Brokkolisalaten du vil elske!

november 8, 2012 at 1:57 pm 6 kommentarer

Av Christine

Synes du det kan bli kjedelig med grønnsaker og litt vanskelig å variere? Eller kanskje vanskelig å få i deg nok grønnsaker til middagen? La meg da inspirere deg til Lett å lage og knallgod, prøv den i dag!å prøve denne gudommelige salaten! Flere av mine venner har i utgangspunktet vært litt skeptiske når de hører at salaten inneholder rå brokkoli, rå løk og rosiner – men jeg lover: dette er en rett du kommer til å lage igjen. Du kan også lage den vegetarisk.  Retten tar ca. 10-15 min å lage.

Salaten passer godt til både kjøtt, fisk og alene, og kan til og med være et bra frokostalternativ for en på lavkarbodiett (om man utelukker rosinene og sukkeret da..). Den dekker også ditt dagsbehov for vitamin K som jeg har valgt å fokusere på her. Oppskriften finner du nederst i blogginnlegget.

Visste du dette om vitamin K?

K vitamin er kanskje ett av de vitaminene man ikke hører så mye om. Det er fettløselig, og har den viktige funksjonen å få blodet til å levre seg dersom vi blir utsatt for en skade. Ikke uten grunn blir det også kalt ‘kvinnevitaminet’ fordi det virker beskyttende mot beinskjørhet hos kvinner. To gode grunner til å sikre at man får i seg nok at dette vitaminet. En enkel regel er at grønnsaker med sterk grønnfarge sånn som brokkoli, kål og salat er gode kilder til vitaminet. Margarin og planteoljer inneholder også en god del av vitaminet mens mindre mengder finnes i meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt. Kilde: Klikk.no, Mat og Medisin

Bedre opptak med fett

Fett, gjerne i form av oljebaserte dressinger, er nødvendig for at kroppen tar opp vitaminet fra grønnsaker. Prøv for eksempel noe så enkelt som dampet brokkoli med olivenolje og eventuelt litt revet parmesan, eller oppkuttet rosenkål som stekes kjapt i panne med sesamolje, chili og soyasaus.

Brokkolisalat

Til 4 personer trenger du:

  • 450 g brokkoli i små buketter
  • 125 g bacon/spekeskinke/røkt skinke
  • 3 dl lett creme fraiche eller kesam
  • 2 ss finhakket rødløk
  • 60 g solsikkekjerner eller pinjekjerner (ca. 1 dl)
  • 100 g rosiner (ca. 1,5 dl)
  • 1 ts balsamicoeddik
  • ½ ts friskpresset sitronsaft
  • 1 ts sukker (kan sløyfes)
  • ¼ ts salt

Slik gjør du:

  • Kutt opp brokkolien i små buketter
  • Stek bacon og legg skivene på kjøkkenpapir slik at fettet renner av.
  • Finhakk løken og bland sammen med cremefraichen og de øvrige ingrediensene.
  • Tilsett brokkolibukettene og bland alt sammen.
  • Pynt til slutt med bacon på toppen.

Himmelsk godt:)

Entry filed under: Ukategorisert. Tags: .

Oppfølging hos alternativ terapeut Verdens Diabetesdag

6 kommentarer Add your own

  • 1. Anne Katrine  |  november 9, 2012, kl. 11:21 am

    Fantastisk god, og ikke minst annerledes enn du tror! Har hatt den på buffet, og denne blir det alltid tomt for:) Istedenfor sukker, kan du også blande melonyoghurt med kesam/rømme/creme fraiche.

    Svar
  • 2. Nanne  |  november 12, 2012, kl. 8:48 pm

    Spennende, denne skal jeg prøve! Er glad i brokkoli, men har i grunnen ikke tenkt på å bruke den rå i salat. Men rosinene kutter jeg ut;)

    Svar
    • 3. Marit Husebø  |  august 27, 2014, kl. 1:05 pm

      Bytt rosinene med tranebær, kjempegodt

      Svar
  • 4. siv  |  november 18, 2012, kl. 10:01 am

    Hei, Takk for tips til bruk av brokkoli:-) hilsen Siv

    Svar
  • 5. Christine  |  november 19, 2012, kl. 11:06 am

    Hei Nanne og Siv, takk for kommentar! Jeg må bare si at jeg lagde en annen veldig god brokkoli salat i helgen som jeg gjerne vil dele med dere. Denne lages med quinoa som er super sunt og god erstattning til pasta.

    Quinoasalat med brokkoli, fetaost og eple (til 2 personer)
    1. Kok quinoan i følge anvisningen ca 1,5 dl quinoa.
    2. Damp/kok brokkoli i noen få minutter (her kan den sikkert også brukes rå, men jeg valgte å dampe den).
    3. Finhakk 1/2 liten rødløk og 1 eple.
    4. Bland quinoan sammen med løk, brokkoli, eple.
    5. Jeg kjøpte en sånn ferdig fetaost i olje (med soltørkete tomater) – bland til slutt feta ost og oljen sammen med salaten. Nam!

    Svar
  • 6. Bård  |  desember 19, 2012, kl. 5:56 pm

    Hei Christine!
    Har du skrevet noen artikler som går på melk og hjerte kar-sykdommer?
    Driver å «forsker» litt på dette emnet og lurer på om du har noen tips til artikler/ studier som er gjort på dette feltet?
    Eventuellt om du kan svare meg på mail?
    Håper å høre fra deg:)
    Mvh Bård

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: