i befolkningen. Min tiltro til at Helsepåstandsforordningen skulle bidra til mer informerte matvarevalg og bedre helse er raskt dalende.  Flere bekymringer for utilsiktede følger av det nye regelverket kan du lese om her.

Motiverer til økt bruk av fruktose

Det er EFSA,  EU sin vitenskapskomite på matområdet, som etter strenge godkjenningskriterier har gitt tommelen opp for at matvarer med fruktose kan markedsføres med at de gir lavere økning i blodsukkeret enn de som er søtet med «vanlig» sukker, eller glucose. Tillatelsen til å fortelle om fordelene med fruktose vil fungere som en direkte oppfordring til matindustrien om å lage flere produkter søtet på denne måten.

chocolate milk with chocolate beansVet lite om langtidseffekter

At vi bør spise mindre sukker er en kjent sak. Om det er bedre for kroppen at inntaket vris i retning mer fruktose, på bekostning av andre sukkerarter som håndteres på en helt annen måte i kroppen, er uklart.

Avsporing fra målet om å redusere inntaket

Enten det heter fruktose, glucose eller sakkarose; Tilsatt sukker er tomme kalorier. Å tillate matprodusentene å snakke varmere om en undergruppe av sukker er å ta fokus bort fra at mengden totalt sett bør begrenses.

Entry filed under: Diverse, Merking av matvarer, Sukker. Tags: , .

Sykler bedre med god ernæring Verdens beste kur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: