Halvveis-øko best for miljøet?

april 30, 2012 at 3:01 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Verden står overfor en dobbelt utfordring: Etterspørselen etter mat øker i takt med befolkningsveksten, samtidig som belastningen på miljøet forbundet med matproduksjon må bli mindre.

Jevnt over mindre øko-avlinger

I økologisk landbruk er målet å oppnå et sunnere naturmiljø. og matvarene blir produsert uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Innvendingen er at konvensjonell drift jevnt over gir 25 % større avlinger, og helt opp mot 34 % på det meste. Avskogning og redusert biologisk mangfolk kan i følge kritikerne bli resultatet om større arealer må tas i bruk for at vi skal kunne mette flere munner. Så hva skal vi satse på i fremtiden, økologisk eller konvensjonell matvareproduksjon? Et spennende doktorgradsarbeid gjengitt i seneste utgave av Nature antyder at løsningen ikke er enten eller, men både òg.

Hva som dyrkes er avgjørende

Jordsmonn og beliggenhet er, i tillegg til hva som dyrkes, avgjørende for hvor mye det er å hente på å bruke kunstgjødsel i produksjonen. For arter som krever mye nitrogen for å vokse, som korn og enkelte grønnsaker, kommer økologiske avlinger dårlig ut i sammenligning med de som er konvensjonelt fremstilt. For flerårige vekster som jordbær og annen frukt derimot, kan økologisk produksjon være fullt på høyden. Litt avhengig av andre dyrkingsbetingelser vil forskjellen i utbytte mellom økologiske jordbær og de som er fremstilt på vanlig måte ikke være større enn 3 %. Legumer (som spirer, erter, bønner og linser) er også i en særstilling på grunn av sin evne til selv å binde nitrogen fra omgivelsene. Slike eksempler viser at det er liv laga for den økologiske driftsformen!

Det beste fra begge

For matvarene bidrar mest med energi til kostholdet vårt er det i følge artikkelen ikke like åpenbart at økologisk  er veien å gå. Uten kunstgjødsel blir avlingene mindre, og det må større arealer til for at basismatvarer som hvete og ris skal dekke kaloribehovet. 

Kanskje får vi ingen entydig vinner av den ideologiske debatten om økologisk versus konvensjonell. Den omtalte studien åpner for at vi istedetfor bør se på hvordan vi kan trekke det beste ut av begge driftsformer. Vi må forstå mer om hvilke faktorer som er begrensende for avlingene ved ulike systemer, og velge det som er best egnet ved de enkelte dyrkingsbetingelser. Slik kan vi komme nærmere målet om nok mat til akseptabel pris,  levelige vilkår for bøndene og  dét med minst mulig belastning på miljøet.

Reklamer

Entry filed under: Økologi, Næringsstoffer, Nytt fra forskningen, Tilsetningsstoffer. Tags: , , , .

Pils etter trening? Best å la være. Jogging gir deg seks ekstra leveår

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: