Kostråd og Nøkkelhull ut til folket

oktober 23, 2012 at 12:53 pm 3 kommentarer

Av Anne Katrine

Man kan være enig eller mindre enig i kostrådene og nøkkelhullsmerkingen, men jeg synes det er flott at Helsedirektoratet nå gjør en jobb for å synliggjøre rådene i befolkningen. I dag lanseres kampanjen: Små grep, stor forskjell – Råd for et sunnere kosthold. De har opprettet en egen Facebook-side og har invitert helse- og omsorgsministeren til en storstilt lansering på Mathallen i Oslo i dag. Jonas Gahr Støre og de andre fikk servert havregrøt, i anledning Grøtens dag:) Du finner mer informasjon om kampanjen, med blant annet en konkurranse om sunne hverdagsmiddager på Helsenorge.no

God dokumentasjon

Dagens kostråd er basert på en gjennomgang av en stor mengde studier på sammenhenger mellom kosthold og helse . Kostrådene har til hensikt å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. De er altså ment å være råd som skal gi oss en god helse også på lang sikt. Ser man på andre lands kostråd, så er det flere likheter enn forskjeller på hva vi anbefales. En helt annen ting er hvorvidt vi følger de rådene som finnes.

Vi følger ikke kostrådene

Problemet er nok ikke kostrådene, men at folk ikke følger dem. Tidligere i år skrev Politiken i Danmark  at danskene ikke følger myndighetenes kostråd. Her er et utdrag fra hvordan danskene spiser:

 • Kun 16 prosent av voksne spiser nok frukt og grønt
 • 3 av 4 spiser for lite fisk
 • 4 av 10 spiser for mye sukker

Tall fra Norkost 3, en nylig gjennomført kostholdsundersøkelse i Norge, viser at heller ikke alle nordmenn følger kostrådene. Rundt 20 prosent av den norske befolkningen spiser anbefalt mengde grønnsaker, frukt og bær, og fullkorn. Omtrent 30 prosent var innenfor anbefalingen for fisk. Undersøkelsen er basert på at deltakerne registrerte kosten sin i to dager, så det kan være noe upresist. Likevel gir det et bilde av at vi har en lang vei å gå før vi er i mål når det gjelder å følge anbefalingene.

Feil kostråd årsak til overvekt?

Argumentet om at vi har blitt mer overvektige på grunn av feil kostråd, faller fort når vi ser at så få nordmenn følger rådene. Da må vi nok lete etter andre årsaker!

Nøkkelhullet gjør det enklere å følge kostrådene

Hvis du velger en matvare merket med Nøkkelhull, får du hjelp til å følge kostrådene. Helsedirektoratet anbefaler jo et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk, samt å begrense mengden mettet fett, salt og tilsatt sukker.

La oss alle ta små grep og gjøre en stor forskjell 🙂

Har du gode tips til sunne hverdagsmiddager, så kom gjerne med dem!

Reklamer

Entry filed under: Kostråd, Nøkkelhull. Tags: , , , .

Spis mer frukt og grønnsaker – bli glad Oppfølging hos alternativ terapeut

3 kommentarer Add your own

 • 1. j  |  oktober 23, 2012, kl. 1:02 pm

  Dæven, da tror jeg at jeg skal unne meg en pizza gradinosa – deilig stivelse, med litt høykvalitetsgrønnsaker og innmari lite fett. Nøkkelhull er gull! (Eller …)

  Svar
 • 2. Anne Katrine  |  oktober 23, 2012, kl. 1:28 pm

  Hei. Pizza er vel mange enige om at ikke er en sunn hverdagsmiddag alene og ikke altfor ofte. Men sammen med for eksempel en god salat, så kan jeg gjerne unne meg det som et måltid iblant. Nøkkelhullet fungerer jo som du vet som en veiviser til et sunnere valg blant lignende matvarer innen samme kategori. Selvsagt vil det være best å lage mer mat fra bunnen av, samt bruke ferske råvarer, men det er viktig å respektere folks valg. Vi trenger alle motivasjon og inspirasjon til sunnere matvalg:)

  Svar
 • 3. Mari  |  oktober 25, 2012, kl. 12:54 pm

  Det vi som er opptatt av mat og kosthold glemmer, er at det er en veldig stor andel av befolkningen som ikke har samme kunnskap om dette.

  For dem er nøkkelhullet en grei veiviser i matbutikken, og de fleste skjønner i alle fall delvis hva symbolet betyr(kanskje ikke alle forutsetningene).

  Så kan man alltids snakke om Grandiosaen, men skal du spise pizza en dag er den det sunneste frossenalternativet, og da er den det beste valget! Alle skjønner at ikke pizza plutselig er helsekost.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: