Ut med østrogen – inn med rødkløver?

mai 12, 2013 at 9:23 pm 6 kommentarer

Av Gyrd

Jeg har tidligere skrevet ett innlegg om hvordan du kan bruke ugresset i salaten. Kanskje du om noen år også kan anbefales å inkludere rødkløveren?  I alle fall om du er kvinne og nærmer deg overgangsalderen.

rødkløverResultater fra et arbeid, utført ved Aarhus Universitet og presentert på nettstedet forskning.no, viser nemlig at rødkløverekstrakt kan redusere noen av plagene som en del kvinner opplever i overgangsalderen. Blant annet fikk forsøkspersonene i denne studien et redusert antallet hetetokter, og intensiteten på de hetetoktene som oppstod var redusert. Dette førte til bedre nattesøvn.  De fikk også stabilisert sitt hormonnivå (blant annet østrogen) og var mindre plaget av beinskjørhet. Forsøkspersonene opplevde ingen bivirkninger ved bruk av rødkløver i denne studien. Forskernes teori er at effektene skyldes rødkløverens naturlige innehold av fytoøstrogener. Fytoøstrogener kan ha hormonliknende virkning på dyr og mennesker. Dette er forøvrig kjent i folkemedisinen hvor rødkløver tidligere har blitt brukt til litt av hvert skal vi tro Wikipedia. Det er  verdt å legge merke til at det her advares mot at gravide og ammende bruker rødkløver – både til invortes og utvortes bruk.

Ekstrakt

Rødkløveret som ble brukt i den ovenfor nevnte studien var et ekstrakt. For å oppnå samme effekt holder det nok dessverre ikke å putte litt rødkløver i salaten om man ønsker å oppnå tilsvarende effekt som forsøkspersonene i denne studien gjorde. Ekstrakter inneholder gjerne høyere konsentrasjoner enn det som finnes naturlig i de aktuelle plantene/urtene.

Trengs mer forskning

Det er også viktig å huske på at dette er resultater fra en studie og vi kan ikke ut ifra dette konkludere med at ekstrakter fra rødkløver hjelper mot plager i overgangsalderen, ei heller blomsten rødkløver. Men jeg synes dette er en spennende resultater! Jeg håper at forskerne bak studien fortsetter å jobbe videre med dette – for å finne ut om resultaten kan gjennskapes og eventuelt hvorfor og hvordan rødkløver kan virke på disse plagene.

Det hadde jo vært supert om noen fant et middel som reduserer noen av plagene enkelte opplever i forbindelse med overgangsalderen. Østrogen, som mange tar for å lindre disse plagene, kan ha uønskede bivirkninger. Så – tommelen opp for fortsatt forskning på dette området!

Reklamer

Entry filed under: Antioksidanter, Kosttilskudd, Nytt fra forskningen. Tags: , , , , , .

Du spiser utfra hvor du bor Hvorfor bry oss om hva dyra spiser og hvor kornet dyrkes

6 kommentarer Add your own

 • 1. Aina Pedersen  |  mai 15, 2013, kl. 8:17 am

  Jeg leste også artikkelen på forskning.no og prøver å finne steder som selger slik ekstrakt (hvor mye pr tablett eller pr ml bør det inneholde?) Jeg skulle gjerne prøvd det. Vet du eller noen andre om hvor jeg kan få kjøpt det?

  Svar
  • 2. Gyrd  |  mai 20, 2013, kl. 8:28 pm

   Hei Aina

   Så vidt jeg har oppfattet er forskningen på dette området fortsatt i startfasen. Forskere har oppnådd lovende resultater i innledende forsøk, men det er behov for mer kunnskap om dette før man med sikkerhet kan introdusere rødkløver som et trygt og godt alternativ til andre behandlingsmåter for å redusere plager i forbindelse med overgangsalderen. Jeg kjenner ikke til hvor dette eventuelt selges i dag, men det ser ut som om urtehuset i Danmark kan være et sted å forhøre seg, http://www.urtehuset.dk. Lykke til!

   Svar
 • 3. Vidar  |  mai 27, 2013, kl. 11:59 pm

  Hei, Rødkløver ekstrakt i kapsel kan du få hos http://www.microsilver.no

  Svar
  • 4. Gyrd  |  juni 6, 2013, kl. 12:10 pm

   Hei Vidar

   Takk for tipset. Jeg finner imidlertid ikke noe om rødkløverekstrakt på denne nettsiden, men kanskje jeg ikke har lett godt nok?

   Svar
 • 5. jafro7  |  juli 14, 2015, kl. 12:32 pm

  Mulig de har det hos http://www.tinktur.no? De har mye som ikke nødvendigvis står på hjemmesiden deres.

  Svar
  • 6. Gyrd  |  august 11, 2015, kl. 7:41 am

   Takk for tipset:)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: