Vil ikke betale for sunn mat

april 24, 2012 at 10:06 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Mange sier at de er opptatt av sunn mat, men når det kommer til et stykke handler de ikke denne maten likevel. Vi ser det gjennom et dårligere salg av sunnere produkter og i forbrukerundersøkelser. Som det fremgår av papirutgaven til Bergens Tidende 22. april er en av grunnene at de sunnere alternativene er for dyre. For noen er nok prisen et reeelt argumet for ikke å kjøpe sunn mat, men er det egentlig grunnen for folk flest?

Pris et vikarierende argument?

Som nevnt ovenfor er nok pris et reelt argument for ikke å kjøpe sunn mat for enkelte, men jeg tror at det for mange handler vel så mye om prioritering og en misforstått oppfatning av at mat er dyrt.

Dersom vi tenker på hvor mye penger vi bruker på mat i dag, sett i lys av hvor mye vi tjener, og sammenlikner dette med hvor mye vi brukte på mat for noen tiår tilbake, vil jeg påstå at mat ikke er så dyrt som mange vil ha det til. Heller ikke sunn mat.

Videre tenker jeg at dette er en prioriteringssak. Lar du være å ha 15 par sko i skapet, kjøper litt færre klær og reiser litt mindre, er det mange som vil ha råd til å prioritere sunn mat.

Du kan også spare penger på å være prisbevisst

Det er imidlertid alltid greit å være litt prisbevisst, og følge med på hva som skjer i butikken. Arne Pettersen fra Bergen sier til Bergens Tidende i papirutgaven 22. april at det kan være lurt å handle frukt og grønnsaker på en fredag fordi disse matvarene oftere er billigere da enn tidligere i uken. Butikkene er også, i mye større grad enn tidligere, bevisste på at folk sier de ønsker sunn mat og kjører kampanjer og ulike tilbud også på denne typen mat.

Anne Katrine har også skrevet litt om hvordan du kan handle sunnere uten å tømme lommeboken. Her gir hun deg også noen konkrete tips.

Sunn mat – ikke god mat?

I enkelte sammenhenger synes jeg også å registrere et annet argument for ikke å spise sunn mat – nemlig holdningen om at sunn mat ikke er god mat. Dette synes jeg faktisk er mer alvorlig enn prisargumentet og kan være vanskeligere å gjøre noe med.

Dersom dette er en utbredt holdning, tenker jeg at vi har noe å lære og noe å ta tak i – både de som er ansvarlige for kostrådene, matentusiastene, matformidlerne, matindustrien, kjendiskokkene med flere.

Er det andre som registrerer en slik holdning, eller er det bare meg?

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Nøkkelhull. Tags: , , .

Hørt om Fiskesprell? Pils etter trening? Best å la være.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: