Matvaretabellen i ny drakt

mars 9, 2012 at 3:09 pm Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

131 nye produkter er inkludert i den nylanserte Matvaretabellen, i tillegg til at 388 produkter har fått oppdaterte verdier. Tabellen fått nytt design og bedre brukervennlighet. Den nye versjonen er også tilpasset nettbrett og smarttelefoner.

Jeg gleder meg til å prøve de annonserte funksjonalitetene.

Ny og forbedret

Den nye Matvaretabellen inneholder flere matvarer enn tidligere. Den har også fått en mer effektiv navigasjon- og søkefunksjon, i følge Matportalen. Ønsker man å finne den matvaren med lavest innhold av fett, eller et hvilket som helst annet næringsstoff, er det mulig å sortere næringsstoffene etter synkende og stigende verdi.  Den nye nettsiden er tilpasset funksjonshemmede som bruker leselist eller nettleser for syntetisk talen, og den er gjort tilgjengelig for mobiltelefoner.

Hva er Matvaretabellen

Matvaretabellen gir informasjon om innholdet av energi og 36 av næringsstoffene for alle matvarene som er inkludert i tabellen. Totalt inneholder tabellen informasjon om 1305 matvarer. Informasjonene i tabellen brukes i kostholdsovervåkningen, blant annet for å se på hvordan kostholdet utvikler seg i befolkningen over tid og som beregningsgrunnlag for kostanbefalinger til befolkningen. Den kan også brukes til å kartlegge næringsinntaket i enkeltdietter og ved beregning av næringsdeklarasjoner.

Hvem er ansvarlige for Matvaretabellen

Arbeidet med Matvaretabellen er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap. Tabellen finansieres av Mattilsynet og Helsedirektoratet. Analysene i prosjektet er gjennomført ved Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Danmarks tekniske universitet (DTU). Flere av analysene er også finansiert av industrien.

Viktig med jevnlige oppdateringer

Matvaretabellen har eksistert siden 1960-årene, men kun i papirversjon. I 2006 kom nettversjonen.  Nettversjonen gjør det enklere å bruke tabellen og det er enklere å oppdatere den. For å hele tiden ha et så korrekt bilde av matvareres næringsstoffinnhold, er det viktig med jevlige oppdateringer. Spesielt viktig er det i dagens samfunn der produkter i stadig større grad kommer og går. I tillegg ønsker jeg meg enda flere verdier, slik som f.eks. jod og vitamin K.

Da gjenstår det bare å gratulere de ansvarlige med ny versjon av Matvaretabellen.

Reklamer

Entry filed under: Næringsstoffer. Tags: , .

Tips til sunnere feiringer i barnehagen Nøkkelhullet på spisesteder – noe for Norge?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: