Fastelavn og karneval

februar 16, 2012 at 5:34 pm Legg igjen en kommentar

Av Anne Katrine

Ifølge  gammel tradisjon baker vi boller som serveres med krem til fastelavn. De fleste av oss har valgt bort fastetiden, men beholdt «oppladningen». Først er det kremboller på søndag, og deretter kommer «feitetirsdagen» hvor man skal servere fet mat dagen før fasten begynner. I mange land er tirsdagen kjent som «Mardi Gras», som er den siste dagen i karnevalet. Etter karnevalsfesten begynner den magre fasten.

Litt sunnere boller?

Av og til må vi kose oss med tradisjoner og gjerne med boller, men det er også muligheter til å lage litt ulike variasjoner over samme tema. Mange ulike oppskrifter finner du på tine.no .  Hvis du allerede har en favorittoppskrift på boller, så kan du gjøre den litt sunnere ved å bytte ut hvetemelet med Fibra fullkornshvetemel. Det er et ekstra finmalt sammalt mel, hvor  hele kornet er med og derfor har et høyere fiberinnhold. I de fleste bolleoppskriftene er det mye sukker. Særlig hvis du skal fylle dem med krem og syltetøy, kan du gjerne redusere på mengden sukker. Hvis du skal spise bollene nystekte, kan du også redusere fettmengden, uten at det merkes.

Glutenfri med suksess

Kjenner du noen som har cøliaki, vil du få en venn for livet hvis du lager gode glutenfrie boller til hele selskapet. I en velassortert matvarebutikk vil du finne det du trenger. Jeg gir deg en utprøvd oppskrift som alle kan spise, enten de tåler gluten eller ikke. Med Fiberhusk er mulighetene store for et vellykket resultat.

Fyll med lettere krem og/eller kesam vanilje

Til fastelavn fyller vi bollene med krem og syltetøy og drysser melis på toppen, og slike tradisjoner må vi gjerne ta vare på. Hvis du velger lett dessertfløte som kan piskes, sparer du en del fett og kalorier. Hvis du vil servere krem ved siden av, er det kjempegodt å blande vaniljekesam og pisket kremfløte!

Oppskrift til ca 30 boller

1 kg Fibra fullkornshvetemel
1 pk fersk gjær
1/2 ts salt
1-1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
5 dl lettmelk eller ekstra lettmelk
100 g smeltet smør/margarin/olje
Smelt smøret og hell i melken, skru av varmen. Rør ut gjæren. Bland i det tørre, men hold gjerne igjen litt av melet. Elt deigen godt og la den heve i minst en halv time. Trill ut boller og la dem heve i minst en halv time. Spraye gjerne med lunkent vann underveis og rett før du steker dem. Vil du ha dem litt mer glanset, pensle med egg eller melk. Pensler du dem med melk rett etter at du har tatt dem ut av ovnen, blir de fine og blanke.
Stekes på ca 200 grader i ca 12-15 minutter.

Glutenfrie boller

1 liter lettmelk eller ekstra lettmelk
3 ss Fiberhusk
1-2 pk fersk gjær
2 ts kardemomme
1 dl sukker
1 dl olje
1 ts salt
2 egg
1300 gram glutenfri mix (Semper)
200 gram Jyttemel
Lunk melken og rør ut gjæren, visp inn Fiberhusk og la det svelle i 5-10 min. Bland alt i en kjøkkenmaskin, men hold tilbake litt av melet. Elt og fyll på med mel etterhvert som deigen løsner fra bakebollen. La deigen heve i minst en halv time. Trill ut og la bollene heve i minst en halv time. Stekes på 225 grader i 10-15 minutter. En utfordring med glutenfrie melblandinger er at de ikke inneholder nok fiber, så da kan FiberFin være lurt å tilsette deigen.

Med enten sunnere boller eller med helt vanlige boller ønsker jeg deg en god fastelavn!

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert. Tags: , , , .

Gode rollemodeller viktig for et sunt kosthold Hvor sunn er den nordiske dietten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: