Franske barns lykkelige matvaner

september 26, 2012 at 1:44 pm 7 kommentarer

Av Anne Katrine

Det er forskjell på matvaner og holdninger til måltider i ulike land. At franskmennene spiser middag daglig slik vi nordmenn spiser middag på julaften er vel en sannhet med modifikasjoner.  Men jeg tror absolutt at det er noe i graden av nytelse, og i form av fokus på måltidet. Jeg har selv bodd ett år i Frankrike og har opplevd hverdagsmåltider hjemme som varte i 3-4 timer. Derfor ble jeg ikke overrasket over artikkelen «Why French children are happy eaters». Den beskriver ulikhetene i amerikanske og franske matvaner .

Lykkelige matvaner

Artikkelen beskriver en familie med to barn som flyttet fra Canada og bodde noen år i Frankrike mens barna gikk på skolen. Moren beskriver interessante forskjeller om både skolematen og holdninger og tanker omkring mat og måltider. Vi har mye å lære i Norge. Her er noe av det jeg la merke til i artikkelen.

Matpausen høyt prioritert

Det er ikke bare hva de spiser, men også hvordan de spiser som er viktig i Frankrike, beskriver moren. På skolen har de 30 minutters matpause og en time friminutt til å leke etterpå. Lunsjpausen er altså både lang og er et hyggelig avbrekk. Det er også egne ansatte som ser til at barna spiser og har det bra. Hver dag får de servert en 3-4 retters meny med mye grønnsaker, og  som regel frukt til dessert.  

Klare regler og vaner

På den franske skolen hadde de regler for hvordan man skulle spise og det var basert på sunne spisevaner og ritualer, som ikke var strenge, men klare. Generelt lærte moren mye om mat i Frankrike. Barn bør spise det samme som og samtidig som de voksne. Man bør ikke bruke mat  som bestikkelser, belønning eller andre «forstyrrende» følelser. Et annet prinsipp er at barn ikke trenger å spise mat de ikke liker, men de må smake på alt. Franskmennene er overbevist om at gjennom å smake på mat flere ganger lærer barna seg  å like det.

Mat i sentrum

En interessant observasjon fra den kanadiske moren var at hun opplevde at foreldrene i Frankrike var veldig opptatt av mat. Da de kom og hentet barna på skolen, var ikke spørsmålet: «Hva har du lært på skolen i dag? » Da ble det heller diskutert » Hva fikk dere til lunsj i dag, og hva syntes du om den?» I tillegg ble hun forundret over hvor fort den kresne datteren hennes begynte å smake på alt og etter hvert likte retter hun aldri hadde vist interesse for i Canada.

Ja, vi har nok mye å lære! Tenk bare på hva som tilbys på barnemenyen på norske restauranter eller cafeer:)

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Kostråd. Tags: , , .

Høstpai med sopp, kylling og soltørkede tomater. Mitt møte med alternativ terapeut

7 kommentarer Add your own

 • 1. Magnus Jonsson  |  september 27, 2012, kl. 9:45 am

  Det sies at fransmenn sykler til gourmetbutikken, mens nordmenn kjører Mercedes til Rema 1000.
  Det sier vel det meste om forholdet til mat.

  Svar
  • 2. Anne Katrine  |  september 27, 2012, kl. 1:17 pm

   Ja:) Og franskmennene handler mat stort sett hver dag, og da gjerne fersk.

   Svar
 • 3. Silje  |  oktober 4, 2012, kl. 2:23 pm

  Barnemenyar i Norge består stort sett av pølser og hamburger….våre ungar syns det er urettferdig når dei og vi skal velge frå menyane, då den vaksne menyen er litt meir interresang. Etter ei veke i Nice i sommar spurte eg den eldste jenta vår, kva som var beste med ferien….eg hadde forventa eit svar inkludert bading….»restaurantane der nede» var svaret….;)

  Svar
  • 4. magnus jonsson (@magjons)  |  oktober 4, 2012, kl. 9:35 pm

   Bra sagt av dattera din, men hun har jo helt rett. Barnemenyer i Norge er lite spennende.

   Svar
 • 5. silver account  |  oktober 17, 2012, kl. 4:56 am

  Siden vi fikk gass til ovnen på mandag har Julia og jeg greid å lage ikke så lite god mat. Synes vi faktisk er skikkelig flinke, spesielt med tanke på at vi aldri har vært i nærheten av en gassovn. Alt har smakt godt, vi har ikke laget for mye eller for lite mat, og det har vært relativt billig (hvertfall i forhold til hva det hadde kostet i Norge!). Til min store fornøyelse har jeg også funnet ut av at jeg liker å lage mat, og det kommer jo godt med! I vertsmoren min sin husmorånd laget vi en ukemeny og gikk på butikken og handlet alt inn på mandag. På den måten slipper vi å bruke unødvendig mye penger, gå å handle hver dag og lure på hva vi skal spise når vi kommer trøtt og sulten hjem fra skolen.

  Svar
  • 6. Anne Katrine  |  oktober 19, 2012, kl. 2:55 pm

   Så bra:)

   Svar
 • 7. Liker du sunn eller usunn mat best? | sunnhetsbloggen  |  september 23, 2014, kl. 6:47 am

  […] I Frankrike derimot assosieres mat med glede, samhold, kulinariske opplevelser og kvalitet. Matglede er i større grad assosiert med balanse og variasjon i kostholdet. Det virker som om franskmenn fokuserer mindre på hva som er sunt, og mer på nytelse. En oservarsjon som Anne-Katrine foresten har reflektert litt over på bloggen i et tidligere innle…. […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: