Nyt norske jordbær

juni 27, 2012 at 1:23 pm 2 kommentarer

Av Gyrd

Nå er jordbærsesongen i full gang – i alle fall på Østlandet. Det er noe spesielt med norske jordbær – om det bare er fordi vi er veldig patriotiske, eller om de faktisk bare er verdens beste jordbær kan dereavgjør selv, men en ting er i hvert fall sikkert – disse bærene må nytes når de er her.

Mange spiser jordbærene som de er, eller med fløte/melk og is. Det finnes imidlertid mange måter å tilberede jordbærene på om du ønsker å variere litt. Her er et par tips:

Friske jordbær med appelsinsaus

Til fire porsjoner trenger du 400 g jordbær og denne sausen;

 • 3 dl appelsinjuice
 • 1 dl sukker
 • 1 vaniljestang
 • 2 stjerneanis
 • 2 ts maisenna
 • 1 dl vann

Kok opp juice og sukker. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene, stangen og stjerneanisen i sausen. La det småkoke i to minutter før du jevner med maisenna utrørt i vann. Avkjøl sausen litt. Ta ut stjerneanisen og vaniljestangen før servering. Hel appelsinsausen over jordbærene.

 Jordbær med basilikum

 • 1 kurv jordbær
 • 1 lime
 • 1/2 dl melis
 • 1/2 dl frisk basilikum
 • 2 dl mager vaniljekesam

Del jordbærene i skiver. Vask limen og riv skallet. Bland limesaft, melis og finhakket basilikum. Rør inn jordbærene sammen med blandingen i en skål, og la det stå litt i kjøleskapet før servering. Serveres også gjerne med mager vaniljekesam. Passer til fire porsjoner.

 Husk at jordbær også er nydelig på brødskiven, gjerne sammen med banan. God jordbærsommer!

Reklamer

Entry filed under: Antioksidanter, Bær, Diverse, Oppskrifter. Tags: , , , .

Velg sunt langs veien Unngå matforgiftning i sommer

2 kommentarer Add your own

 • 1. Magnus  |  juni 27, 2012, kl. 4:21 pm

  Jeg må innrømme at de ser fristende ut, men samtidig er det i jordbær en finner flest rester av sprøytemidler i Norge.
  Mer enn 90% av prøvene som er tatt ut i 2011 inneholder rester, om enn de fleste under «faregrensen», hvilken nettopp er blitt satt opp, som følge av EU-harmonisering!

  Kanskje ikke noen stor overraskelse, når bæra kan selges kun tre dager etter at bonden iført fullt verneutstyr, har sprøytet i åkeren!

  Det brukes mest midler mot sopp i jordbær, flere forskere på området mener at soppmidlene kanskje er mer betenkelig helsemessig enn tidligere antatt, ettersom menneskeceller og soppceller ikke er så forskjellig.
  En toxikolog og småbarnsmor ansatt i en offentlig etat, sa at hun kunne strekke seg til å spise en korg med jordbær i sesongen!
  Det sier vel sitt.
  Etterspør derfor økologiske jordbær, da blir det kanskje flere som vil satse på de.

  Svar
  • 2. Gyrd  |  juni 28, 2012, kl. 9:54 am

   Hei Magnus

   Det er ingen dårlig ide å etterspørre økologiske jordbær, men det skal også være trygt å spise de bærene som er konvensjonelt dyrket. Det er strenge regler for hvilke plantevernmidler det er tillatt å bruke og dette overvåkes kontinuerlig. De siste årene har Mattilsynet analysert ca. 1500 stikkprøver fra norskproduserte og importerte varepartier for rester av plantevernmidler. I 2009/2011 ble det også gjennomført et analyseprosjekt hvor de kun undersøkte jordbær. Resultatene derfra viste at det ikke var noen overskridelser på norske jordbær. Rapporten finner du på Matportalen sin nettside, http://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/lave_restnivaaer_av_plantevernmidler_i_jordbaer?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter.

   Mattilsynet skriver også (www.matportalen.no) at det er liten grunn til bekymring for negative helseeffekter når regelverket for rester av plantevernmidler overholdes. På Matportalen ligger for øvrig det mye nyttig informasjon om temaet om du ønsker å ta en titt. Som du skjønner synes jeg at vi skal nyte jordbærene når de er her – enten de er økologiske eller konvensjonelt dyrket!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: