Hørt om Fiskesprell?

april 19, 2012 at 7:35 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Fiskesprell er et tiltak iverksatt med det formål å øke kunnskapen om sjømatens ernæringsmessige fordeler.  Aktivitetene i Fiskesprell skal inspirere, motivere og stimulere til økt sjømatkonsum og gi barn og unge gode smaksopplevelser med råvarer fra havet.

Fiskesprell i barnehage og skole

Alle barnehager og skoler – både grunnskolen, ungdomsskolen og videregående skole – kan melde seg på Fiskesprell. De ansatt i barnehagen/skolen får da kurs med opplæring i sjømatens ernæringsmessige fordeler og praktisk kunnskap gjennom matlaging. De får utdelt veiledningshefter, aktivitetsbøker til barna og oppskrifter som barna kan ta med seg hjem.

Dette tar man med seg tilbake til barnehagen/skole, hvor barna blant annet får være med å lage god fiskemat. Programmet er tilpasset de ulike alderstrinnene.

Fiskesprell arrangerer også kurs for universiteter og høyskoler i Norge som utdanner lærere.

Foreldremøte med kaffe og fisk

Innholdet i Fiskesprett er i stadig utvikling. Det nye nå er at barnehagene og skolene kan få støtte til å invitere og servere foreldrene sjømat. Det kan være ved ulike arrangementer i barnehagen eller på skolen slik som foreldremøter, foreldrekaffe ol. Ingen dum ide – foreldrene er som kjent viktige rollemodeller for barna sine når det gjelder kosthold og ernæring. Men det blir spennede å se på reaksjonene på tiltaket – jeg skulle likt å være flue på veggen på et slikt møte!

Hva er effekten?

I perioden 2007-2011 har mer enn 4500 barnehageansatte deltatt på Fiskesprellkurs. Undersøkelser som er gjennomført i noen av disse barnehagene viser et økt fokus på kosthold og helse, og at sjømatkonsumet har økt betraktelig. Det er veldig positivt. Fisk og sjømat er som kjent gode kilder til blant annet  vitamin D og viktige fettsyrer.

Det er veldig positivt at barna får eksperimenter med ulike smaker og typer fisk. Vi har tidligere etterlyst økt fokus på matlaging i skolen. Jeg tenker at tiltak som dette er superbra og på sikt kan ha en positiv effekt på folkehelsa.

Samarbeidsprosjekt

Fiskesprell er en del av Regjeringens Handlingsplan for bedre kosthold (2007-2011), og er et samarbeidsprosjekt mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges Sjømatråd.  Andre viktige aktører er Norsk Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Helsedirektoratet og Fiskesalgslagene. Arbeidet er organisert og drives gjennom folkehelsearbeidet i hvert enkelte fylke.

De ansvarlige fortjener honnør for et godt tiltak!

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Næringsstoffer. Tags: , , , , , , .

Dette spiser skolebarna Vil ikke betale for sunn mat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: