Unngå matforgiftning i sommer

juli 3, 2012 at 7:34 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Se for deg at du har laget den deiligste maten, invitert en vennegjeng på besøk og hatt en strålende kveld – dagen etter ringer en etter en av gårsdagens gjester og sier at de har blitt syke. Du mistenker at det kan være noe med maten. Det kan selvrøgllig ha en annen forklaring enn maten, men det er uansett greit å alltid være på den trygge siden når du lager mat.

Heldigvis har vi gode tradisjoner når det gjelder mattrygghet i Norge og de fleste nordmenn opplever maten som trygg. Matforgiftning er ikke så ofte et tema, men det er like fullt viktig å ta sine forhåndsregler – kanskje spesielt nå når sommeren står for tur. Her er noen tips til hvordan du kan sikre at maten du serverer er trygg.

Vær forsiktig med å tine maten på benken

Å tine mat på benken er nok noe mange gjør. Jeg tipper at flere kjenner seg igjen i dette, meg selv inkludert. Det hender at jeg glemmer å ta opp kotelettene eller fisken før jeg reiser på jobb. Da er det fristende å legge maten på kjøkkenbenken i et par timer i håp om at den raskt skal bli klar til steking. Ett par timer gjør kanskje ingen ting, men tining i romtemperatur gir gode vekstforhold for en rekke bakterier og kan føre til matforgiftning. Husk på at det om sommeren ofte er varmere i luften enn om vinteren.

For varmt kjøleskap

En annen ting som er viktig for å sikre god kvalitet på maten er at kjøleskapet holder riktig temperatur. Mange vet ikke hvilken temperatur kjøleskapet holder, eller skal holde. Har kjøleskapet en høyere temperatur enn 4˚C kan man ikke forvente at maten holder seg like lenge. Undersøkelser viser at åtte plussgrader i et kjøleskap, kombinert med hyppige lufteturer ut i romtemperatur i forbindelse med måltider, gir god vekst av flere sykdomsfremkallende bakterier.

Sørg for god oppvarming

De fleste bakterier drepes ved 70 – 80 grader. Det er viktig at maten varmes slik at den kommer over denne temperaturen, og serveres raskt. Vær spesielt oppmerksom på dette ved grilling av mat. At maten ser stekt ut på overflaten behøver ikke å bety at den er stekt tvers igennom.  Se på saften fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter for å vurdere om den er gjennomstekt. Den skal være klar – ikke rød eller rosa. Pass også på at grillen ikke er for varm.

Ikke la rester bli stående på benken

Der det syndes mest på kjøkkenet er når vi skal lagre rester. Det er bra å bruke restemat, men du må passe på at restene ikke blir stående for lengde på benken før de settes kjølig. Blir varm mat stående på benken skaper dette gode vekstvilkår for bakterier. Noen av disse kan produsere såkalt varmestabile toksiner (giftstoffer som tåler varme) som ikke fjernes ved oppvarming.

Når du har rester kan det være en god ide å tømme dette over i mindre enheter. Da blir maten raskere kjølt ned. Deretter kan du sette det inn i kjøleskapet. Et annet triks er å sette gryten i kaldt vann og røre rundt for å senke temperaturen.

Flere tips til hvordan du best håndterer maten i sommervarmen finner du på Matportalen. Tar du disse forholdsreglene er sjansene for å få en sommer uten matforgitning stor.

Vil du lære mer om mattrygghet, eller teste din kunnskap om trygg mat, kan du ta trygg mat testen.

Reklamer

Entry filed under: Diverse. Tags: , , .

Nyt norske jordbær Sørg for å få nok søvn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: