Når en pepperkakebaker baker pepperbakekaker…

desember 3, 2012 at 1:56 pm 4 kommentarer

Av Anne Marie

Det er mange gode grunner til å lage mat fra bunnen av. I dag slår vi et slag for å lage pepperkakedeigen selv. Med denne oppskriften er det ingen sak!

Du trenger:Gingerbread Man

 • 2 egg
 • 2 dl sukker
 • 250 g mørk sirup
 • 125 g meierismør
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts pepper («og til slutt en kilo pepper» blir litt mye)
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1/2 ts hornsalt
 • 600 g hvetemel

Til glasur:

 • 1 eggehvite
 • 200 g melis
Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt sirup og smør i en litt vid kjele. Avkjøl blandingen litt før du blander i det tørre og elter ferdig deigen i kjelen. Den blir lettere å kjevle om den får hvile kjølig til neste dag.
Sett stekeovnen på 200 grader og dekk en stekeplate med bakepapir. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med ad gangen. Kjevle ut deigen på et lett melet bord,  ca. 3 mm er passe tykkelse. Stikk ut figurer med pepperkakeformer, lag hjerter med frihånd, eller konkurrer med naboen om å lage det fineste pepperkakebyggverket. Her er det bare fantasien og hvor mye deig du laget som setter grenser!
Stekes i 10-12 minutter, og avkjøles Ginger bread heart på rist. Pynt kakene med melisglasur med ulike farger. Et lite tips er å stikke ut store og små hjerter og lage et hull i kaken før steking så man kan tre julerødt bånd i og henge opp til pynt i vinduet.
Pepperkakebakertips! Dersom deigen flyter litt utover under stekingen går det fint å renskjære kanter og å stikke nye hull i hjertene med en gang de kommer ut av ovnen!
Lykke til og god bakst!
Reklamer

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: , , , , .

Verdens Diabetesdag Ny vurdering kan åpne for mer beriking av norsk mat

4 kommentarer Add your own

 • 1. Geir Ole Sætremyr  |  desember 3, 2012, kl. 5:01 pm

  Roundup i pepparkakene.

  Påstanden høyrest dramatisk ut, men utviklinga skaper bekymring. Glyfosat, som er virkestoffet i Roundup, er den mest nytta sprøytegifta i matproduksjonen, først og framst nytta til å hindre uønska vegetasjon, ofte definert som ugras.
  Nyleg frigjevne tal viser ein kontinuerleg auke av forekomster av Glyfosat i engelske brød og bakverk som er laga frå kveite, 24 % av produkta inneheld restar av Glyfosat.
  I dette biletet kjem det fram at Glyfosat blir stadig meir brukt til tvangsmodning (uttørking) av korn og det blir sprøyta rett før hausting (pre-harvest application). Dette gjeld alle dei største kornkulturane som kveite, havre, bygg og rug, men det vert også nytta i linseproduksjon, i belgvekstar som erter og kikerter, og no etter kvart også i potet for å styrke skalet.
  Heldigvis er det ikkje opna opp for denne praksisen i Noreg, bortsett frå ein parallell i byggdyrking der det er tillatt å sprøyte på gulmoden bygg inntil sju dagar før hausting.
  Kvifor skal vi då bry oss?
  Nye tal viser at Noreg har stor underdekning av eige mat- og fôrkorn og må i 2013 truleg importere ein halv million tonn for å dekke vårt konsum, import frå land som har gitt løyve til denne typen sprøyting av mat.
  Nyleg vitskapleg rapport frå Tyskland viser skremmande forekomst av Glyfosat i urin frå menneske. Det samme seier også tidlegare rapportar frå Canada.
  Det europeiske mattilsynet EFSA varslar ny vurdering av grenseverdiane for dyreorgan som følgje av endringar i ”den gode dyrkingspraksis” (GAP – good agricultural practice) der det allereie er forhøya grenseverdiar av forekomst i nyre mellom anna frå storfe. Dette siste fortel at Glyfosat akkummulerer seg i dei indre organa i dyr, og sikkert også i menneske.
  Nokon vil hevde at Mattilsynet overvaker forekomstar av sprøytemiddel i mat på den norske marknaden. Etter det eg kjenner til vert det i særs liten grad testa for Glyfosat, og i alle høve ikkje i produkta nemnde ovanfor.
  Like lite trur eg at importørane gjer det på eige initiativ.
  Dersom Mattilsynet får viljen sin (ref høyring i haust) vil EFSA overta godkjenningsregimet for sprøytemiddel. Då vil vel synkroniseringa medføre bruksutviding av Glyfosat også i norsk dyrking.
  Der fins berre ein garanti for at ein ikkje får i seg Glyfosat, økologisk mat. Dersom ein kjøper økologisk mjøl og korn til brød og julebakst har ein i alle høve reint mjøl i posen.

  Svar
 • 2. LovelyLiller  |  desember 3, 2012, kl. 5:01 pm

  Mmmmmm. lagde pepperkaker i overigår. 😀

  Svar
 • 3. Anne Marie  |  desember 4, 2012, kl. 2:55 pm

  Hei og takk for engasjerende innlegg. Det går fint å lage pepperkaker ved bruk av økologisk mel. Jeg skal sjekke litt mer opp rundt saken og kommer tilbake til deg.

  Svar
 • 4. Geir Ole Sætremyr  |  desember 4, 2012, kl. 3:33 pm

  Eg kan stille mine kjelder til rådvelde slik at det går an å lese seg opp på temaet.

  «Alarmen» gikk når følgande link vart lagt ut på Twitter:

  http://www.soilassociation.org/news/newsstory/articleid/4620/new-study-shows-the-pesticide-roundup-is-not-properly-regulated-and-appears-more-often-in-british-br

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: