Raw food – en ny trenddiett

mai 18, 2012 at 7:01 am 3 kommentarer

Av Gyrd                                             

Raw food er en voksende trend innenfor kosthold og helse. På norsk kalles ofte raw food «rå mat» eller «levende mat». Men vet du hva denne trenden egentlig innebærer? Og hvordan man skal spise når man går på «raw food»? Og er egentlig denne dietten sunn?

Maten skal ikke varmes

Raw food-bevegelsen stammer fra USA, og ble ledet av hippie, unge mennesker. Filosofien bak dietten er at maten skal spises rå eller «levende». Skal den varmebehandles må ikke temperaturen gå over 40 grader. Maten er som oftest økologisk. Enkelte inkluderer kjøtt og fisk i et raw food-kosthold, mens de fleste har et rent vegant kosthold.

Bakgrunnen for at råvarene ikke skal varmebehandles er hypotesen om at næringsstoffer og enzymer blir ødelagt ved varmebehandling. Og at matvarene på grunn av dette er sunnere for deg – mer levende .

Hva spiser en som går på raw food dietten

Ferske frukt, rå grønnsaker, salater, nøtter, avdokado, frø, spirer, alger, ferske urter og sjøgrønnsaker i alle former er matvarer som ofte inngår i en Raw food diett. Noen inkluderer behandlede kaldpressede oljer som f. eks olivenolje, rå nøttesmør, ren lønnesirup og en type rå soyasaus som kalles shoyu (ikke alle mener at shoyu virkelig kan kalles raw food).  De som inkluderer mat fra dyreriket kan f.eks. spise tartar, rå egg, rå fisk og upasteuriserte melkeprodukter.

Er denne dietten sunn

Jeg synes det er mange fordeler ved denne dietten, men også noen svakheter. Det er flott dersom en stor andel av befolkningen spiser mer raw food. På denne måten vil inntaket av frukt og grønnsaker øke. Kostholdsundersøkelser viser at inntaket av frukt og grønt hos nordmenn er mye lavere enn anbefalt.

Faren ved denne dietten, tenker jeg, er at kostholdet fort kan bli for ensidig. Man må være veldig interessert i kosthold og bevisst på hvilke næringsstoffer de ulike produktene inneholder for å få i seg nok av alle næringsstoffene. Jeg tenker derfor at man skal ha tenkt seg godt om, og satt seg grundig inn i hva som er utfordringene på en slik type diett før man eventuelt prøver den.

Ikke alle næringsstoffer forsvinner under bearbeiding

I tillegg til bekymringen rundt næringsinntaket stiller jeg spørsmål ved deler av filosofien denne dietten bygger på. Det er riktig at visse næringsstoffer, bakterier og enzymer tapes ved varmebehanding, men at det skal være nødvendig å fraråde varmebehandling av all mat på grunn av dette, stiller jeg meg uforstående til.

Det er på langt nær alle næringsstoffene som forsvinner ved varmebehandling. Mineralene tapes for eksempel  i liten grad ved varmebehandling. Her er det andre ting som spiller en mye større rolle for innholdet enn varmebehandling –  f.eks. innholdet av mineraler i jorda, hva dyret spiser etc. Vitaminene er generelt mer ustabile og tapes i større grad ved varmebehandling. En del næringsstoffer blir faktisk mer tilgjengelig for kroppen fordi andre strukturer i cellene brytes ned. Lykopen, som blant annet finnes i tomat, er et velkjent eksempel.

Dersom du lurer på hvilke, og i hvor store mengder vitaminer og mineraler tapes ved varmebehandling, gir Matvaretabellen en god oversikt over næringsinnholdet i en rekke produkter – både rå og kokte. Her kan du foreta noen sammenlikninger.

Spise variert

Jeg mener ikke at man ikke skal spise rå frukt og grønnsaker – det er mange fordeler ved dette, men det er muligens unødvendig å dra det helt ut – en gylden middelvei kan kanskje også her være løsningen?

For de som har lyst på noen smakebiter fra et kjøkken basert på raw food, finnes det en raw food cafe i Norge. Den finner du i Sandvika.  Bon apetité!

Reklamer

Entry filed under: Dietter, Mineraler, Næringsstoffer. Tags: , , , , , .

Spiser ikke i henhold til kostrådene Prøv fisk og grønnsaker på grillen i sommer

3 kommentarer Add your own

 • 1. “Supermat” – trenden er her « sunnhetsbloggen  |  juli 19, 2012, kl. 7:50 am

  […] Produkter som kan defineres som supermat kommer ofte fra planteriket. En del mener at varene bør være økologisk eller viltvoksende. I tillegg bør den ikke være for prosessert, slik at alle næringsstoffene bevares. Det siste kjenner vi igjen fra raw food-trenden. […]

  Svar
 • 2. Elin  |  august 6, 2012, kl. 11:38 am

  Hei. Fint innlegg!
  Har nå startet opp en Raw Food blogg på:

  http://www.nordiskrawfood.com

  Velkommen inn! 🙂

  Svar
 • 3. healthy fruits  |  mai 18, 2018, kl. 9:15 am

  Thanks for finally talking about >Raw food – en ny trenddiett | sunnhetsbloggen <Liked it!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: