Delte meninger om nye anbefalinger
juni 5, 2012 at 1:45 pm Anne Katrine 5 kommentarer
Av Anne Katrine
I dag ble det lagt fram forslag til nye nordiske næringstoffanbefalinger på en konferanse på Island.
Jeg ser nå mange oppgitte ernæringsfysiologer rundt meg på den nordiske ernæringskonferansen. De fleste er fortvilet fordi det nå blir vanskelig å gi konkrete råd til befolkningen.
Her kan du lese om de nye nordiske anbefalingene hvor det er fjernet konkrete tall hva gjelder anbefalinger om fett og karbohydrater. Selvsagt forstår vi at tanken bak er god og at de anbefaler en sunt og variert kosthold, men jeg tror at medier og folk flest leser stort sett overskrifter og tall.
Andreas Eenfeldt er tilstede på konferansen har allerede blogget om de nye anbefalingene, og sier at anbefalingene for fett og karbohydrater er tatt bort. Lavkarbo-miljøet vil tolke dette som svært gode nyheter. Her på konferansen har det i flere innlegg blitt sterkt understreket hvor viktig fullkornsprodukter og fiber (også fra frukt og grønnsaker) er i det nordiske kostholdet.
Et bilde som kommer opp i mitt hode er at vi nå har fjernet fartsgrensene, men understreker hvor viktig det er at alle kjører ansvarlig og forsiktig, for det er jo det beste for alle:)
Vi må nok tygge litt mer alt dette, og vi kommer tilbake til mer informasjon etter hvert.
Her er to av plansjene fra dagens presentasjon.
Entry filed under: Næringsstoffer. Tags: Anbefalinger, nordiske næringsstoffanbefalinger.
5 kommentarer Add your own
Legg igjen en kommentar
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
Jan | juni 5, 2012, kl. 3:04 pm
Jeg tillater meg å anbefale Andreas Eenfeldts gripende bok – Matrevolusjonen. Kanskje den boken som best belyser kostholdsdebatten i dag.
http://lillemaane.no/bok/1120/
2.
Magnus | juni 6, 2012, kl. 12:16 am
En kan lure på om det er et ledd i å tilpasse seg EU`s sitt nye direktiv for helsepåstander?
3.
Erik Arnesen | juni 8, 2012, kl. 11:13 am
Magnus: Helsepåstandsforordningen gjelder ikke for offentlige, ikke-kommersielle kostråd.
Jeg vil dessuten påpeke at i selve teksten til utkastet (også vist i bildene ovenfor) sier de at det ikke er grunnlag for å anbefale et inntak av fett som er høyere enn 30-35 % av energiinntaket, eller lavere enn 20 %.
4.
Eivind | juni 16, 2012, kl. 8:28 pm
Jeg synes det er bra at man ikke presser rigide grenser over på forbrukerne. Rådene bør være matvarebasert og ikke % basert mener jeg. De siste norske rådene sier jo omtrent det samme da de baserer seg på matvarer og ikke prosenter. Såvidt jeg kan se står ikke konkrete prosenter for hvert makronæringsstoff oppgitt noe sted i de siste norske ernæringsretningslinjene.
Når vi vet at mange er fysisk aktive (trenger mer karbo), mens svært mange har metabolsk syndrom\DB2 ofte uten å vite om det og bør redusere kraftig på karbo samt være svært seletiv med type karbo, eller at man har grupper som trenger større proteininntak osv. Den «generelle» personen finnes desverre ikke, derfor mener jeg man bør gi råd om matvarer da de er mye lettere å følge enn energiprosenter. 5 om dagen er et bra eksempel på matvareanebfaling, men som kan slå svært ulikt ut på energifordeling alt etter om du spiser banan, brokkoli eller avokado for å nevne noen ytterpunkter 🙂
5.
Nye nordiske næringstoffanbefalinger | sunnhetsbloggen | oktober 7, 2013, kl. 3:38 pm
[…] i juni 2012, ble det diskusjoner. Vi beskrev usikkerheten til mange ernæringsfysiologer i et blogginnlegg samme dag. Usikkerheten var knyttet opp til at det manglet klare tall, spesielt på mengde karbohydrater. […]