Kast mindre mat – gode tips og triks

juli 9, 2012 at 2:03 pm 2 kommentarer

Av Gyrd

Visst du at en tredjedel av all mat kastes? At ingen avfallstyper har vokst så kraftig som spiselig mat? Og at det også kastes en betydelig mengde mat fra norske hjem? I følge Fremtiden i våre hender er halvparten av maten som kastes fra norske hjem fullt spiselig.

Utfordringer rundt kasting av mat er det stadig flere som blir oppmerksomme på, og det jobbes på flere arenaer for å redusere matavfallet. Det fine er at også hver enkelt av oss kan bidra. Fremtiden i våre hender har gitt en rekke tips til hvordan du kan redusere matavfallet fra ditt eget kjøkken. Her får du et kort sammendrag;

  • Planlegg innkjøpene og ukens middager, og bruk handleliste når du er i butikken
  • Matens holdbarhet er avhengig av riktig oppbevaring og at temperaturen i kjøleskapet er riktig
  • Hold oversikten over hva du har i skap og skuffer – sjekk dette ofte
  • Datomerking blir ofte misforstått – lær deg forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag». Mat som er merket med «best før» kan for eksempel være spiselig og holde god kvalitet lenge etter merkedatoen, dersom den har vært lagret riktig.
  • Melk, fløte og rømme som har gått ut på dato kan fint brukes i vaffelrøre eller middagsretter. Spesielt kan syrnede melkeprodukter som kefir, yoghurt og rømme holde seg godt ut over datostemplingen.
  • Frys ned rester og mat du ser at du ikke rekker å spise opp før den går ut på dato. Et godt tips er å dele opp store pakninger i mindre porsjoner som du fryser ned. Det er også lurt å fryse ned brød i porsjonspakker.
  • Lag restemat – kokt pasta kan bli lunsjsalat, smårester fra løk og andre grønnsaker kan brukes i omelett, kokte poteter kan stekes, kokte grønnsaker kan brukes til å jevne supper og sauser med, kokt fisk kan sammen med kokte grønnsaker og egg bli til restefiskekaker – det finnes et utall muligheter. Husk bare å bruke restene så raskt som mulig.

Synes du det er vanskelig å bruk restemat? På Matvett sine nettsier finner du blant annet mange gode oppskrifter på restemat. Bli med å ta i et tak for å redusere matavfallet!

Entry filed under: Diverse, Merking av matvarer. Tags: , , .

Sørg for å få nok søvn Nordmenn spiser rekordlite sukker

2 kommentarer Add your own

  • 1. Stine  |  juli 30, 2012, kl. 12:51 pm

    Hei! Dere skriver følgende om datomerking: «Datomerking blir ofte misforstått – lær deg forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag». Mat som er merket med «siste forbruksdag» kan for eksempel være spiselig og holde god kvalitet lenge etter merkedatoen, dersom den har vært lagret riktig».

    Det er vel mat som er merket med «best før» som kan spises lenge etter merkedatoen?🙂

    Svar
  • 2. Anne Katrine  |  juli 30, 2012, kl. 1:15 pm

    Hei Stine og tusen takk ! Det er nå rettet opp.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: