Spiser ikke i henhold til kostrådene

mai 16, 2012 at 10:53 am 7 kommentarer

Av Gyrd

Kostrådene kan jo ikke være riktig når så mange er overvektige eller sliter med livsstilssykdommer. Dette er et argument jeg ofte hører – spesielt fra de som forfekter alternative dietter – at de offisielle kostrådene ikke virker fordi vi opplever den økningen vi gjør i forekomsten av overvekt og andre livsstilssykdommer. Jeg tror derimot at vi fått en økning i disse sykdommene fordi folk IKKE  følger de offisielle kostrådene.

Folk følger ikke kostrådene

Fullt så enkelt er det kanskje ikke, for utfordringene relatert til overvekt og andre livsstilssykdommer kan være sammensatte og komplekse, men jeg tror likevel situasjonen ville sett mye lysere ut om flere hadde fulgte de offisielle kostrådene.

Foreløpige resultater fra NORKOST 3 viser nemlig at kun 15 prosent av oss får i seg nok grønnsaker per dag. Vi spiser for lite fisk og for mye rødt kjøtt. I tillegg til at vi får vi i oss alt for lite grove kornprodukter. Egentlig litt skremmende tall synes jeg.

Norkost 3 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse som ble gjennomført blant personer mellom 18 og 70 år i perioden 2010-2011. 1787 deltakere fullførte undersøkelsen. Folk ble spurt to ganger om hva de hadde spist de siste 24-timene.

Undersøkelsen er gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Jeg synes også det er litt rart at vi ikke spiser mer grove kornprodukter, ettersom så mange sier at de følger en lavkarbodiett (dersom man spiser brød på en lavkarbodiett skal jo dette være grovt, og undersøkelser fra Opplysningskontoret for korn og brød viser at brødforbruket har vært relativt stabilt selv om det er gått noe ned de siste årene). Det kan imidlertid være at denne undersøkelsen har vært litt for tidlig ute til å fange opp de eventuelle endringene som følge av lavkarbotrenden (dataene fra undersøkelsen er samlet inn i perioden 2010-2011).

Hva skal til for å få oss til å spise mer i tråd med anbefalingene

Den som har svaret på det, vil bli berømt! Her har Helsedirektoratet en gedigen utfordring. Jeg tror ikke at det er noe enkelt svar på dette. En totalregulering av markedet er lite sannsynlig og reel. Men jeg tror det må sterkere skyts til på avgiftsfronten og strengere føringer både for industri, restaurantbransjen og annen servering.

I tillegg tror jeg det har noe med kultur og tradisjon å gjøre – vi må rett og slett læres opp til hvordan vi lager mat basert på kostrådene. Da tenker jeg at det også er viktig å fokusere på matglede og ikke så mye hva som er sunt og ikke sunt. Jeg tror vi må få sunt kosthold inn i blodet uten å tenke sunt/usunt. Og da, som vi har skrevet om flere ganger på bloggen, må matlagingen sterkere inn i skolen! Hva med å begynne med at barna får være med å lage sin egen lunsj?

Hva slags forhold har du til kostrådene? Hva tror du skal til for at folk følger du kostrådene ? Gjør du det? Hvorfor/hvorfor ikke?

Reklamer

Entry filed under: Diabetes, Fett, Hjerte og karsykdommer, Kreft, Næringsstoffer, Nytt fra forskningen. Tags: , , .

Sunt brød på null komma niks Raw food – en ny trenddiett

7 kommentarer Add your own

 • 1. Jan  |  mai 16, 2012, kl. 11:07 am

  Jeg tenker på min egen helse og følger selvsagt ikke gamle norske utaderte og skadelige kostholdsråd!

  Svar
  • 2. Gyrd  |  mai 18, 2012, kl. 7:09 am

   Hei Jan. Jeg er ikke helt enig med deg i at de norske kostrådene er så gamle og utdaterte. De er fra 2011 og bygger på nyere vitenskapelig forskning.

   Svar
 • 3. ingrid3g  |  mai 16, 2012, kl. 5:16 pm

  Jeg spiser stort sett det jeg har lyst på med noen begrensninger. Nå har jeg stort sett lyst på sunn mat da. Middagen i dag går an av og til, men kanskje ikke hver dag; fiskeboller, potet, raspet gulrot og hollandaisesaus 🙂

  Svar
  • 4. Gyrd  |  mai 18, 2012, kl. 7:07 am

   Hei Ingrid. Det er veldig greit når man stort sett har lyst på noe sunt 🙂 Det er flere positive ting med middagsmåltidet du nevner, synes jeg. Det er fisk – veldig bra. Det kan vi spise mer av, og gulrot. Du skriver ikke noe om hvordan du spiser gulroten, men jeg synes det er veldig godt med raspa gulrøtter til fiskeboller, ispedd eple. Jeg tar også litt sitron over for at eple ikke skal bli brunt. Har du prøvd det noen gang?

   Svar
 • 5. Elise Østebø  |  mai 18, 2012, kl. 8:17 pm

  Hei,
  jeg tror at folk hadde følgt kostholdsrådene mer hvis det hadde vært litt færre, det er så mye å huske på.
  Jeg går til og med på idrettgymnas, og vi lærer hele tiden om kosthold, men mat er så i fokus der oppe at det blir fælt. Guttene legger mer merke til hva vi jenter spiser enn hvilken farge vi har på genseren. Når fokuset blir så stort på mat og at vi får beskjed å spise ditt og datt, uten å få se ett eksempel på hvordan vi kan gjøre det (kostholdsplan på en uke, på hvordan helsedirektoratet mener den norskebefolkning bør spise) hadde nok hjulpet mange. I tillegg så burde ikke butikker og merke varer hele tiden brukt sunnhet i reklamen sine, det er sikkert sant at det er mye sunt, men dette kan forvirre mange.

  Svar
  • 6. Gyrd  |  mai 22, 2012, kl. 8:02 am

   Hei Elise. Du har flere gode poenger her synes jeg. Det hadde kanskje vært lettere å forhold seg til kostrådene om de hadde vært enklere. Men jeg synes det er en forbedring at man nå snakker mer om matvarer enn det man gjorde tidligere (før snakket man mer om næringsstoffer), da blir det i alle fall litt mer konkret – selv om jeg er enig md deg at det er mye å huske på. Jeg er også helt enig i at det er viktig å lære hvordan man lager mat som er i henhold til kostrådene. Vi har nevnt det på bloggen i flere sammenhenger at vi vil ha matlaging sterkere inn i skolen – jeg tror det er kjempeviktig å opparbeide seg denne kunnskapen tidlig! Om du ikke allerede har prøvd, kanskje du kan si ifra til læreren din at du synes det er vanskelig å sette sammen et kosthold som er basert på anbefalingene og at du ønsker deg praktiske eksempler og aller helst praktisk matlaging dersom dere har lokaler til det? Lykke til!

   Svar
 • 7. Nordmenn spiser rekordlite sukker « sunnhetsbloggen  |  juli 11, 2012, kl. 9:01 am

  […] gledelig er det at vi spiser for lite grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Fiberinntaket er dermed betydelig lavere enn det i følge ekspertisen burde være. Mettet […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: