Ikke tro alt du leser

mars 1, 2013 at 12:43 pm 3 kommentarer

Av Anne Marie

Kritikk kommer fra det greske ordet krinein, som betyr å (be)dømme, eller det å kunne skjelne. Når vi leser noe, enten det er kjendissladder i Se & Hør eller en fagartikkel om osteoperose i Lancet, stiller vi oss spørsmålet, bevisst eller ubevisst, om vi kan stole på det vi får presentert. Jo større betydning det vi leser har for livet vårt, jo viktigere er det å vurdere troverdigheten til kildene. Lær deg å være kildekritisk.

Teenage girl studyingHva skal vi tro?

Hva vi spiser er en veldig privat sak. Ernæring angår alle, og de fleste har en mening om hva man bør og ikke bør spise. Det florerer av informasjon  på nettsider og i sosiale medier om mat, helse og trening. Vi bombarderes daglig med nye dietter, livsstilsendringer, helseturer og kursopplegg for vektnedgang, bedre helse, sunnere livsstil og et bedre liv. Mange bloggere skriver om egne erfaringer og hvordan deres kosthold bidrar til en bedre helse. Det er en jungel av informasjon der ute, men det store spørsmålet er hvordan vi skal finne fram og hvem vi skal stole på?

Evne til vurdering

Når vi tror på noe, legger vi best merke til den informasjonen som støtter det synet vi allerede har. Vi som jobber i meieribransjen kommer stadig over artikler om hvordan melk virker på helsen, og får ofte informasjon som bekrefter det vi vet fra før. På samme måte er det tenkelig at en som mener at aspartam er skadelige eller at stevia er naturlig fremstilt søtning,  legger  mest merke til studier og debatter som støtter opp om det. Ofte har vi lett for å se bort i fra det som peker i motsatt retning.

Nøytrale forskere?

Selv en vitenskapelig artikkel er aldri helt objektiv. Ja, man får presentert resultater fra studien og ser hvilken retning de peker, men alle forskere har en egen overbevisning innenfor sitt felt – de forsker på det de tror på. Det er jo en forskers naturlige motivasjon for å komme et skritt nærmere sannheten. Og resultater fra en studie kan ofte tolkes på forskjellige måter og diskuteres til å passe inn i ulike teorier. Forskere på hver sin side av samme sak, kan ut i fra de samme resultatene i en  forskningsartikler, trekke ulike konklusjoner utfra det som stemmer med egne oppfatninger på feltet. Det er derfor viktig at vi også har en evne til å vurdere og gjøre oss opp en mening om den litteraturen vi leser. Er vi enig konklusjonen etter selv å ha tolket resultatene?

Ta en sjekk!B

Når du leser, enten det er i avisen, fra nerder i faget, eller fra debatter som foregår på nettet, kan det være nyttig å vite hvilke spørsmål du bør stille. Hva ligger til grunn for synspunktene, og kan vi virkelig stole på det som sies?  Det er ikke alltid like lett å vite hvilke spørsmål man skal stille seg. Sjekklistene som Kunnskapssenteret har lagt ut til bruk for kritisk vurdering av forskningsartikler anbefales på det varmeste!

Vær åpen for det du leser

Neste gang du leser en artikkel, kunnskapsoppsummering, forskningslitteratur eller nettartikkel skrevet av en ekspert, tenk deg godt om. Å være kritisk til det man leser, betyr ikke at man skal forkaste alt, men at man heller må prøve å se det i en større sammenheng, og utvide sine nåværende kunnskaper. Ofte kan man finne god vitenskapelig litteratur som går mot din egen overbevisning for et emne, og da er det viktig å kunne erkjenne at en sak kan ha flere sider. Prøv å se om du kan la forfatteren av artikkelen overbevise deg om at funnene er korrekte? Eller sitter du igjen med en følese av at noe skurrer? Det viktigste er at du er åpen for det du leser og klarer å tilegne deg ny kunnskap.

God kritisk lesning!

Reklamer

Entry filed under: Nytt fra forskningen. Tags: , , , , , .

Et innblikk i en forskerspires arbeid Lag byggrynsgrøt selv

3 kommentarer Add your own

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: