Lag byggrynsgrøt selv

mars 12, 2013 at 8:20 pm 9 kommentarer

Av Anne Marie

Grøt har fått en «ny vår» og er blitt en veldig trendy matrett – både internasjonalt og her hjemme. Både i Stockholm og København finner vi nå egne grøtkafeer. Vi har lange tradisjoner for grøt her i Norge, så mens vi venter på at det kommer grøtkafeer her til lands, får vi børste støv av noen gamle oppskrifter.

Etter at jeg skrev innlegget om at byggrøten er her, ble jeg utfordret på om hvordan man kan lage byggrynsgrøt selv – altså en hjemmelaget type. Fjordland har en ferdiglaget variant man kan kjøpe i butikken, men her får du en oppskrift på hvordan du enkelt kan lage den gode og sunne grøten hjemme på eget kjøkken. Prøv selv da vel.

Til fire porsjoner trenger du:byggkorn

– 2 dl byggryn
– 5 dl vann
– 1 L Ekstra Lett Melk eller Lettmelk
– 1/2 ts salt
– 2 dl lettkokte havregryn
– Kanel, honning, bær, nøtter m.m. til topping

Legg byggrynene i kaldt vann natten over. Hell av vannet. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15-20 minutter, eller til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterligere tre minutter. Smak til med litt salt. Som tilbehør kan du bruke det du måtte ønske; honning, kanel, valnøtter, mandler, bær og syltetøy  – bare fantasien setter grenser. Server med et glass kald melk til. Nå er det bare å nyte måltidet. Velbekomme!

Får du lyst til å lage noen andre gode og spennende grøtretter, som for eksempel hirsegrøt? Gå inn på tine.no, så finner du mange flere grøtoppskrifter.

PS: Hvis du får lyst på byggrøt, men ikke har tid til å vente «natten over», så går det greit å la byggrynene småkoke i vann i ca en halv time før du tar i melk og det andre.

Reklamer

Entry filed under: Fiber, God fordøyelse, Næringsstoffer, Oppskrifter. Tags: , , , .

Ikke tro alt du leser Mumier hadde åreforkalkning

9 kommentarer Add your own

 • 1. Kirsti  |  mars 13, 2013, kl. 3:25 pm

  Gleder meg til å prøve denne! Takk, takk!

  Svar
  • 2. Anne Marie  |  mars 21, 2013, kl. 9:52 am

   Bare hyggelig 🙂

   Svar
 • 3. Christine  |  mars 14, 2013, kl. 9:36 pm

  Hvor får man kjøpt de deilige grynene? Har bare funnet de man koker i poser på Rema….Takk for oppskriften, prøvde den fra Fjordland forrige helg og hele familien likte den

  Svar
  • 4. Anne Marie  |  mars 21, 2013, kl. 9:51 am

   Bare hyggelig! Byggrynsgrøt er kjempegodt 🙂 De deilige byggrynene får man kjøpt i de fleste matbutikker. Jeg fant en pakke med byggryn fra Møllerens på Kiwi.

   Svar
   • 5. Sigbjørn  |  mars 21, 2013, kl. 3:16 pm

    Prøv Skjåkgryn neste gang! Bedre smak og mer av de gode egenskapene i byggen (se http://www.skjaakgryn.no). Det er denne Fjordland bruker i sin byggrynsgrøt. Fås kjøpt i dagligvarebutikkene,

    Svar
    • 6. Anne Marie  |  mars 26, 2013, kl. 12:11 pm

     Tusen takk for tipset! 🙂 Det må helt klart prøves ut.

     Svar
 • 7. Katrine  |  oktober 30, 2013, kl. 1:35 pm

  Hei!
  På pakken med byggryn (Møllerens) står det at de ytre delene av grynene er slipt bort og at de nå består av 50% av kornet. Det anbefales jo å spise hele korn og ikke korn/mel der de ytre delene er tatt bort. Vil ikke det si at byggrynene vil tilsvare siktet mel? At det kun er den indre delen av kornet som er igjen og den ytre delen som gjerne anbefales er tatt bort?
  Håper dere har noe svar på dette!

  Svar
  • 8. Anne Marie  |  oktober 31, 2013, kl. 1:24 pm

   Hei,
   Jeg har ikke lest så nøye på pakken, men det kan sikkert stemme. Jeg kan anbefale deg å prøve ut noen andre typer som har ivarettatt en større del av kornet, som for eksempel helkorn bygg fra Holli Mølle, som du kan kjøpe på helsekost. Ellers er Sjåkgryn også et bra alternativ, hvor bare 10 % er slipt bort og dermed mesteparten av kornet beholdt og en høy næringsverdi. Det er denne typen som brukes i Fjordlands bygggrøt og bygglunsj.
   Dersom du vil ha flere tips går det an å kontakte Opplysningskontoret for brød og korn for å høre om de har mer informasjon.

   Svar
 • 9. I dag er det Grøtens dag! | sunnhetsbloggen  |  oktober 23, 2015, kl. 8:13 am

  […] godt både varm og kald, for eksempel varm byggrynsgrøt eller kjøleskapsgrøt, som ikke trenger å varmes og kan forberedes på kvelden for å være klar […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: