Melka blir hva kua spiser

februar 23, 2012 at 4:51 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Ernæringsmessig er det lite som skiller økologisk melk fra den som er produsert på vanlig konvensjonell måte. Det avgjørende er hva kua får å spise. 

Sammensetningen av fôret betyr mye for hvordan næringsinnholdet i melka blir. Det finnes variasjoner mellom gårdene, både om man driver økologisk og ikke. Faktisk kan forskjellene være større mellom ulike gårder innen samme driftsform, enn mellom økologisk og konvensjonell melkeproduksjon.

 Undersøkte melk fra hele landet

I 2008 ble melk fra 19 av TINEs tankbilruter sjekket, hvorav tre av rutene var fra økologiske gårdsbruk. Selv om dette er altfor få prøver til å kunne si noe sikkert om de ulike driftsformene er det likevel interessant å se på tallene.

Nokså lik fettsammensetning

Materialet gir ikke grunnlag for å hevde at sammensetningen av fettsyrer er annerledes i økologisk enn i konvensjonelt fremstilt melk. Tallmessig var det noe høyere verdier for mettet- og flerumettet fett i de økologiske prøvene, men utslagene var små. For mettet fett ville det utgjøre mindre enn et halvt gram om du drikker to store glass lettmelk.

Verdien for innhold av omega-3 lå tallmessig omtrent 40 % høyere i de økologiske prøvene. Likevel vil et glass av den økologiske melka vi analyserte bare dekke 2-3 % av det daglige behovet for disse fettsyrene.

 Like gode kilder til kalsium og jod

Melk er spesielt viktig for å sikre inntaket av kalsium og jod, -næringsstoffer det kan være utfordrende å få nok av gjennom andre matvarer. Feltundersøkelsen tydet ikke på at det er forskjell mellom økologisk og konvensjonell melk når det gjelder innholdet disse mineralene.  

Større forskjeller i utlandet

I Norge er kyrne generelt sunne og friske, og kvaliteten på norsk melk høy. De fleste kyr har sommerferie og går på beite uansett om gården drives økologisk eller konvensjonelt. Forskjellene mellom øko-melk og vanlig er trolig større i andre deler av verden, hvor det også er større ulikheter i fôringsregimene mellom økologiske og konvensjonelle gårder. 

Flere grunner til å velge økologisk

For mange er det å velge økologisk en ideologisk overbevisning, og i mindre grad motivert ut fra hensyn til helse og ernæring.  I doktoravhandlingen «Nært, naturlig og trygt» oppgis miljø, matvaretrygghet og dyrevelferd som viktigste årsaker til at enkelte sverger til økologisk. Det at nordmenn generelt har stor tiltro til dyrehold og matvareproduksjon antas å være noe av forklaringen på forbruket av økologisk mat er relativt lavt i Norge sammenlignet med andre land.

Ekstra sikring mot uønskede reststoffer

Generelt rapporteres det sjelden om overskridelse av grenseverdiene for rester av plantevernmidler og medisiner i mat i Norge. Dette gjelder også for mat som er produsert på vanlig konvensjonell måte. Fraværet av bruk av plantevernmidler gir en ytterligere sikring for at innholdet av reststoffer er sterkt redusert ved økologisk produksjon.

Selv om forskjellene i næringsinnhold er små er det mange gode grunner til å velge økologisk. Les mer på økologisk.no , en egen side som drives av Matmerk og som skal fremme kunnskap om økologisk levesett. 

Det er mange som har meninger og som blogger om temaet. Se foreksempel artikkelen Er økologisk mat bedre for helsen  av masterstudent i samfunnsernæring Erik Arnesen.

Reklamer

Entry filed under: Økologi, Diverse, Merking av matvarer, Mineraler, Næringsstoffer, Tilsetningsstoffer. Tags: .

Hvor sunn er den nordiske dietten? Feilslåtte opplysningskampanjer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: