Hvorfor ikke helmelk som skolemelk?

august 23, 2012 at 3:44 pm 6 kommentarer

Av Anne Marie

Skolemelkordningen slik vi kjenner den i dag har eksistert siden 1971. Alle barne- og ungdomsskoler får tilbud om å delta. Det er skolene selv som velger hvilke varianter som skal tilbys og de kan velge mellom lettmelk, økologisk lettmelk, laktoseredusert lettmelk, økologisk lettmelk med smak av bringebær, ekstra lettmelk (vanlig eller smakstilsatt med kakao). I 2007 valgte TINE å fjerne helmelk fra skolemelkordningen, både på grunn av råd fra helsemyndighetene og fordi det på den tiden var liten interesse for å bestille denne varianten.

Tragisk at barn ikke får helmelk

NRK Trøndelag hadde nylig en artikkel om at det var tragisk at barn ikke får helmelk. Bakgrunnen for artikkelen var at Dag Bratlid, professor ved NTNU og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hosptial, mener at melkefett er sunt og at en rekke studier viser at barn som drikker helmelk har det bedre. Grunnen til dette er at de legger mindre på seg og spiser mindre usunn mat. Samtidig som han mener at helmelk har gode egenskaper for immunapparatet, noe som forsvinner når fettet fjernes. Fokuset hans er også rettet mot at folk spiser mindre fett og at man ofte ender opp med å erstatte fett med sukker.

Hvorfor drikke skolemelk?

Grunnene til å drikke melk er mange.  Melk inneholder mange viktige næringsstoffer som blant annet protein, kalsium, jod, riboflavin, vitamin B12og andre næringsstoffer som er viktig for barn i vekst. Helsemyndighetene anbefaler regelmessig inntak av magre meieriprodukter. Meieriprodukter bidrar med mer enn 70 % av kalsiumet som nordmenn får i seg, og for de som ikke drikker melk eller spiser ost og yoghurt kan det være en utfordring å få i seg nok. Melk til skolematen er en fin måte å sikre inntaket av kalsium, jod og andre viktige næringsstoffer. Skolemelk kan med fordel inngå som en del av et sunt og balansert kosthold og er et naturlig følge til matpakka for barn og unge!

Lettmelk er ikke det samme som å blande vann og helmelk

I en av kommentarene under artikkelen var det noen som foreslo at man kan lage sin egen ekstra lettmelk/skummet melk. Oppskriften vedkommende kom med var at man kan blande 1 liter helmelk med 4 liter iskaldt vann og vispe godt. Dette er selvfølgelig en måte å gjøre det på, og som personen skrev, en billigere løsning.  Det som er viktig å huske på er at ved å fortynne ut melken med vann for å redusere fettmengden, reduserer man også konsentrasjonen av andre viktige næringsstoffer melken bidrar med som for eksempel kalsium, B-vitaminer, proteiner og jod. Ved å velge denne «hjemmelagde» løsningen framfor å kjøpe ekstra lettmelk vil man også gå glipp av vitamin D berikningen.

 Er helmelk et godt alternativ til barn?

I Kostrådene anbefaler myndighetene at alle barn drikker magre varianter av melk til skolematen (skummet, ekstra lett eller lettmelk). De anbefaler også at inntaket av tilsatt sukker skal begrenses. Haakon Meyer, leder av Nasjonalt råd for ernæring, sier i samme artikkel i NRK Trøndelag at man ved å unngå melkefett som barn kan skape et grunnlag for en god helse. Hva sier så de vitenskapelige studiene? En studie undersøkte om det var en assosiasjon mellom inntak av ulike typer melk ved 2 årsalder og kroppsvekt ved 3 årsalder. De så at et høyere inntak av helmelk ved 2 årsalder var assosiert med en lavere BMI z-score ved 3 årsalder. En doktorgradsavhandling fra Göteborg Universitetet viste at 8-åringer som drakk standardmjölk (3 % fett) hver dag hadde en lavere BMI sammenlignet med jenvaldrende som sjelden drakk melk. Når de undersøkte de som drakk mellanmjölk (1,5 % fett) eller lettmjölk (0,5 % fett) hver dag så man ingen forskjell. Barn som drakk standardmjölk veide gjennomsnittlig 4 kilo mindre enn jevnaldrende barn. Årsaken til dette er foreslått å være at barn som ikke drikker melk har et høyere inntak av brus og saft. Erik Arnesen har skrevet et blogginnlegg på bramat.no hvor han diskuterer fordelen mot og i for helmelk til barn. Konklusjonen er grei – det trengs mer forskning på melkeinntaket blant norsk barn og vekt.

Hva som er den sanne årsak er vanskelig å si. Men en ting er sikkert, det finnes nok ikke en løsning som passer for alle.  Jeg tror at både sunnhet og vektkontroll er avhengig av andre faktorer enn om barn drikker helmelk eller ikke til skolemåltidet, det er et komplekst sammenspill. Men det er jo mulig at foreldrene som insisterer på at barna deres skal drikke helmelk også har et bevisst forhold til barnas kosthold og fysisk aktivitet, og  følger dette tettere opp enn andre foreldre. Uansett, mer forskning trengs på feltet for å kunne se et tydligere bilde av hvordan helmelk påvirker barnas helse, og dersom bildet viser seg å være slik det er skissert her vil det kanskje bli relevant å ta inn igjen helmelk i skolemelksortimentet.

Entry filed under: Barn og ungdom, Fett, Kostråd, Vekt. Tags: , , .

Vingling om kostråd 100 % ekte matbløff

6 kommentarer Add your own

 • 1. Babette  |  august 29, 2012, kl. 9:10 pm

  Ja! Få H-melk inn i skolen og tilbake i barnas kosthold!
  Hvorfor skal det være så vanskelig å si at fett er sunt, og særlig for barn i vekst. Overvektsproblemene vi ser hos barn og unge i dager kommer IKKE av at de spiser/drikker for mye fett. Snarere tvert i mot.
  Noe av det slemmeste vi har gjort mot barn de siste 30 årene er å fjerne fett fra kostholdet deres. Det er lett å se at vi er på feil vei.

  Svar
  • 2. Anne Marie  |  august 31, 2012, kl. 10:22 am

   Hei og takk for ditt innspill. Jeg er nok enig at skylden til overvekten man ser blant barn i dag ikke skyldes H-melk alene. Likevel tror jeg at også andre faktorer som lite fysisk aktivitet, høyt energiinntak i form av godterier, kjeks, is, boller og brus i hverdagen har stor betydning. Og det er hos barna vi kan starte tidlig med å bekjempe den økende trenden i overvekt så det er godt å se at flere er engasjerte 🙂

   Svar
 • 3. Ellie  |  desember 12, 2012, kl. 8:38 pm

  Hei Anne Marie eller kollegaer 🙂
  Flotte og lærerik blogg!
  Jeg skal skrive en skoleoppgave om nettopp melkefett og dets innvirkning på kropp, hks og vekt. Jeg lurer av den grunn på om dere kan anbefale noen artikler, bøker, eller annen faglitteratur?
  Eller om noen av dere har skrevet en lignende oppgave tidligere som kan være interesant å lese? desto flere vinklinger desto bedre!
  Jeg finner det tungt å lese engelske studier, så alt som også er norsk og lettleselig er utrolig hjelpsomt.

  Setter stor pris på svar:)

  Svar
 • 4. Anne Marie  |  desember 13, 2012, kl. 4:17 pm

  Hei Ellie
  Takk for hyggelige kommentarer. Så spennende at du skal skrive skoleoppgave om melkefett og helsepåvirkning. Jeg har noe fagstoff på emnet, om jeg har noe på norsk må jeg undersøke litt nærmere. Vil du sende meg en mail på anne.marie.skjolsvik@tine.no, så skal jeg sende deg informasjon som jeg finner 🙂

  Svar
 • 5. Tom  |  desember 30, 2014, kl. 3:39 pm

  Jeg valgte å stå utenfor ordningen fordi jeg ikke fikk den eneste melken som faktisk går å drikke. H-Melken 🙂

  Svar
 • 6. Lisa  |  juni 13, 2019, kl. 9:46 am

  Skulle vært oppretta ei avstemning med alle som ønsker den inn i ordningen igjen. Hær hjemme drikker de bare h melk hver dag. Og er langt i fra overvektige. Vi varierer med appelsinjuice og hmelk. Det er veldig viktig med fettet ifht konsentasjon og energi. Kan ikke forstå at noen har kommet fram til noe annet.. Begynner jo og bli ganske annerkjent at lettprodukter som fettet er tatt ut av ikke er så bra alikevell..karbohydrater gir kort energi. Fett gir langvarig energi. Viste ikke før nå at det var tatt vekk jeg. Skulle bestille melk til førsteklassingen min. Så utrolig dumt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 132 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: