Vil ha tilbake jernet i brunosten!

januar 16, 2013 at 11:21 am 10 kommentarer

Av Kirsti

Tilsetning av ekstra vitaminer og mineraler til mat kan bidra til sikre inntaket av næringsstoffer folk får for lite av gjennom kosten. Dagens praksis for å tillate berikning sikrer at ingen får for mye, men gir lite rom for å lage matvarer tilsatt de næringsstoffene vi faktisk trenger mer av.

Tillater større mengder

I følge Mattilsynet blir det trolig snart lov å tilsette større mengder av en del vitaminer og mineraler til mat og drikke enn tidligere. De fleste av disse får vi mer enn nok av gjennom vanlig mat og drikke. Samtidig er det ikke tillatt å fremstille matvarer med ekstra jern, et mineral både jeg og mange av mine medsøstre faktisk trenger.

Mangel utgjør også en risiko

Risikomodellen Mattilsynet legger til grunn ved vurdering av berikningssaker tar utgangspunkt i at det alltid er den mest sårbare gruppen i befolkningen som skal legge listen for hva det skal være lov å tilsette. Som regel er dette barn mellom ett og tre år. På den måten er det ingen i befolkningen som utsettes for å få i seg mer enn de bør. Men hva hvis en gruppe i befolkningen mangler noe som en annen gruppe står i fare for å få for mye av? Er det riktig at et tilstrekkelig eller for høyt inntak hos små barn skal være til hinder for å lage skreddersydde produkter til kvinner som trenger både jod og jern?

De fleste får nok, men ikke alle

I Norge  har de fleste et tilfredsstillende kosthold som i gjennomsnitt bidrar med det vi trenger av næringsstoffer, selv uten bruk av kosttilskudd. Unntaket er vitamin D og folat som verken norske menn eller kvinner får nok av gjennom maten.

Selv om det gjennomsnittlige inntaket er bra er det flere grupper i befolkningen som får for lite av enkelte næringsstoffer. Mange kvinner har et lavere inntak av kalsium enn anbefalt. For de som sjelden spiser saltvannsfisk og i liten grad bruker meieriprodukter er det en utfordring å få så mye jod som kroppen trenger. Noen, flest menn, har en «overevne» til å ta opp jern og bør helst unngå jernrike produkter. Samtidig har de fleste kvinner og endel barn for lavt inntak av det samme mineralet. Det noen bør unngå er det altså mange som gjerne skulle hatt mer av.

Brunost- på brødskive

Jeg ønsker meg ikke flere typer vann som er tilsatt vitaminer jeg får mer enn nok av fra før av. Jeg vil ha tilbake brunosten med jern i! Gutta får heller kjøpe seg sin egen.

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Jern, Kosttilskudd, Mineraler, Næringsstoffer, Nye produkter, Tilsetningsstoffer, Vitamin C, Vitamin D. Tags: , , , .

Vi spiser mat, ikke næringsstoffer Dette er sunt, according to EU

10 kommentarer Add your own

 • 1. anonym  |  januar 19, 2013, kl. 10:56 am

  Har Tine søkt Mattilsynet om å få lov til å tilsette jern?

  Svar
  • 2. lilly  |  august 21, 2015, kl. 5:52 pm

   Blir ekstra styr med alltid å ha to brunoster på bordet, en med og en uten jern! Hvorfor ikke ganske enkelt innta en jerntablett hvis man mangler jern?Dessuten kan man øke jernopptaket ved å bruke ekstra grovt brød med leverpostei og paprikaringer eller et glass c-vitaminrik juice!

   Svar
   • 3. Kirsti  |  august 24, 2015, kl. 7:41 am

    Hei, Det er klart, ikke alle ønsker seg et slikt produkt. Det finnes mange måter å sette sammen et sunt og balansert kosthold på. Så lenge maten er godt og tydelig merket kan jo alle velge det som passer best for seg! Kirsti

    Svar
 • 4. Kirsti  |  januar 21, 2013, kl. 2:13 pm

  Jada, søknaden om å få beholde jernet i brunosten har nok vært årsak til mye postgang mellom TINE og Mattilsynet.

  Det er forøvrig mulig å be om innsyn i slike dokumenter (søknader, begrunnelse for avlag mv.) om man ønsker det. Kanskje for spesielt interesserte…

  Svar
 • 5. lisevonkrogh  |  januar 23, 2013, kl. 12:51 pm

  «I følge Mattilsynet blir det trolig snart lov å… «: Jeg snakket senest med Mattilsynet i går om når maksimumsverdiene for beriking vil bli fastsatt i EU. Det hadde rådgiveren ingen aning om, men håpet at prosessen snart ville starte opp igjen med å få etablert disse verdiene for næringsstoffer i dag som vi ikke kan berike med, deriblant jern. Har dere noen formening om hvor snart «snart» er?

  Svar
 • 6. Kirsti  |  januar 23, 2013, kl. 1:09 pm

  Hei Lise,
  Når det gjelder status for fastsettelse av maksimumsnivåene i EU er det nok Mattilsynet som er mest oppdatert. Om ikke det er andre lesere som vet noe mer?

  PS Med «I følge Mattilsynet blir det trolig snart lov til å…» siktet jeg til at risikomodellen for berikning som brukes i Norge er revidert, og at de på grunnlag av denne kommer til å tillatte tilsetning av større mengder av en del vitaminer og mineraler enn før. Men fortsatt i påvente av maksimumsverdiene fra EU, altså.

  Svar
 • 7. Cathrine Borchsenius  |  mars 11, 2013, kl. 11:39 pm

  Veldig enig! Stemmer for brunost med jern. Ihvertfall en type!

  Svar
  • 8. Kirsti  |  mars 13, 2013, kl. 3:26 pm

   Lover å fortsette å jobbe for saken!

   Svar
 • 9. HANS JR. HAVSØ  |  januar 2, 2014, kl. 10:11 pm

  brunost med jern ja ja ja ,

  Svar
  • 10. Kirsti  |  januar 10, 2014, kl. 4:17 pm

   Takk for et lite dytt i baken, jeg lover å ta opp tråden 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: